fbpx

Színészi terveimről mondtam le a tervezőgrafikáért – Kiss Lea

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 18.

A rajzolás iránti szeretetem és a tehetségem már kisgyermek koromban kiderült, ami végigkísérte eddigi életemet. Nem is volt kérdés számomra, hogy a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe jelentkezzek még akkor is, ha ezért 400 km-t kell utaznom.

A rajz mindig is az életem részét képezte

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyeszékhelyén, Miskolcon nőttem fel, és egész gyermekkoromat végig kísérte a rajz és a festés. Az óvónőknek és a szüleimnek is feltűnt, hogy számomra a rajzolás az a terület, amiben igazán kiélem a kreatíviásomat, ezért is írattak az általános iskolában rajz tagozatos osztályba. Ott én voltam a kis cserfes lány, aki állandóan énekelt, táncolt és iskolai színdarabokban lépett fel. Szép eredményeket értem el különböző rajzpályázatokon és rajzversenyeken.

Kiss Lea
Kiss Lea

A gimnáziumi évek alatt is jártam rajzszakkörre, és az érettségi vizsgára készülve fogalmazódott meg bennem, hogy tervezőgrafikus legyek. Lemondtam a korábbi színészi ambícióimról, és minden erőmmel a Soproni Egyetem felvételiére készültem. Ekkor kezdtem eljárni a miskolci alkotóházba, ahol heti egy alkalommal rajzoltam csendéleteket és portrékat.

Akkor is a Soproni Egyetem, ha 400 km-t kell utazni

Amikor kiderült, hogy felvételt nyertem a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe, a döntésem egyértelmű volt számomra még akkor is, ha 400 km-re kerülök a szülővárosomtól. Az egyetem nagyon sokat ad nekem szakmailag és emberileg is. Itt az egyik kedvenc tantárgyam a csomagolástervezés, ahol Rosta Péter tanár úr segítségével jobbnál jobb csomagolások születhettek meg.

Az egyik kedvenc csomagolásom egy harmadik féléves projekt lett. A feladatunk az volt, hogy egy általunk választott terméknek tervezzünk karácsonyi megjelenést. Én a Mogyi márkától választottam a napraforgómagot, amit nálunk otthon mindenki makukának nevez.

A karácsonyi külső mellé új, sós-karamellás ízt is adtam a napraforgómagnak.

Rengeteg csomagolást készíthettünk el az egyetemen: például a pizzához, teához, autókemikáliához, Pick szalámihoz, mosóporhoz, szarvasgombához.

Már eddig is nagyon sokat adott számomra a Soproni Egyetem

A HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyre egy összetett papíralapú kínálódobozt terveztem protein csomagolásához kihajtható oldalfallal, 4 szín nyomtatással. Igyekeztem figyelemfelkeltő grafikai megjelenést tervezni a gyümölcsízesítésű termék számára. A fehérjepor-turmix igen népszerű módja annak, hogy több fehérjét vigyünk be a mindennapi étrendünkbe, ami fontos a fitneszcélok eléréséhez, illetve az egészséges életmódhoz.

papír karton doboz csomagolás
Összetett papíralapú kínálódoboz protein csomagolásához, kihajtható oldalfallal (fotó: Somogyi Máté)

Szerettem volna megkönnyíteni az adagolási folyamatot, hogy a nagy sietségközben is ott lehessen velünk a kellőmennyiségű adag. A grafikát kinyomtatva, makett formájában el is készítettük. A csomagolás mellett számos grafikai munkánk volt, amelyben Szarka Judittanárnő állt segítségünkre. Számomra nehezebb feladatnak bizonyult a grafikai szótár szerkesztése, ahol rengeteg kritériumnak kellett megfelelni, de ennek ellenére ezt a feladatot is rendkívül élveztem. A tipográfia-orientált typedesign órán a manuális technikát részesítettük előnyben, így lehetőségünk nyílt kipróbálni a kalligráfiát, a szitanyomtatási technikát és a kollázst is.

Mogyi és Pick márkák számára tervezett csomagolások

KÍVÁNCSIAN VÁROM, MIT REJT SZÁMOMRA A JÖVŐ

A csomagolástervezés mellett nagyon érdekel a tipográfia, a 3D-s programok, az animáció és a webdesign is. Szeretek utazni, új dolgokat felfedezni, a barátaimmal és a családommal minél több időt tölteni. Szabadidőmben eljárok az éppen aktuális kiállításokra, múzeumokba. Kedvelt tevékenységeim közé tartoznak a színházi előadások, olvasás, új dolgok kipróbálása, új emberek megismerése. A jövőben az egészségem és jóllétem érdekében az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra is összpontosítok, heti rendszerességgel járok edzőterembe.

Igyekszem minél több továbbképzésen részt venni, hogy naprakész legyek az iparágban. És a terveim között szerepel külföldön tanulni vagy dolgozni. A jövő kifürkészhetetlen rejtély, és alig várom, hogy megtudjam mit is rejt számomra.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem