fbpx

Alumíniumfóliák versenye Európában és Amerikában

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 09.

A csomagolóiparban növekszik a hajlékonyfalú fóliák területén az alumíniumfóliát tartalmazó csomagolóanyagok iránti igény. Az alumínium réteg lényegesen megnöveli a fólia záróképességét és ezzel együtt a termékek eltarthatóságát. Gyakran meglévő merevfalú csomagolásokról áttérnek a gyártók a flexibilis fóliából készült csomagolásokra, számos előnye miatt. A fóliák kedvezőbbek a logisztikai folyamatokban és gépi feldolgozhatóságuk is gazdaságosabb és a készterméknél a csomagolás tömegének részaránya csekély.  

Az európai gyártók helyzete

Az alumíniumfóliák iránti igény Európában csekély mértékben növekedett. A 2012-ben értékesített mennyiség a 2011 évi összmennyiséghez viszonyítva 1,5 százalékkal volt több. Az European Aluminium Foil Association (EAFA) adatai szerint 2011-ben az értékesített mennyiség 801.600 tonna volt, 2012-ben pedig 813.800 tonna. Az EAFA alelnöke Manfred Mertens, véleménye szerint: „az előző évek eredményeinek megismétlése reményt keltő, viszont a 2013 évi kilátásokkal kapcsolatban visszafogottnak kell lennünk. A további fejlődés bizonytalanságokkal terhelt. Az export növekedése előre láthatóan folytatódik, viszont az európai piac változékony marad. A rövid határidős megrendelések megnehezítik a termelés tervezését, ezért az európai alumíniumfólia gyártóknak rugalmasan és gyorsan kell reagálniuk a piaci változásokra”.

Az alumíniumfólia szilárdsága, alakíthatósága és záróképessége miatt nélkülözhetetlen csomagolóanyag a csomagolóiparban. Alkalmazási területe növekszik, számos iparágban új területeken vezetik be például az autógyártásban, valamint a hőcserélők és hőszigetelők gyártásánál. Az EAFA az Európai Alumínium Fólia Szövetség a hengerelt alumínium termékek, a háztartási alumíniumfóliák, az alumínium tartályok és a flexibilis csomagolások gyártóinak nemzetközi szervezete, melynek több mint 100 tagvállalata van nyugat-, közép és kelet- Európában. Az EAFA régióhoz számít Örményország, Belgium, Bulgária, Dánia, Németország, Finnország, Franciaország, Görögország, Nagy-Britannia, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Oroszország, Svédország, Svájc, Szlovénia, Spanyolország, Csehország, Törökország és Magyarország.

 

Alufoil Trophy 2013

 

Az EAFA minden évben megrendezi az Alufoil Trophy versenyt, amelyen a zsűri a legjobbak legjobbikait választja ki. Az új innovatív termékek némelyike alkalmas arra, hogy új piacokat szerezzenek az alumíniumfóliának. Az idén is az Alufoil Trophy 2013 pályázatra eredeti, kreatív megoldások érkeztek, amelyekből a zsűri 12 győztest választott ki. Az Alufoil Trophy az alumíniumfólia ipar legfontosabb versenye, amelynek öt kategóriája van. Az értékelés a következő kritériumok szerint történt: fogyasztóbarát megoldás, marketing + design, áruvédelem, forráshatékonyság és műszaki innováció. A győztesek közül néhányat ismertetünk.

 

 

Fogyasztóbarát  és termékvédelem kategória Viiva® csavaros kupak

 

A Guala Closures a pezsgő és a habzóborhoz fejlesztett csavaros alumíniumkupakot, amely könnyen nyitható és megtartja a habzás élményét. Az új kupak a fogyasztók és a vendéglátásban egyaránt előnyös. Az új könnyen kezelhető kupak bizonyára növelni fogja a vásárlást, mert a pezsgősdugótól sokan félnek. A másik fontos előny, hogy a pezsgő nem lesz dugóízű. Kedvező a fogyasztó számára, hogy a palack könnyen visszazárható.

A Viiva® kupakkal a palackok vízszintesen is tárolhatók és szállíthatók, valamint szénsavmentes borokhoz is jól használhatók, kedvezőbb a hagyományos dugózással szemben. Környezetvédelmi szempontból is előnyös mert az alumínium reciklálható és újra feldolgozható. A Guala Closures Viiva® Alufoil Trophy 2013 versenyen két kategóriában nyert díjat.

 

marketing + design kategória

Egyadagos csomagolások

Új termékhez  tervezett és gyártott alumínium csomagolást a Constantia Flexibles. A csomagolás Koninklijke De Kuyper részére készült egyadagos 30 ml különböző ízesítésű kávét tartalmazó termékcsaládhoz. Az új kollekció meggyőzően bizonyítja, hogy az alumínium fólia mennyire alkalmas egy új termék látványos hatásos elindítására. A csomagolás a külső megjelenés érzékelteti a termék minőségét és csomagolás anyagának előnyét. Az egyadagos négyféle likőrrel és whiskyvel ízesített Cafetique márkanevű termékcsalád rendkívül elegáns csomagolásban kerül forgalomba. Az egyadagos elemeket lezáró fólia igényes nyomtatással készült és a termékcsalád doboza is a prémium kategóriát hangsúlyozza. A termékcsaláddal az európai piacot célozza meg, a kényelmi csomagolás, amely tökéletesen védi a terméket az alumíniumfólia kiváló záróképessége miatt.

 

 

Műszaki innováció kategória Alufix® Dry Smart

 

Az Amcor Flexibles sikeres fejlesztése Alufix® Dry Smart nevű záróelem, amely hozzájárul a csomagolás kényelmes használatához és csökkenti a csomagolás széndioxid  lábnyomát. A záróelem membránja BPA- (BiszfenolA) és Melamin, valamint PVC-mentes hegesztőlakkal készül. Nagy sebességgel felhegeszthető a meglévő gép átalakítása nélkül. Az Alufix® Dry Smart fejlesztésekor komoly kihívást jelentett egyrészt az átállás az új oldószerre és a PVC-mentes lakkozásra, valamint másrészt a membrán mechanikai tulajdonságainak megőrzése. Fontos volt a könnyű nyithatóság elérése és a záróelem hőállósága. Mindezt versenyképes áron kellett megvalósítani.

 

 

Rescuetec

 

A Protective Packaging az alumíniumfólia kiváló záróképességét újszerű módon alkalmazza Rescuetec nevű termékénél. Többrétegű alumínium-réteget tartalmazó fóliából gyártanak tasakokat, amely nedvességet megkötő anyagot és egy a nedvességet kimutató tesztcsíkot tartalmaz. A tasak és a benne lévő anyagok segítségével olyan eszközöket (Pl.: mobiltelefon) lehet megjavítani, amelyek vízzel vagy más folyadékokkal károsodtak.

A tasakban lévő nedvességet abszorbeáló párna, rendkívül hatékony szárítóanyagot tartalmaz, amely a tasakba helyezett eszközből az összes vízmolekulát kivonja. A tasaknak jól záródónak kell lennie és az abszorbeáló párna, valamint a tesztcsík behelyezése után hermetikusan le kell zárni. A szárítandó eszköz behelyezése után a tasakot a Zipp segítségével lezárják, a tesztcsíkon látható, ha az összes vízmolekulát sikerült eltávolítani.

 

 

Flexible Packaging Achievement Awards 2013 

 

Az Egyesült Államokban a Flexible Packaging Association (FPA) minden évben megrendezi a hajlékonyfalú fóliák versenyét. Az idén 57. alkalommal közel egy időben az európai versennyel volt a díjkiosztás. A rendezők megállapították, hogy sok innovatív a fogyasztói igényeket kielégítő és műszaki újdonság található a nevezések, illetve a nyertesek között.

A 2013 évi versenyre összesen 78 nevezés érkezett, 29 vállalattól, amelyek közül 25 volt a díjazott. A díjakat az FPA konferenciáján Floridában adták át. Gold Award díjat 9 csomagolás kapott, közülük ötöt bemutatunk.

 

A versenyben a legjobb csomagolást Gold Award díjjal tüntette ki a zsűri

YES Pack

 

A versenyben a legelismertebb csomagolás a Kraft Yes Pack, amelyet az Exopack LLC fejlesztett, és a fóliát gyártja. A Yes Pack a kitűnő csomagolásért arany díjat kapott, és a Környezet és Fenntarhatóság kategóriában pedig ezüst díjjal jutalmazták. Az eredetileg merevfalú műanyag-kannában forgalmazott dressing termékekhez innovatív és környezetkímélő, hajlékonyfalú csomagolást fejlesztettek. Az új csomagolás a termék gyártóinak és forgalmazóinak valamint a felhasználóknak egyaránt előnyös. A Yes Pack csomagolásba dressing termékeket töltenek, amelyet a vendéglátóipar, az éttermek, büfék számára forgalmaznak. A csomagoláson fül van, könnyebb megfogni és tölteni belőle. A dressingeket gyártó, Kraft számára egyszerűbb és gazdaságosabb a hajlékonyfalú fólia szállítása és tárolása. A felhasználó számára pedig a kiürült csomagolás helyigénye 86 százalékkal kisebb. A csomagolás gyártásához 50 százalékkal kevesebb energia és 60 százalékkal kevesebb műanyag szükséges.

