fbpx

Egy új fejlesztés nagyban gyorsíthatja a gyártási folyamatot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 16.

A koronavírus miatt a gyártási szektort is érinti a kényszerleállás. Ezeknek a vállalatoknak a nehéz időszak egyben lehetőséget is jelenthet arra, hogy felkészüljenek a jövő kihívásaira, és digitalizációval kovácsoljanak technológiai tőkét a válságot követő fellendülés időszakában.

Világszerte számos iparág él át a koronavírus-járvány miatt nehézségeket: míg a turizmust és vendéglátást ideiglenesen megbénította, a gyógyszeripari kutatásokat fellendítette, egyes gyártó szegmenseket – például az autóipart — pedig időlegesen hibernálta. Amennyiben egy cég a gyártási folyamatainak leállítására vagy lassítására kényszerül, a válság időszakát fejlesztésre használhatja, s olyan digitalizációs megoldásokba fektethet, amelyek a válságot követő fellendülés során versenyelőnyt jelenthetnek.

Ilyen csúcstechnológiás megoldás fejlesztésén dolgozik egy magyar-osztrák konzorcium, az ErgonoCloud az Európai Unió CloudiFacturing innovációs programjának keretében, olvasható a GyártásTrend oldalán. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a ViveLab Ergo Kft. és az osztrák In-Vision Gmbh által alapított konzorcium 12 hónap alatt olyan technológiát fejleszt, amely javítja a gyártási feladatok ergonómiáját, amivel hatékonyabbá teszi a termelést, valamint segíti a munkavállalók kiegyensúlyozottságát és egészségmegőrzését. A projekt keretében kifejlesztett egyedülálló technológia számos cég számára nyújthat segítséget a jövőben gyártási folyamataik hatékonyságának növeléséhez és a munkakörülmények javításához.

Az ErgonoCloud a ViveLab már működő megoldását fejleszti tovább, amely a gyártási folyamatok optimalizálásával, a veszteség csökkentésével és a minőség javításával növeli a termelés hatékonyságát. Mindezt úgy éri el, hogy meghatározza a munkavállalók számára, hogy a gyártási eljárás során hogyan helyezkedjenek el egymáshoz képest a különböző gépek és munkaeszközök mellett, illetve a folyamatban résztvevő emberek milyen testtartással, milyen mozdulatokat végezzenek munkájuk során. A gyártási és minőségbiztosítási folyamatok digitális modellezése, valamint alapos, nemzetközi szabványok szerinti kiértékelése úgy történik, hogy szenzorokkal felszerelt ruhák gyűjtenek adatokat, amelyek alapján elemezhető a munkavállalók által végzett mozgás és a munkafolyamat hatékonysága.

A nemzetközi konzorcium tagjaként a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) feladata a már rendelkezésre álló, valamint a mérés során rögzített adatok elemzése. Mivel ezt a technológiát eddig főleg az alacsonyabb hozzáadott értékű – például összeszereléssel foglalkozó – gyártóüzemeknél használták, az ErgonoCloud projekt egyik fő jelentősége, hogy a fejlesztést a magasabb hozzáadott értékű gyártófolyamatokra is ki tudják majd terjeszteni. Emellett egy felhőalapú szoftver is készül: a tervek szerint minden munkaállomást tablettel szerelnek fel, az operátorok pedig az ezen futó szoftverre kapják az instrukciókat arról, hogyan végezzék hatékonyabban a munkájukat.

Az Európai Bizottság által finanszírozott CloudiFacturing program keretében a konzorcium százezer eurós támogatást nyert el a fejlesztés megvalósítására. A projekt egy év alatt valósul meg, ennek keretében kerül sor egy ipar 4.0 termék kifejlesztésére. Ez a technológia hatalmas áttörést biztosíthat az iparnak: 30 százalékkal gyorsabb lesz a gyártás, kevesebb selejt képződik, elkerülhetőbbé válnak a munkahelyi balesetek, valamint felgyorsul a betanítás és a betegség miatti munkaerőpótlás, ismertette Vicze Gábor, az Innomine Group ügyvezetője.