fbpx

Talán mégis forradalmasít a lítium-kén akkumulátor

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 26.

Többször hallhattunk már olyan hírt, miszerint a lítium-kén akkumulátor ígéretes lehet az elektromos autók számára. Most egy hitelesnek számító vállalat, az ausztrál Brighsun állítja, hogy „forradalom közelít”. Az ausztrál cég elektromos autókra és az azokhoz kapcsolódó technológiákra szakosodott.

A Brighsun nemrégiben bejelentette, hogy lítium-kén akkumulátorokon dolgoznak, melyek elméleti hatótávolsága közel 2000 km lenne egy feltöltéssel. A vállalat eredményét 8 évnyi kutatómunka előzte meg, és azt állítják, hogy a lítium-kén akkumulátorok tárolókapacitása 5-8-szorosa, mint a hagyományos akkumulátoroké. Azt azonban nem tudni, mit is értenek hagyományos akkumulátorok alatt. Az új Li-S technológiának további előnye, hogy akár 1700 töltési ciklus után is megtartja a tárolókapacitása 91 százalékát.

A Brighsun szabadalmaztatott egy újfajta technológiát, mely megakadályozza a poliszulfid képződését a kénkatódon, és hatékonyan gátolja a lítium dendritikus növekedését az anódon. A technológia így már alkalmazhatóvá válik az elektromos autók akkumulátoraiban is.

A nyersanyag-utánpótlás sem okoz problémát, Ausztráliában könnyen hozzáférhető nyersanyagokkal dolgoznak, amelyek számításaik szerint, még több száz évre elegendőek, olvasható az e-cars.hu cikkében. Az akkumulátor kilowattóránkénti ára pedig kevesebb, mint 100 ausztrál dollár, amivel jóval olcsóbb, mint a lítium-ion technológia.

Az új technológia széleskörű elterjedésére még várnunk kell. A Brighsun egyelőre befektetőket keres, hogy megkezdődhessen a gyártás, és további teszteket végezhessenek.

A cég nem csak autóipari használatra szánja a technológiát: a vállalat szerint ilyen akkumulátorral egy okostelefon több mint egy hétig üzemelhetne.

Amennyiben ez a technológia valóban olyan hatékony, mint ahogy azt mondják, az nem csak az elektromos autózás világában hozhat hatalmas fordulatot, hanem az élet több területén is.