fbpx

A műanyag ablakos papírzacskók sorsa júliustól

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 01.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) állásfoglalás kérésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Szövetség álláspontját megerősítette, miszerint a műanyagablakos papírzacskó nem tartozik a műanyag hordtasakok közé.

 

Nem tartozik a műanyag hordtasakokhoz

A Minisztérium a CSAOSZ állásfoglalásának kérését soron kívül feldolgozta, és – a CSAOSZ álláspontját megerősítve – azt az álláspontot írta le, miszerint a részben műanyagot tartalmazó, ablakos papírzacskó nem tartozik a műanyag hordtasakok közé. Tekintettel arra ugyanis, miszerint ennek a definíciónak nem része a „teljes egészében vagy részben műanyagból készült” megfogalmazás.

 

műanyag ablakos papírzacskó kenyér  
Kép forrása: cimkeplaza.hu

 

A vonatkozó kormányrendelet 4.§ (2) bekezdése a könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatalára állapít meg tilalmat, erre tekintettel a részben műanyagot tartalmazó ablakos papírzacskó forgalomba hozatalára a tilalom nem terjed ki.

A Ktdt. és a Kormányrendelet 2021. július 1-i napjától hatályos fogalommeghatározása alapján a műanyag ablakos papírzacskó nem tekinthető műanyag hordtasaknak, így arra a Ktdt. műanyag hordtasakra megállapított díjtételei nem alkalmazandók.

Tekintettel arra, hogy a csomagolószer nem egynemű anyagból áll, hanem műanyagból és papírból, ezért a termékdíjkötelezettség megítélése szempontjából a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 27.§ (1) bekezdésének rendelkezéseit kell alkalmazni. Az ablakos papírzacskó műanyag és papír összetevőjét fizikai módon szétválasztható, ezért a papír tömegére a papír díjtételével (19 Ft/kg), míg a műanyag ablak tömegére a műanyag díjtétlével (57 Ft/kg) keletkezik kötelezettség – olvasható a CSAOSZ hírlevelében.