fbpx

Csomagolás nélkül nincs jó áru – és fenntarthatóság sincs!

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 18.

Miközben a laikusok részéről folyamatosan támadások érik a csomagolóipart és néhány csomagolóanyagot, a kereskedelmi gyakorlat azt bizonyítja, hogy az áruvédelemnek nincs alternatívája. Ahol nincs hatékony csomagolás, ott romló áru és pazarlás van.

 

csomagolás

 

A járványhelyzet is hat a csomagolóiparra

Mindezt tökéletesen illusztrálják a francia Guillin-csoport utóbbi egy-másféléves tapasztalatai. A Covid-világjárvány okozta szállítási szűk keresztmetszetek és késések gyorsan átalakították a vásárlói és áruházi igényeket. A szakmabeliek szerint ráadásul jó ideig velünk is maradnak ezek a problémák, amik különösen a gyorsan romló és érzékeny áruk – jelen esetben a zöldség-gyümölcs ágazat termékeit sújtják különösen. A csomagolásgyártással foglalkozó Guillin-csoport azonban még növekedést is el tudott érni – annak ellenére, hogy az áruházláncokban a csomagolás iránti kereslet folyamatosan csökken.

 

Megkerülhetetlen az áruvédelemben

– Szem előtt kell tartani, hogy a csomagolások fokozatos elhagyása azzal jár, hogy sok friss terméket idő előtt ki kell dobni. Tehát ha valóban fenntarthatóságot akarunk, akkor nem lehet megkerülni a csomagolást, sőt, csak a csomagolás nyújt védelmet sokféle bogyós és más gyümölcsárunak – mondta a Guillin német illetékese a freshplaza.com-nak. Gero Ziemer nem érti, hogy a szupermarketek miért nem oktatják a végfelhasználót. Úgy véli, zöldség-gyümölcs kategóriát külön kell megítélni e szempontból, hiszen tény, hogy a karton például nem átlátható, a műanyag tálca pedig sokkal olcsóbb. Ugyanakkor azt is fontos lenne tudatni a fogyasztókkal, hogy mindkét tálcatípus készíthető fenntartható erőforrásokból.

 

szelektív

 

Nem az anyag a gond, hanem a magatartás

Ezt folyamatosan hirdeti számos hazai szakember is, miután a műanyag-felhasználással szemben már csaknem egyfajta boszorkányüldözés folyik. A probléma azonban nem az alapanyagfajtában keresendő, hanem a vásárlók magatartásában. Ha nem eldobáljuk, hanem megfelelően szelektáljuk és visszagyűjtésre alkalmas formában – végső soron az iparba – visszajuttatjuk a csomagolóanyagokat, akkor mind a műanyag, mind a papír fenntartható módon újrafelhasználható.

 

Fotó: welovebudapest.com és guillin.fr