fbpx

A logisztika vonzóbb itthon, mint az egészségügy, az oktatás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 18.

…de a kereskedelem se: ezekből az ágazatokból tűnt el a legtöbb alkalmazott tavaly. Átmentek a szállítási, logisztikai szektorba.

 

Kevesebb eladó és ellátó

A legnagyobb létszámcsökkenés a (második legnagyobb alkalmazotti számmal működő) kereskedelemben történt, ahonnan 24 ezer foglalkoztatott vándorolt el tavaly ősszel – összegezte a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci adatait. Így akkor már csak bő 586 ezren dolgoztak a szektorban, addig 2020-ban még több mint 610 ezren.

A második legnagyobb munkaerő-veszteséget az egészségügy és a szociális ellátás szenvedte el, ahonnan a vizsgált időszakban 17 ezer dolgozó menekült el. Ez arányaiban sokkal nagyobb vérveszteség, mint a kereskedelemben.

 

egészségügy, kórház, ápoló
Oktatás, egészségügy, szociális ellátás: egyre kevesebben maradnak

 

Logisztika: ez nem belső átrendeződés!

A logisztikai, szállítmányozási, készletezési szektor azonban mindent felülmúlóan gyarapodott: belső átrendezésektől mentesen 28 ezerrel többen dolgoznak most ott, mint egy éve. Mindez megerősíti azokat a jelentéseket és háttérelemzéseket, amik a logisztika mint a járványhelyzet egyik stratégiai ágazatának felértékelődését mutatják.

 

targonca, ember
Anyagmozgatás, logisztika: egyre többen jönnek (Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Ideális!

És még egy kedvező adat! A KSH számai szerint A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 45 ezerrel, 4,864 millióra nőtt. Így a legideálisabb munkavállalási korú 20-64 évesek 80 százaléka minősült foglalkoztatottnak. Ez európi viszonylatban is jó, hiszen az EU átlagrátája e téren 72,5 százalékos.

 

forrás: Világgazdaság, KSH