fbpx

Újdonságok az interpackon

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 július 17.

Hat év szünet után ismét megrendezték a világ legnagyobb csomagolási szakvásárát Düsseldorfban. Több mint 2800 kiállító mutatta be termékeit és 155 országból és 143 000 látogató vett részt a hétnapos rendezvényen. Az interpackon fenntarthatóság minden szempontból top téma volt, és további négy téma került a fókuszba: a körforgásos gazdaság, az erőforrás-takarékosság, a digitalizálás és a termékbiztonság. Élő TV-közvetítések, interjúk, podcastok, külön bemutatók színesítették a szakkiállítást, és több csomagolási verseny díjkiosztóját a kiállításon tartották meg.

Egyesíti az újrahasznosított anyagok és a bioalapú nyersanyagok ökológiai előnyeit

Az FKuR a bioműanyagok újrahasznosításáról tartott podcastot, ahol elhangzott, hogy kétféle bioműanyag között kell különbséget tenni. A bioalapú, úgynevezett drop-in bioműanyagok azonos kémiai szerkezettel rendelkeznek, mint a fosszilis társaik. Ezek a biológiailag nem lebomló bioalapú műanyagok a fosszilis műanyagokkal együtt újrahasznosíthatók a bevált rendszerekben, azaz zökkenőmentesen integrálhatók a meglévő újrahasznosítási folyamatokba. Ilyen például a bio-PE vagy bio-PET.

A biológiailag lebomló, komposztálható műanyagokat külön kell gyűjteni, hiszen a komposztálással értékes anyag keletkezik, a mechanikus újrahasznosításuk viszont értelmetlen. Az FKuR új, mosogatógépben mosható bioműanyagot kínál Terralene rPP márkanéven natúr és fehér színben, ami tetszőlegesen színezhető. A polipropilén alapú termékcsalád egyesíti az újrahasznosított anyagok és a bioalapú nyersanyagok ökológiai előnyeit nagyon jó újrahasznosíthatósággal. A termék típusától függően az újrahasznosított anyagtartalom 30–60% között mozog, amely lakossági hulladékgyűjtésből származik. A bioalapú részarány akár 33% is lehet.

műanyag granulátum lap
Színezhető, reciklálható bioműanyag kompaund az FKuR-tól

A Terralene rPP drop-in termékcsalád a jó folyóképességű, a granulátum természetes színe miatt többféleképpen felhasználható, de jelenleg még csak a nem élelmiszer-alkalmazásokhoz. A saját újrahasznosított és vásárolt anyagot tartalmazó hibrid kompaundok fröccsöntéshez, fúváshoz, fóliagyártáshoz használhatók. A vásárolt anyagok, az EuCertPlast tanúsítvánnyal rendelkező PE és PP újrahasznosított anyagok a Kaskada cégtől származnak.

Flexibilis csomagolópapír

A Koehler Paper a Schneider Electricel együtt először vezette be a fenntartható, rugalmas papírból készült termékcsomagolást. Az élelmiszerágazatban használt különféle rugalmas csomagolópapírok mellett a Koehler Paper a Koehler NexPlus Seal Pure fenntartható csomagolási lehetőséget kínálja olyan termékekhez, amelyek nem igényelnek barrier csomagolást, legyen szó csavarokról, elektronikus alkatrészekről és processzorokról vagy LED-ekről.

A Koehler NexPlus Seal Pure 35, 40, 45, 65 vagy 80 g/m² tömegű lehet. A termékek ezzel nagy szakítószilárdságú, stabil és fenntartható csomagolást kapnak. A rugalmas csomagolópapírok jelentősen csökkentik a CO₂-lábnyomot a hagyományos műanyagcsomagolásokhoz képest, és pozitív imázst biztosítanak a terméknek és a vállalatnak. A NexFlex termékcsaláddal a Koehler Paper kifejlesztette a rugalmas csomagolópapír egyedülálló és 100%-ban újrahasznosítható generációját. A cél az, hogy ahol csak lehetséges, úgynevezett barrierpapírt alkalmazzanak a műanyagok helyettesítésére a csomagolásban.

csavar papír doboz
A Koehler Paper a Schneider Electriccel közösen, elsőként vezette be a rugalmas papírból készült termékcsomagolást

A rugalmas csomagolópapírok következő generációja a fenntartható barrierpapír, amely termékfajtánként funkcionális felülettel rendelkezik, és megfelelő védelmet biztosít (NexPlus). A Koehler Paper különféle rugalmas csomagolópapírjait az Interseroh környezetvédelmi szolgáltató „Made for Recycling” minősítéssel tüntette ki – a maximális 20-ból 19 ponttal.

