fbpx

Ma még eldobjuk, de holnaptól kincset ér a műanyagpalack

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 20.

Az osztrák sógorok már ott tartanak, hogy olajat, üzemanyagot csinálnak a visszagyűjtött hulladékból.

100 kilóból 100 liter

Hatalmas lépést tett a közelmúltban az OMV AG a műanyag hulladékok visszagyűjtésében és újrafelhasználásában: a cég schwechati finomítója sokéves kutatómunkával tavaly elindította a ReOil kísérleti üzemet. A gyáregység alig egy év alatt mára odáig fejlődött, hogy óránként 100 kilogramm hulladékot képes feldolgozni, amelyből akár 100 liter szintetikus nyersolajat képes előállítani.

Az OMV már az évtized eleje óta vizsgálja a műanyag hulladékok hasznosításában rejlő lehetőségeket a szintén bécsi központú Borealis AG-val együttműködésben. „A ReOil üzem felépítésével az OMV AG határozott célja volt, hogy előmozdítsa a fenntartható ipari termelést, s a műanyagok minél nagyobb arányú újrafelhasználását. A környezetvédelem ma már megkerülhetetlen minden ipari gyártó számára” – mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója.

Fokozzák a visszagyűjtés, a feldolgozást

A szintetikus nyersolaj műanyagokból való kinyeréséhez számos problémát kellett megoldani. Többek között úgy kell 400 °C fok fölé hevíteni a visszagyűjtött hulladékot, hogy az újrafeldolgozás számára értékes hosszú láncú molekulák ne menjenek tönkre. Ezt a folyamatot a kutatások során fellelt különféle oldószerek használatával támogatják, amelyek abban is segítenek, hogy a hevítést stabilan moderálják a mérnökök.

Az OMV ReOil üzem az év elejétől az Austrian Airlines légitársasággal is együttműködik. Ennek keretében elsősorban az utasok által használt eldobható poharakat gyűjtik vissza. Ezek tisztítás és osztályozás után a Schwechatra kerülnek, ahol végül szintetikus nyersanyagot készítenek belőlük. Az így nyert alapanyagot az OMV helyi finomítójában dolgozzák fel, s készítenek belőle üzemanyagot, vagy olyan terméket, amely a műanyagipar számára ismét hasznosítható. A ReOil rendszer fejlesztése folyamatos és általános cél a vállalat számára. Következő mérföldköveként azt szeretnék elérni, hogy az újabb egység már óránként 2000 kilogramm műanyaghulladék feldolgozására képes legyen.

(forrás: OMV-sajtó)