fbpx

Elektromos busz szállítja az utasokat a repülőgéphez

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 02.

Augusztus végén csatlakozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiszolgáló flottájához egy elektromos autóbusz, amit a földi kiszolgálócégek használnak – egyelőre egy tesztidőszak keretében – az utasok szállítására a repülőgépek és a terminál között.


Forrás: e-cars.hu

Az autóbuszt a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó kínai tulajdonú technológiai vállalat, a BYD biztosítja. A Budapest Airport célja, hogy a repülőtér partnereit, különösen a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégeket minél inkább környezetbarát működésre ösztönözze.

A 12 méter hosszú, alacsonypadlós és teljesen elektromos autóbuszt az utasok szállítására használják a Budapest Airport földi kiszolgáló partnerei. A háromajtós buszt eredetileg városi használatra tervezték, és mintegy 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Az akkumulátor 20 százalékos töltöttségi szintről a megfelelő töltőberendezéssel körülbelül 4 óra alatt képes elérni a teljes töltöttséget. Ez azt jelenti, hogy az éjszakai, forgalommentes időszakban történő töltéssel a következő napi használathoz szükséges teljes energia felvehető.

A Budapest Airport számos más kezdeményezést is megvalósít az e-mobilitás terén, köztük a repülőtéri „zöld flotta” folyamatos fejlesztését, valamint a repülőtér közlekedési hálózatának modernizálását, olvasható az e-cars.hu oldalon.