PET-flakonok gyűjtőcsomagolása karton hordozófüllel

A flakonokat összefogó ragasztópontok és az új karton hordozófogantyú kombinációjának köszönhetően egy stabil PET italos palackcsomag jön létre. A KHS első ízben mutatta be új fejlesztését a vásáron. A fejlesztés egy részletes vásárlói felmérés eredménye, az italipar környezetbarát megoldása a másodlagos csomagolások területén. Piaci szempontból különösen nagy a jelentősége a csekély anyagfelhasználásnak és a műanyagok csökkentésének. A KHS bottleclip megoldása mindkét követelménynek megfelel.

pet műanyag palack
A bottleclipnek köszönhetően elhagyható a zsugorfólia

A ragasztópontok jól bevált használatának köszönhetően nincs szükség külső csomagolásra, vagyis az italgyártók elhagyhatják a zsugorfóliát. Az új karton hordozófogantyú pedig kényelmes és műanyagmentes szállítást tesz lehetővé. Alapos alkalmazási és laboratóriumi tesztek igazolják a csomag praktikusságát. A fenntartható csomagolási alternatívát egy európai karton- és papírbeszállítóval együttműködve hozták létre. 2–8 PET flakonból álló, 250–2000 ml közötti térfogatú változatokat terveztek. Az új csomagok gyártása a moduláris KHS Innopack Kisters NMP csomagológépen történik. A korábbi műanyag fogantyú alkalmazására szolgáló meglévő modult egy új fejlesztésű modul váltja fel, amely a kartont adagolja, és a kartonfogantyút a PET-flakonra helyezi. Mivel a korábban szükséges folyamatlépésekre már nincs szükség, akár négy méteres géphossz megtakarítható, ami nagy előny a korlátozott gyártási hellyel rendelkező felhasználók számára.

A United Caps Bump Cap kupakjával csökkenthető az élelmiszer-pazarlás, és a fogyasztó könnyen megállapíthatja, hogy az élelmiszer friss-e, nem járt-e le a szavatossági ideje, mert a kupak kidomborodik a szavatossági idő végén. A korábban Mimica Touch néven ismert záróelem alap- és felsőkupakból, valamint fejrészből áll, amelyeket a United Caps gyárt. Az aktivátor és a gél a Mimicától származik. Utolsóként egy fedőfólia következik, amely normál esetben sima, de kidomborodik, amikor a becsomagolt ital már nem alkalmas fogyasztásra.

A Bump Cap két részben érkezik a töltősorhoz. Az alapkupakot a töltősor gyártói tesztelték, és csak minimális változtatást igényel a töltősorokon ahhoz, hogy a felső kupak fedőfóliával, géllel és aktivátorral ellátott legyen. A felső kupakot egy külön gép helyezi fel, amely a gyártási folyamatba integrált, mint más modulok, például a címkézés vagy a fóliacsomagolás. A felső kupakot a fogyasztók automatikusan aktiválják, amikor a kupakot először kinyitják, majd domborodással jelzi a szavatossági idő lejáratát.

Az otthon komposztálható kávékapszulák új generációja

Az Alpla az otthoni komposztban vagy a biohulladék-gyűjtőben biológiailag lebomló kávékapszulákat mutatott be, amelyeket a Blue Circle számára fejlesztett ki. A bioanyagból készült kapszula illat- és ízsemleges, kiváló barrier tulajdonságokkal rendelkezik. A kapszula és a fedőfólia barrier rétege nagyon jól megőrzi a kávé aromáját. Ezt a csomagolási rendszert a TÜV Austria tanúsította, és otthoni, valamint ipari komposztálásra alkalmasnak találta. A Blue Circle innovatív kapszulájával az Alpla erőforrás-takarékos alternatívát kínál a kávészállítóknak, nagykereskedőknek, töltőknek és pörkölőknek.

