fbpx

Öt tipp amatőr (és profi) csomagolástervezőknek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 22.

Közhely, hogy a csomagolástervezés egyszerre művészet és tudomány: szárnyaló esztétikum és mérnöki precizitás izgalmas közös halmaza. De az is frázis, hogy a közhelyek igazak – s valóban: a csomagolásnak nemcsak vonzónak, csalogatónak kell lennie, hanem minőségmegőrzési, logisztikai, áruvédelmi szempontoknak is meg kell felelnie. Íme, öt általános érvényű tipp azoknak, akik otthoni vagy professzionális viszonyok közt foglalkoznak csomagolástervezéssel.

1. Így kövesd a trendet, így szerezz ötletet!

A csomagolástervező úgy jár-kel a kereskedelemben, hogy közben folyamatosan ádáz figyelemmel követi a forgalmazott termékek csomagolásait. Aki így a vásárlói érdeklődés „ütőerén” tartja a kezét, érzi, mi a trend, merre tart a fogyasztói közhangulat. Vannak grafikai tervezők, akik jegyzettömbbel járnak a boltok között – mint a festészet hallgatók, akik a képkiállításokon „lopnak” ötletet, ihletet a nagy alkotóktól a következő saját munkájukhoz. Ugyanígy követhető az online piactér és civil csomagoláskészítők kínálata. Az internetes fórumok – blogok, videomegosztók – ráadásul a nem professzionális, boltokba talán soha nem kerülő ötleteket is bemutatják, amikor például háziasszonyok készítenek ünnepi csomagolásokat szeretteiknek. Egy biztos: minél több inspiráció éri az elmét, annál hamarabb jelenik meg a következő saját ötlet.

2. Hajtáselemzés, avagy így dobozolj otthon!

A gyakorló csomagolástervezők sok ötletet, technikai ismeretet meríthetnek a gyári termékdobozok elemzéséből. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a hazahozott termék dobozát nem vágjuk szét, nem tépjük el, hanem óvatosan – snitzerrel, késsel, ollóval – nyitjuk szét, hogy szerkezetét, felépítését, hajtássorrendjét és méretezését megismerjük. Az így kapott struktúrák, képek bevihetők az online szerkesztőprogramokba, vagy továbbgondolhatók az AI-val.

3. Böngéssz a csomagolástervezési weboldalakon!

A folyamatosan változó csomagolástervezési szcénával kapcsolatos naprakész információk könnyedebbé válnak, mivel az online platformok rengeteg globális tervezési bemutatót rendeznek. A Dieline globális tervezői közössége nemcsak sok ihletet, hanem az iparági híreket, a környezetbarát csomagolással kapcsolatos frissítéseket, a tervezési trendeket, konferenciákat-rendezvényeket is hozza. Ilyen a Packaging of the World is, ahol világszerte több mint 20 ezer csomagolástervező egyesíti kreativitását.

4. Készíts terveket!

Aki fejlesztené ilyen irányú kompetenciáit, érdemes elmerülnie koncepciótervezési projektekben. A szakportálok ehhez olyan forrásokat ajánlanak, mint a Google Trends, a Statista, a Pinterest, a Canva, az Adobe Illustrator vagy az Inkscape. Fontos eleme e munkának a digitális vázlatok vagy makettek megalkotása.

5. Milyen a jó makett?

Ez utóbbi, a csomagolómakettek témakörénél, érdemes látni a lehetőséget abban, milyen lehetőségeket rejt a makettekkel való munka. A megalkotása nemcsak segíti a végső cél létrehozását, de folyamatosan fejleszti, „jó kondiban” tartja a térlátás, a konstrukcióalkotás és számos más kognitív, érzékelési funkció működését.