fbpx

Utastér a repülőgép szárnyában?

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 20.

Az új dizájn ugyanannyi utas szállítása esetén a hagyományos szerkezetű repülőgépeknél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást tehet lehetővé.

A Delfti Műszaki Egyetemmel közösen különleges repülő kifejlesztésébe fogott a hollandiai KLM Royal Dutch Airlines nevű légi társaság. A „Flying-V” elnevezésű jármű specialitása elméletileg az lesz, hogy az utas- és a csomagteret, illetve az üzemanyagtartályokat is a szárnyaiban helyezik el, olvasható a Futurism oldalán, s a Gyártás Trend fordításában. Ezzel a dizájnnal – és ugyanannyi utassal – a Flying-V az Airbus A350hez képest állítólag akár 20 százalékkal kevesebb üzemanyaggal is beérné az utazások folyamán. Ezt az adatot egyelőre természetesen nem kell készpénznek venni.

Roelof Vos, a projekt vezetője szerint energiahatékonyság tekintetében az évtizedek óta bevett repülőgép-kialakítás további optimalizálása lassan lehetetlenné válik. A kidolgozás alatt álló konfiguráció ugyanakkor egyfajta szinergiát teremt a géptörzs és a szárnyak között. Az előbbi az új koncepcióban immár aktívan részt vállal a jármű felemelésében, és emellett kisebb aerodinamikai ellenállást is hoz létre.