Az egyadagos kávécsomagolás területén jövőbemutató megoldást kínál a biológiailag lebomló kávékapszulával. A kapszulákat a cég saját fröcscsöntő-berendezésein a megbízó dizájnja szerint gyártja egy újonnan kifejlesztett bioanyagból.

kávékapszula
A Blue Circle biológiailag lebomló kávékapszula

A fenntartható bliszter koncepció

Legújabb innovációjával, a PharmaGuard blisztercsomagolás koncepciójával a Südpack mércét állít fel mind a teljesítmény, mind a fenntarthatóság tekintetében. A PP alapú felső és alsó fóliák koextrudálással készülnek, kiválóan hőformázhatók és hegeszthetők. A meglévő csomagolósorok kisebb módosításaival a PP fóliák biztonságosan és optimális teljesítménnyel dolgozhatók fel. Az optimális termékvédelem és a maximális stabilitás érdekében az innovatív fóliákat a csomagolandó terméknek megfelelően különböző barrier réteggel lehet ellátni.

gyógyszer csomagolás
Südpack mono PP bliszter

A PP természetesen kiemelkedő vízgőzzáró tulajdonságokkal rendelkezik, de a koextrudálás során kialakítható oxigén- és UV sugárzás elleni záróréteg is. A jelenleg piacon lévő többi PP alapú bliszterfóliákkal összehasonlítva a Südpack fóliája kiemelkedik nagyon magas átlátszóságával, amely biztosítja a termék jó láthatóságát. A PP kiváló anyaghatékonyságának és alacsony sűrűségének köszönhetően a PharmaGuard bliszterrel jelentős anyagmegtakarítás érhető el, és a monoanyagos megoldás alkalmas az újrahasznosításra.

Újrahasznosítható sleeve

Egy jó csomagolásnak a lehető legkevesebb anyagot kell használnia – csakis annyit, amennyi a termék védelméhez és a vásárlói elvárások teljesítéséhez szükséges. Ez nemcsak gazdasági szempontból lényeges, hiszen a kevesebb anyag általában kevesebb költséget is jelent, de környezeti szempontból is fontos, mert a kevesebb csomagolás kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent a gyártás során. Ezért nem csoda, hogy a cégek folyamatosan dolgoznak azon, hogy csomagolásaikat hatékonyabbá tegyék e tekintetben.

műanyag pet palack
Sem hő, sem ragasztó nem szükséges a CCL Label, flakonra történő felhelyezéséhez

A CCL Label 45 μ-ról 30 μ-ra csökkentette a stretch sleeve vastagságát. A stretch sleeve-et leggyakrabban ásványvizes PET-flakonokhoz használják. A stretch sleeve-ek polietilénből készülnek, és elasztikus tulajdonságuknak köszönhetően sem hő, sem ragasztó nem szükséges a sleeve-ek, flakonra történő felhelyezéséhez. Ez csökkenti a szén-dioxid-lábnyomot, tehát környezetbarát megoldás. Az anyag további előnye a kiváló újrahasznosíthatóság. Ennek megfelelően a stretch sleeve-ek lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított hulladékból is előállíthatók. A CCL Label egy új technológia úttörője, amely lehetővé teszi a nyomtatott sleeve, felhasználás utáni festékmentesítését. A sleeve-et eltávolítják a flakonról, ezt követően a gyártó telephelyére szállítják, ahol a festékmentesítés és tisztítás után a sleeve-eket megömlesztik, granulátumot készítenek belőle. Ezután visszakerül a gyártási folyamatba, így egy zárt körben új sleeve jön létre. A stretch sleeve-ek zártkörű újrahasznosítási megoldása kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint egyéb lehetőségek.

Kiss Rozália