fbpx

Nincs akadály a BOPP fólia gyártásában

Írta: Sándor Ildikó - 2020 április 10.

Interjúnkban Csató Szilárd – kelet-európai regionális értékesítési vezető – segítségével a Sipos Csoport fontos partnerét, a Taghleef Industries-t szeretnénk bemutatni, amely a világ egyik legnagyobb BOPP gyártó vállalata, és gyakorlatilag a kezdetektől tart velük az együttműködés. Egyúttal egy aktuális kérdést is feltettünk, miszerint globálisan hogyan érinti a csomagolóipart a koronavírus-válság.

Az Al Ghurair család tulajdonát képező, dubai illetőségű Taghleef Industries nemzetközi csoport három közel-keleti csomagolóipari vállalat egyesülésével jött létre 2006-ban. Mára 2700 alkalmazottal mind a 6 kontinensen jelen vannak, a világszerte 11 gyárban előállított termékeiket 120 országban értékesítik. A tiszaújvárosi székhelyű, 1982-ben alapított, korábban a TVK Biafol üzletágaként, később Biafol Kft-ként, majd 2001-től az olasz tulajdonú Radici Film csoport tagjaként üzemelő magyarországi leányvállalat 2008-ban lett a Taghleef Industries csoport tagja, egyben kelet-európai bázisa.

A vállalatcsoport legnagyobb termékcsaládja a BOPP (biaxiálisan orientált polipropilén) fóliák, amiből félmillió tonnás kapacitással rendelkeznek. Ezzel a Taghleef Industries a világ második legnagyobb kapacitással rendelkező, globálisan jelen lévő BOPP gyártója. A BOPP-n kívül cast PP fóliák és BOPLA (biaxiálisan orientált politejsav) fóliák gyártásában is kiemelkedők világviszonylatban. A környezettudatos élelmiszercsomagolások területén ők látják el a piacot a – méltán népszerű – NATIVIA® és EXTENDO® termékcsaládokkal.

A NATIVIA® egy biológiailag lebomló, növényi alapú fólia, melyet kizárólag a cégcsoport olaszországi telephelye gyárt. A termékcsalád alapanyaga a politejsav, amely egy megújuló forrásokból gyártott műanyag.

Az EXTENDO® termékcsalád – speciális belső rétegével – kiemelkedő gáz-, aroma- és ásványi olaj záróképességet biztosít. Ennek köszönhetően az EXTENDO® BOPP fóliákkal sikeresen kiválthatók a nehezen újrahasznosítható poliészter, alumínium, illetve bevont fóliák. Használatukkal tisztán polipropilén alapú, újrahasznosítható csomagolóanyagok gyárthatók.

A Sipospack Kft. a Sipos Csoport tagjaként a Taghleef legnagyobb magyarországi disztribútora. A hagyományos BOPP fóliákon túl, a NATIVIA® és EXTENDO® márkák szintén szerepelnek a cégcsoport disztribútori portfóliójában.

Hogyan érintette a Taghleef Industries-t a koronavírus?

Szilárd a koronavírus helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az európai gyárak fennakadás nélkül üzemelnek, de nehézségek előfordulnak. Bizonyos desztinációkra nehéz fuvart találni, különös tekintettel a járvány által leginkább sújtott Olaszországra, ahol a Taghleef Industries egyik európai gyára található. A megoldást más országbeli külső raktárak bérlése, gyakran jelentős kerülőkkel, máskor a tiszaújvárosi gyár érintése nélkül szervezett közvetlen szállítások jelentik, ezen kényszer szülte változtatások következtében azonban jelentős mértékben emelkedtek a logisztikai költségek. Költségnövekedést okoz bizonyos alapanyagárak növekedése is, a biológiailag lebomló fóliák alapanyaga pedig korlátozottan elérhető, amit meglovagolva a beszállítóik idén második alkalommal jelentettek be kétszámjegyű áremelést. További költségnövekedést okoznak a vírusfertőzés megakadályozására hozott különféle fertőtlenítéssel, védőeszközök beszerzésével és egyéb egészségvédelemmel kapcsolatos intézkedések. Ahol lehetséges, a személyes találkozók ritkításával és a home office bevezetésével próbálnak tenni a fertőzés ellen.

A zavartalan és sikeres együttműködés reményében kívánjuk, hogy további fennakadások nélkül, gördülékenyen vegye a cég a koronavírus okozta nehézségeket!

Forrás: Sipos Csoport