Bezárás

Környezetbarát e-autó akkumulátorkezelés

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 26.

A Honda Motor Europe és az SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux) vállalat szorosabb együttműködést hoz létre annak érdekében, hogy meghosszabbítsák az elhasználódott akkumulátorok élettartamát.

A teljes Európára kiterjedő megállapodás értelmében az SNAM gyűjti be, majd dolgozza fel a hibrid és a tisztán elektromos üzemű Hondák telepeit, hogy megújuló energiaforrásból származó áramot tárolhassanak bennük, vagy amennyiben ez már technikailag nem megoldható, alkatrészenként forgassák vissza őket.

A Honda és az SNAM 2013 óta dolgozik együtt azon, hogy biztosítsa az elhasználódott akkumulátorok nyomon követését, valamint uniós szabványoknak megfelelő kezelését. A szorosabb együttműködés keretein belül az SNAM munkatársai összegyűjtik a lítium-ion és nikkel-metál-hidrid (NiMH) telepeket 22 európai ország Honda márkakereskedőitől és kijelölt hulladékkezelőitől (Authorised Treatment Facilities, ATF), valamint az is a francia cégre hárul, hogy eldöntse, újra felhasználás vagy visszaforgatás vár-e az adott energiatárolóra.

Tom Gardner, a Honda Motor Europe alelnöke elmondta, ahogy a Honda hibrid és tisztán elektromos üzemű autók iránt nő a kereslet, úgy nő az igény az akkumulátorok környezetbarát kezelésre is, olvasható az autosforum.hu oldalán. A piacon fellelhető fejlesztések lehetővé teszik, hogy ezek a telepek energiatárolóként, vagy elemeikre bontva új akkumulátorok nyersanyagforrásaként új „életet” kezdjenek.

A Honda törekvéseivel összhangban az akkumulátorok begyűjtése biztonságos, alacsony károsanyag-kibocsátású járművekkel történik, az SNAM pedig minden telep esetében ellenőrzi, hogy használható-e ismét energiatárolóként. Ha igen, felújítják, és ismét alkalmassá teszik magáncélú vagy ipari alkalmazásra.

Amennyiben a cellák sérültek, az egység nem kezdhet ilyen formán új életet, viszont alternatív megoldásként – különleges, vízalapú hidrometallurgiai eljárásokkal – alkotóelemeire bontják. E a megoldásnak köszönhetően új akkumulátorok, színpigmentek és vakolóanyag-adalékok készülhetnek az elhasználódott telepekből, sőt a bennük fellelhető réz, műanyag és egyéb fém újra piacra dobható, és felhasználható.

A márkakereskedők az SNAM erre a célra fejlesztett webes felületén jelezhetik begyűjtési igényüket. A kijelölt, központi gyűjtőpontokról 15 munkanapon belül elszállítják a leselejtezett akkumulátorokat, így a kereskedőknek nem szükséges a tárolással bajlódniuk. A megállapodás kizárólag hibrid és elektromos üzemű autók hajtásért felelős telepekre vonatkozik, belső égésű motorok indítóakkumulátoraira nem.