fbpx

Aranyérmes joghurtos pohár

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 29.

A Sustainability Awards 2023 nyerteseit a Sustainable Packaging Summit rendezvényen hirdették ki, amelyre Amszterdamban november 14-15-én került sor. A díjazottak között volt egy több tagból álló konzorcium: az általuk kifejlesztett, 98,5%-os polisztirol tartalmú formatöltő-zárható pohár teljesen újrahasznosítható.

2019 áprilisában indult el egy környezetbarát tervezési projekt a Plastique Venthenat, az Amcor, az Olga és a Cepad együttműködésével. A cél egy olyan szabványos PS-pohár megalkotása volt – joghurt- és desszerttermékekhez –, amely Form-Fill-Seal (FFS) gépeken gyártható. Később az említett konzorciumhoz a Synerlink is csatlakozott, hogy tesztelje a végterméket az FFS gépeken.

Díjnyertes innovatív csomagolóanyag

Az innováció középpontjában a 98,5%-os polisztirol tartalmú formatöltő-zárható pohár állt, ami teljesen újrahasznosítható. A Synerlink és partnerei által vezetett, teljesen újrahasznosítható PS pohár projekt jelentős előrelépést jelent az élelmiszer-csomagolások fenntarthatósága terén. Ennek az innovatív megközelítésnek a magáévá tételével az iparág jelentős lépéseket tehet egy környezetbarátabb jövő felé, ami mind a környezet, mind az összes érintett fél számára előnyös.

A fenntarthatósági célok mellett a projekt gyakorlati előnyöket is kínál az élelmiszer-termelők számára. Azáltal, hogy lehetővé teszik számukra a meglévő FFS gépeik frissítését az új poharak gyártására. Ezzel minimálisra csökken az új, erőforrás-igényes berendezésekbe való befektetés szükségessége.

Czékus Mihály