fbpx

Bolygónk legnagyobb műanyag szennyezője…

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 27.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányból az derül ki, hogy az Egyesült Államokban ötször több műanyag hulladék keletkezik, mint azt korábban gondolták. Ezzel az ország a világ legnagyobb műanyag hulladék termelője.

 

Minden eddiginél több műanyagot használnak

A tanulmány szerint 2016-ban az USA-ból 42 millió metrikus tonna műanyag hulladék került a globális ökoszisztémába. Ez kétszer annyi, mint amennyit India akkor termelt. Noha az ázsiai országokat, köztük Kínát, Thaiföldet és Indiát általában a legnagyobb műanyag szennyezőknek tekintették, a tanulmány szerint a lista élén valójában az Egyesült Államok áll, majd az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Németország következik – adta hírül a matadornetwork.com.

 

műanyag hulladék

Az USA kétszer annyi műanyag hulladékot termelt, mint India

 

Az Államokban az említett hulladékmennyiségből 0,14 és 0,41 metrikus tonna közötti mennyiséget raktak le illegálisan, 0,15–0,99 metrikus tonnát pedig nem kezeltek megfelelően azokban az országokban, ahová újrahasznosítás céljából szállították.

Ez utóbbiak között például Bangladest, Laoszt, Etiópiát és Szenegált találjuk, ahol az exportált műanyag-hulladékok mennyiségével korábban nem számoltak el. Így fordulhatott elő, hogy tévedtek a becslések is – olvasható a travelo.hu oldalán. A kutatás azt is mutatja, hogy az amerikaiak minden eddiginél több műanyagot használnak. Az Egyesült Államokban él a világ népességének 4%-a, de a műanyag hulladékának 17%-át termeli – mondta Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.