fbpx

Szintet lép az idén 30 éves Zenit Kft.

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 16.

A Zenit Kft. neve az elmúlt évtizedekben fogalommá vált a logisztika területén. Az innovatív, rugalmas és megoldásorientált vállalat mindig arra törekszik, hogy a partnerei igényére szabott legjobb megoldást kínálja.

 

A kézi anyagmozgatótól az automata raktárig vezető út

Egy társaság életében három évtizedes fennállás már önmagában is dicséretes teljesítmény, amit a folyamatos fejlődés csak tovább fokoz. Ezt tudhatja magáénak eddigi működése során a kizárólag magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a Zenit Kft. is. Szomor László ügyvezető-tulajdonost először a kezdetekről kérdeztem.

– A vállalkozásunkat 1991-ben alapította édesapám. A kezdetekben raktártechnikai berendezésekkel foglalkozott, főként kézi anyagmozgató eszközökkel, ipari kerekekkel, kézi polcokkal és csomagolóanyagokkal.

 

Szomor László
Szomor László ügyvezető-tulajdonos

 

Habár pályámnak az informatika területét választottam, édesapám nyugdíjba vonulása előtt úgy döntöttem, hogy továbbviszem a vállalkozást, s 2003-ra fokozatosan át is vettem a cégvezetést. Akkor kezdtünk fókuszálni az állványrendszerekre, valamint a hozzájuk tartozó szolgáltatásokra. Mintegy két évvel ezelőtt pedig ráléptünk az automatizált anyagmozgatás, az automata raktárak, a szállítópálya-rendszerek és a görgők területére, ami mára a fő irányvonallá vált. WMS raktárirányítási szoftver szolgáltatást is vállalunk, de természetesen a historikus termékek is maradtak, amik kiegészültek kerékpártárolókkal és külső hulladékgyűjtőkkel.

 

„Túlszárnyaljuk az 1 milliárdos árbevételt”

Az idei évben pedig vélhetően szintet lépünk, hiszen árbevételünk átlépi az 1 milliárd forintot. A profit jelentős részét igyekszünk a cégbe invesztálni, ennek is köszönhető a folyamatos fejlődésünk. Ennek egyik eredményeképpen 2018-ban Dunakeszi ipari parkjában egy modern, a raktározási és egyedi gyártási igényeket is kielégíteni képes ipari ingatlankomplexumba költözhettünk.

Visszatekintve, mi jelentette a legnagyobb kihívást a Zenit Kft. eddigi történelme során?

– Mindenképpen a 2008-as válság jelentette a működésünk alatti legnagyobb nehézséget. Az azt megelőző évek során intenzív növekedést értünk el árbevétel, de akár létszám tekintetében is. Elértük azt a 20-25 fő dolgozói létszámot, ahol most is tartunk. Ekkor jött a válság, ami megfelezte a bevételünket és az alkalmazottak számát egyaránt. Nehéz időszak volt számunkra, de azon is túljutottunk.

Jelenleg pedig az intenzív gazdasági fejlődés jelenti a legnagyobb kihívást. Sok a megrendelés – amit gyorsan, jó minőségben kell kielégíteni –, miközben gyakran alapanyahiánnyal és a szállítási határidő csúszásával szembesülünk.

 

Az Önnek legmegfelelőbb, személyre szabott technológia

Milyen jövőbe tekintő céljaik vannak?

– Mindenképpen szeretnénk a jelenlegi szakembereinket megtartani, valamint újabbakkal erősíteni a csapatunkat. Az automatizált szállítópálya-rendszer bővítése, minél több projekt megvalósítása is célunk. Továbbá stratégiai megállapodást írtunk alá a Forster GmbH-val, amely világviszonylatban is az egyik piacvezető gyártó az archív és múzeumi berendezések, polcrendszerek területén. A megállapodás keretében már az idei évtől az osztrák cég kizárólagos magyarországi képviselőivé válunk. Ezzel a kiváló minőségű termékcsoporttal kívánjuk bővíteni a portfóliónkat.

A Zenit Kft.-nél nem rövidtávon gondolkodunk, hanem a valóban hosszú távú partnerkapcsolatokban. Hisszük, hogy adott feladatra nem feltétlenül egy gyártó termékportfóliójából választhatjuk ki a legmegfelelőbbet, hanem több közül összeválogatva és integrálva, a 30 éves tapasztalatunkat és szaktudásunkat is hozzáadva. Ezzel biztosítjuk partnereink számára a személyre szabott, tökéletes megoldást.