fbpx

Csomagolóanyag mezőgazdasági hulladékból

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 31.

A tavalyi évben alapított, olasz startup vállalkozás, a Canapack érdeklődésének és tevékenységének a fókuszába az agráripari ellátási lánc melléktermékeit, például a kendert, a kávézacc és a paradicsom kerültek. Ezeket alakítja át biológiailag lebomló csomagolóanyagokká. 

A cég csomagolóanyag választéka a komposztálható zacskóktól az újrahasznosított alumínium- és üvegedényekig terjed. Emellett 3D nyomtatóval és biológiailag lebomló műanyagokkal (PLA, PHA) gyártanak tégelyeket és dobozokat, amelyek mezőgazdasági hulladékot (kender, kávé, fa stb.) tartalmaznak egy körkörös gazdaságban.

csomagolóanyag
A cég csomagolóanyag választéka a komposztálható zacskóktól, a különféle dobozokig széles körű

Az olasz vállalkozás küldetésének tekinti, hogy széles körben bemutassa, hogy a bioműanyagok lehetséges alternatívát és jobb megoldás jelentenek a különféle alkalmazásokhoz, különösen a csomagoláshoz. Tevékenységükkel gyakorlatias és kézzelfogható módon szeretnék bemutatni, hogy a csomagolóiparban a változás lehetséges és valós.

A Big Data és mesterséges intelligencia (AI) által hajtott StartUs Insights Discovery Platform-on keresztül, amely világszerte több mint 3 790 000 induló és bővítő vállalkozást fed le, 305 biológiailag lebomló csomagolóanyagokkal foglalkozó vállalkozást sikerült azonosítani. A Global Startup Heat Map kiemel néhány, biológiailag lebomló csomagolással foglalkozó startup céget, amelyekre 2024-ben kifejezetten érdemes odafigyelni. Az olasz Canapack startup is a jövő évi kiemeltek között van.

Czékus Mihály