fbpx

Csomagolóanyag gyártó üzem – 20 milliárd értékű beruházás

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 13.

Európa egyik legmodernebb csomagolóanyag gyártó üzemét építi a Dunapack Packaging Dunavarsány határában. Az új gyár a körforgásos gazdasági folyamatok egyik legmodernebb mintaüzeme lesz, mert közel 90 százalékban újrahasznosított papírból gyártanak majd – olvasható a vállalat közleményében.

 

kartonpapír

 

Közel 20 milliárd forint értékű beruházás

Az ütemterv szerint 2022 végén indul el a termelés a most épülő gyárban, amely több mint 100 új munkahelyet teremt, de a tervben lévő fejlesztésekkel ez a szám még tovább nő majd.

A 12 hektáros területen, 32 ezer négyzetméteres épülettel megvalósuló zöldmezős beruházást a későbbi kapacitásbővítés lehetősége céljából a modularitást szem előtt tartva tervezték.

„A Dunapack üzemeiben kizárólag hulladékpapír felhasználásával készítik a legmagasabb ökológiai elvárásoknak is megfelelő kartondobozokat, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak a vásárlók a legkülönbözőbb területeken, a műszaki cikkektől kezdve az élelmiszerekig. Az új üzemben az eddigieknél is korszerűbb hullámpapír csomagolóanyagokat gyártanak majd” – mondta Anastassios Panayotopoulos, a Dunapack Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A Prinzhorn csoporton belül

A Dunapackkal szoros együttműködésben dolgozik a csoport két másik magyarországi leányvállalata is. A három cég együtt kiemelkedően hatékony környezetbarát ipari-üzleti körfolyamatot valósít meg.

Ebben elsőként a Hamburger Recycling Hungary vállalat begyűjti a papír- és egyéb, a termelés során hasznosítható másodlagos nyersanyagokat. Ezután a Hamburger Hungária dunaújvárosi telephelyén a begyűjtött újrahasznosítható papírból magas minőségű hullám-alappapírt állít elő.

Végül az újrahasznosított papírból készült alapanyag a Dunapackhoz kerül, ahol első osztályú csomagolóeszközöket gyártanak belőle.

 

Alapkövetelmény az FSC tanúsítvány

A cégek kizárólag olyan papírbeszállítókkal működik együtt, akik FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek, azaz eleget tesznek a nemzetközi nonprofit Forest Stewardship Council (magyarul Erdőgondnoksági Tanács) felelős erdőgazdálkodási előírásainak. A Dunapack gyáraiban továbbá a legmagasabb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő vizes bázisú nyomtatási technikát alkalmazza.

Az üzemben háromrétegű és ötrétegű hullámkartont fognak gyártani, melyek többek közt élelmiszerek, italok csomagolóanyagaként, zöldség- és gyümölcsrekeszekként, műszaki termékek csomagolásaként hasznosulnak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc