fbpx

Pók által ihlette műanyagot fejlesztettek Amerikában

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 30.

Új anyag segíthet a műanyagszennyezés elleni harcban Tudósok olyan növényi műanyagot hoztak létre, amely a pókselyemre emlékeztet: strapabíró és akár otthon is komposztálható. A tudósok régóta keresik az egyszer használatos műanyagzacskók és egyéb csomagolások utódját, ugyanis a világon keletkező műanyaghulladék közel feléért a csomagolóanyagok felelősek.

 

Újdonság jöhet az élelmiszerek csomagolásánál

A Cambridge Egyetem kutatói rájöttek, hogyan készíthetnek műanyagot olyan növényi fehérjéből, amely fenntartható és nagy mennyiségben áll rendelkezésre. A vékony film hasonló a hagyományos műanyaghoz, de otthon is kompsztálható.

 

zöldség gyümölcs műanyag zacskó
Kép forrása: Barbados

 

A Conversation amerikai lap azt írja, hogy az új növényi alapú, fenntartható anyag számos fogyasztási cikk esetében felválthatja az egyszer használatos műanyagokat, hiszen ugyanolyan erős, mint sok ma használatos műanyag. A létrehozott polimerfólia a természet egyik legerősebb anyagának számító pókselyem tulajdonságait utánozza és molekuláris szinten is úgy néz ki, mint a pókselyem, azonban teljesen vegán. A növényi alapú műanyaghoz a kutatók nanorészecskéket is adtak, így szabályozni tudták az anyag szerkezetét, hogy rugalmas, ellenálló és tartós filmet hozzanak létre.

Mivel az új anyag megújuló forrásból származik, és a különleges tulajdonságainak köszönhetően számos módon felhasználható – például csomagolóanyagként is –, segíthet megoldani a műanyagszennyezés okozta problémák egy részét.