 

A műszaki innováció kategória Gold Award díjasai  CardioFocus – Herz Light – katéter csomagolás

 

A katéter csomagolásához alkalmazott új dobozbetétet a Beacon-Wandler, Inc., tervezte és gyártja. A betétet, amelyet műanyagfóliából kimetszéssel gyártanak kisebb energiaráfordítással, a tároláskor és a szállításkor is megtakarítást jelent. A dobozbetét tömege és helyigénye csekély, síkban kiterítve szállítják és tárolják. Az előzetesen PETG-ből gyártott dobozbetéttel szemben a csomagolás térfogata 32 százalékkal csökkent, tömege pedig 50 százalékkal. Az innovatív kimetszett dobozbetét HDPE fóliából készül, és a konstrukciós együttműködés eredményeként funkcionális elemeket tartalmaz a termék védelméhez rögzítéséhez és pozícionálásához. A katéter összeszerelése a műtőben történik, általában kis helyen a behelyezés előtt. A felhasználás után a dobozbetét reciklálható.

 

 

„Twistoff” Stickpack

 

A Hallen köhögéscsillapító cukorkája számára a Sonoco Products Company innovatív csomagolást tervezett, amelynek a fólián lévő mikroperforáció megkönnyíti a csomagolás felnyitását. A csomagolás egyszerűen megcsavarva (TWIST OFF) felnyílik és egy cukorkát könnyen ki lehet venni, a többi pedig a helyén marad, nem potyog ki. A csomagolás az alkalmazott fólia kitűnő záróképességének jóvoltából a cukorkákat hosszú ideig frissen tartja.

 

 

A Környezet és Fenntarthatóság kategória Gold Award díjasai

Eco Ultra motorolaj

 

A motorolajat eredetileg merevfalú műanyag flakonokban forgalmazták, amely ezen a területen általános. A motorolajhoz a csomagolást gyártó, a Star Packaging Corporation FlexPak® márkanévvel állótasakot fejlesztett. A tasaknak fogantyúja és visszazárható kupakkal kiöntő nyílása van. A talpas állótasak jelentős anyag és energia megtakarítást eredményez. Az egész ellátási láncban kedvező a tárolás, a szállítás valamint a környezetvédelem szempontjából. A felhasználó számára kényelmi csomagolás a FlexPak®, mivel könnyen kezelhető. A csomagolást még ezüst díjjal is elismerték.

 

 

Savvy Green mosószer

 

Az Ampac innovatív csomagolást fejlesztett a Savvy Green mosószer termékcsaládhoz, 1,2 kg poralakú mosószert tartalmazó műanyag állótasakot, amely reciklálható. A Savvy Green csomagolása innovatív lépés és jelentős példa a flexibilis csomagolások reciklálhatóságára. A csomagolás az első primér hajlékonyfalú csomagolás, amely részt vesz a HOW2RECYCLE Programban, amely a reciklálhatóság követelményeit és jelöléseit tartalmazza. A visszazárható állótasak megfelelő merevségű fóliából készült, flexonyomtatással és 70 százalékkal kevesebb anyag felhasználással készül, mint az előző csomagolás.

 

 

A CSAOSZ legújabb szervezete

 

Különböző szakterületeken működő tagvállalatok vesznek részt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) tevékenységében. A közös szakterületi érdekek képviseletére már évekkel ezelőtt megtalálták a megoldást és a Szövetségen belül tagozatok és munkabizottságok alakultak. Az évek óta működő munkabizottságok a következők:

Kis- és Középvállalkozói Tagozat (KKV)

Magyar Aeroszol Szövetség (MASZ)

Környezetvédelmi bizottság (HAPEC

 

A CSAOSZ legújabb szervezete a Hajlékonyfalú Csomagolószer-gyártók Munkabizottsága (HFCSB), 2013. április 9-én alakult meg. Az alapítók a Szövetség hat tagvállalata:

Flexo 2000 Kft., papír alapú csomagolószerek nyomtatása, konfekcionálása

Harsona Fólia Print Kft., egy- és többrétegű csomagolóanyagok gyártása, nyomtatása és konfekcionálása

Intergraf Digiflex Kft., nyomdai előkészítés, digitális és analóg nyomóforma-készítés

Krajcár Kft., egy- és többrétegű csomagolóanyagok gyártása, nyomtatása és konfekcionálása

Lászlópack Kft. egy- és többrétegű csomagolóanyagok gyártása, nyomtatása és konfekcionálása

Sipospack Kft. csomagolófóliák konfekcionálása, csomagolóanyag forgalmazás

 

A megalakult bizottság nyitott a további, a szakterületen működő és a szakmáért közösen tenni akaró vállalkozások irányába. Még nem késő jelentkezni a csapatba, aki felismerte a közös gondolkodás és munka előnyeit, csatlakozhat.

 

A munkabizottság elnöki feladataival – egyhangú szavazással a szervezet létrehozásának ötletadóját – Sipos Gyulát, a Sipospack Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét választották meg az alapítók. Az alakuló ülésen résztvevők megfogalmazták éves feladattervüket, melynek szellemében kívánják idei munkájukat folytatni.

 

A Transpack Szerkesztősége gratulál a megalakuláshoz, jó munkát és sikereket kíván az új Munkabizottságnak.