fbpx

Rangos díjat nyert a Kraft Heinz fenntartható csomagolása

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 28.

Rangos díjat nyert a fenntartható csomagolás kategóriában a Kraft Heinz. A Sustainability Awards 2023 nyerteseit a Sustainable Packaging Summit rendezvényen hirdették ki, amelyre Amszterdamban november 14-15-én került sor. A világcégnek a nagy presztízsű díjat egy magyar fejlesztésű zárókupakkal sikerült elnyernie.

csomagolás

Jelenleg a ketchup és más folyékony élelmiszereket tartalmazó flakonok zárókupakjában szilikonszelepet használnak, ami gátolja az újrahasznosíthatósági folyamatot. A cég számára a kihívás abban rejlett, hogy olyan anyagokat találjon, amelyek megfelelnek a csomagolás funkcionális követelményeinek, például a tartósságnak, a záró tulajdonságoknak és az esztétikának. Ugyanakkor kompatibilisek a meglévő újrahasznosítási infrastruktúrával, és ugyanazt a fogyasztói élményt nyújtják.

A megoldást egy „monoanyagú” környezetbarát kupak jelentette, amelynek megtervezése a Győr-Moson-Sopron vármegyei Bezenyén született Hiltser Bálint nevéhez fűződik – az ötlete alapján valósult meg. A Heinz kötelékében, Hollandiában tevékenykedő fejlesztő a találmányának a Balaton-kupak nevet adta. A jövőben több millió Heinz flakonra kerül majd ilyen kupak, leváltva a nehezen újrahasznosítható elődjét. A vállalat a bevezetést megelőzően egy kiterjesztett fogyasztói vizsgálatot végzett, hogy ezt az új koncepciót a saját fogyasztóival validálja. A fogyasztói fogadtatás igen pozitív volt. Ugyanez elmondható a fejlesztés szakmai megítéléséről is. Az innovációt és annak hosszabb távú jelentőségét, az említett díjjal a szakma is elismerte. 

Czékus Mihály