fbpx

Új eljárás teheti hatékonyabbá a műanyag újrahasznosítását

Írta: Csomor Zsolt - 2022 október 19.

Kobaltalapú katalizátorok segítségével vegyes műanyaghulladékból üzemanyagot, új műanyagokat és más termékeket lehetne előállítani. Ez a megoldás jelentős környezetvédelmi hasznot is hozhat bolygónk számára, ugyanis a műanyaghulladék felhalmozódása az óceánokban, a talajban, sőt még a testünkben is jelen van.

műanyag papír pohár csomagolás

Műanyagból propán, abból ismét műanyag

A műanyagtermékek újrahasznosítására irányuló jelentős erőfeszítések ellenére komoly kihívást jelent a probléma. A műanyagok lebontásához szükséges kémiai eljárások – amelyekkel valamilyen módon újrafelhasználható formára bonthatók – a különféle műanyagtípusokra nagyon specifikusak. Az újrahasznosítási programokon keresztül összegyűjtött műanyag nagy része ráadásul még mindig a hulladéklerakókban végzi.

A nem homogén műanyaghulladékok egészét válogatás, szelektálás, esetleg műanyagfajták szerint szétválasztás nélkül nem lehet megfelelően újrahasznosítani. A jelenlegi módszerek legalábbis ezt még nem teszik lehetővé, de jó eséllyel létezik hatékonyabb megoldás. A Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) végzett kutatások szerint úgy tűnik, hogy létezik egy sokkal jobb módszer. Egy új, kobalt alapú katalizátort fejlesztettek, amely egy speciális kémiai eljárással képes a műanyagok bontására. A folyamatról kiderült, hogy igen hatékonyan bontja le a különböző műanyagokat: például a polietilént (PET) és a polipropilént (PP) egyetlen termékké, propánná. A propán ezután felhasználható kályhák, fűtőberendezések és járművek üzemanyagaként, vagy alapanyagként a legkülönbözőbb termékek – köztük új műanyagok – előállításához – olvasható az ENN oldalán és a Greendex fordításában.