fbpx

Hústudós, zöldfalkertészés lábnyommenedzser – mi az?!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 23.

Sci-fibe illő foglalkozásnevek is jellemzik azt a forradalmi időszakot, amiben az emberiség él – miután a bolygó haldoklik, a fejlett országokban mind nagyobb szerep jut új hivatási ágak létrehozásának. Ám az igazi meglepetés nem az elnevezésekben van…

Autó és őssejt

A zöldautó-szerelő például természetesen a hibrid és elektromos autók szervizelését végzi. A vízlábnyom-menedzser a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósítását segíti, míg például mesterségeshús-tudós az őssejtből kifejlesztett mesterséges húsok előállításával, felhasználásával foglalkozik. Rá azért is lesz szükség, mert a hús hagyományos előállítási módja rendkívül környezetterhelő.

Minderről az Adecco Csoportnak, a világ egyik legnagyobb humánerőforrás-szolgáltatásokat nyújtó cégének frissen megjelent tanulmánya (Inovantage) számol be. Az Adecco szerint a gazdaság és a társadalmak új korszakba érkeztek, a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut, ami a foglalkoztatás szintjén is változásokat indukál.

Többen lesznek, és jobban vigyáznak

A tanulmány arra is rámutat, hogy az Y generáció, azaz az 1980 és 2000 között születettek a foglalkoztatottak 75%-át fogják képviselni. Számukra azonban – az előző generációtól eltérően, akiknek a pénz, a hatalom és a presztízs a meghatározó – a jó ügyek megvalósulása jelenti az igazi ösztönzést. 61%-uk elkötelezettebbnek vallja magát, és szívesebben marad olyan cégnél, amelyik rendelkezik fenntarthatósági programmal. Sőt, mi több, akár 15%-kal százalékkal kevesebb fizetésért is hajlandóak egy zöld cégnél dolgozni.

A körforgásos gazdaságban – ha első hallásra talán meglepő is ez a prognózis – globálisan 7-8 millió plusz munkahely fog keletkezni 2030-ra úgy, hogy mintegy 78 millió új munkahely jön létre, miközben 71 millió megszűnik. A megszűnő pozíciókban dolgozók túlnyomó többsége szektoron belül vagy más szektorban tud majd elhelyezkedni, ehhez azonban sok esetben átképzésre lehet majd szükség.

És végül néhány a jövő top zöld foglalkozásaiból

Zöld-mérnök: a háztartási eszközök hatékony fogyasztásának megtervezése mellett az otthonok számára áramfogyasztás tesztet is végeznek majd.

Vízlábnyommenedzser: a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósítását segítik.

Virtuális egészségügyi munkatárs: a digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban saját maguk nyomon kövessék egészségi állapotukat. Ezáltal a betegeknek kevesebbet kell utazniuk, gyorsabban felgyógyulhatnak, és az egészségügyi rendszer túlterheltsége is csökkenthető.

Áruházi energiaspecialista: a vásárlók számára tájékoztatást ad az eszközök energia- és vízfelhasználásáról. Zöldtető- és zöldfalkertész: karbantartja ezeket a városi élettereket, amelyek segítik a légszennyezettség csökkentését, segítik az épületek beolvadását a környezetükbe, és növelik a biodiverzitást.

Zöld telefonközpont-munkatárs: telefonon keresztül nyújt tájékoztatást és tanácsot ad arról, hogyan használhatjuk az otthoni eszközeinket fenntartható módon, időt, energiát és vizet spórolva.

Okos-utazásszervező: az utazási idő és a torlódások mérséklése érdekében megtervezi az utazásokat, kikerüli a közlekedési dugókat, és optimalizálja az útvonalakat.

Termékútvonal-nyomonkövető menedzser: a fogyasztók körében egyre nő az igény arra, hogy tisztában legyenek a megvásárolt termék előállításának körülményeivel, és a címkén található információk valódiságával.

Zöld-autószerelő: a hibrid és elektromos autók szervizeléséhez az autószerelők részéről is új képességekre van szükség.

Szemétlerakó-újrafeldolgozó: a kereslet növekedésével megnövekedhet az igény a régi hulladéklerakókban található értékes alapanyagok feldolgozására.

Mesterségeshús-tudós: az őssejtből kifejlesztett mesterséges hús előnye, hogy a hús hagyományos előállítási módjához képest jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, ezért a tudósok ezzel azt remélik, hogy egy boldogabb, egészségesebb, tisztább és zöldebb környezet valósul meg.

(forrás: Adecco)