fbpx

Pro Carton 2018 – European Carton Excellence Award

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 31.

Az Európai Karton és Dobozgyártók Szövetsége (ECMA) 1988-ban alakult, 13 ország szakmai szervezetének tagjai révén. Minden évben megrendezik a Pro Carton dobozversenyt, ahol az első helyezett elnyeri „Az Év Kartonja” címet. A verseny az European Carton Excellence Award címet viseli. A kitüntetett dobozok tükrözik a szakterületen aktuális trendeket és új, modern fejlesztéseket. A 2018 évi versenyen 11 dobozt tüntettek ki, amelyeket jelen cikkünkben ismertetünk. A sikeres kartoncsomagolások minden területen a jövőt jelentik, mivel a karton a legfenntarthatóbb csomagolóanyag. Ezenkívül még az is, hogy egyike a legjobbaknak, a termék kommunikáció szempontjából, akár luxustermékről vagy tömegcikkről is legyen szó.

Az év kartonja

6 Mini Moët csomag

 

 • Nevezés és tervezés: Van Genechten Packaging Angoulème
 • Márkatulajdonos: Moët & Chandon
 • Kartongyártó: BillerudKorsnäs

A Moët & Chandon bevezette a Mini Moët csomagot, amely hat mini palack Moët Imperial pezsgőt, és ezekhez hat mini aranyozott poharat tartalmaz. Ideális megoldás a pezsgő társaságban való fogyasztására, mert a palackok és a poharak azonnal szétoszthatóak. A csomagból könnyű kivágni egy jégtartó vödröt és beletenni a jeget. A kúpszerű szerkezet, sima, sérthetetlen tetejű. A csomagban egy könnyen eltávolítható betét van két fogantyúval, amelyek a palackokat és a poharakat rögzítik. Az aranyozás és a fehér háttér közötti részt fényes és matt lakkok hangsúlyozzák. A zsűri számára a doboz kinyitása meglepetést okozott, a feltépőszalag jól működött, és a tartalom látványa rendkívül előnyös volt. A zsűri szerint a múltban a győztesek egy része viszonylag egyszerű kartondoboz volt, a jelenlegi győztes bonyolultabb, komplex és annál jobb, látványos!

STARSKIN #MASK BOSS VIP

 

 • Nevezés és dobozgyártó: Omaks Verpackung
 • Márkatulajdonos és grafika: Sternenhaut
 • Tervező: Alparslan Kaleli
 • Kartongyártó: Stora Enso

Offizieller Name des Eintrags

A Starskin csomagolás egy könyv és egyben egy doboz is, amely kozmetikai arcpakoláshoz maszkokat tartalmaz. Egy ügyes vágóeszközzel lehetett egy olyan könyvet összeállítani, amely dobozként is használható. Az eredmény a könyvszerű csomagolás, amely hét arcmaszkot tartalmaz. A termék maga nagyszerű ajándék a fogyasztó számára, és tükrözi a termék magas színvonalát. A könyv lapjai számos hajtogatási móddal készülnek, így a nyomtatott papír minden része látható.

FlatSkin®

 

 • Nevezés: Van Genechten Packaging
 • Dobozgyártó és tervező: Van Genechten Packaging Kempten
 • Márkatulajdonos: Sealpac
 • Tervező: Sealpac | Van Genechten Packaging
 • Kartongyártó: BillerudKorsnäs

A megoldás szinte bármilyen termékhez alkalmazható: hús, vegetáriánus ételek, sajtok, stb. A csomagolás mindkét oldala nyomtatható erőteljes színekkel és csekély migrációs tulajdonságú festékekkel. Ezenkívül a fólia megfelelő szigetelőréteget tartalmaz, amely védi a terméket a festék migrációjától. A termék jól látható, friss élelmiszereket kínál a polcokon, valamint hűvös helyre felfüggeszthető. A csomagoláshoz 75%-kal kevesebb műanyagfóliát használnak mint egy hagyományos csomagoláshoz. A zsűri véleménye szerint, ha a műanyaghulladékok mennyiségét megítéljük – amelyek egész Európában a hústermékek miatt keletkeznek –, akkor ez az innováció rendkívül értékes, mert alkalmazásával hozzájárul Földünk megmentéséhez.

Csomagolás modifikált atmoszférával (MA)

 

 • Nevezés és dobozgyártó: Rapid Action Packaging
 • Márkatulajdonos: Waitrose Sainsbury
 • Tervező: Quang PhungGrafika: Gavin Lawrence
 • Kartongyártó: Iggesund

Ez a doboz a világon az első kartondoboz, amely modifikált atmoszférával használnak friss hústermékek csomagolásához. Megőrzi a termék frissességet és meghosszabbítja annak eltarthatóságát. Ez a karton csomagolás jelentősen különbözik a műanyag változatétól. A csomagolás 20%-kal könnyebb, 85%-kal csökkenti a műanyagtartalmat és reciklálható. Az élelmiszerek eltarthatóságát 28 napra növeli. Ennek a megoldásnak a bevezetése is válasz lehet a környezeti problémára. Ezenkívül különböző méretekben gyártható, könnyen nyitható, valamint a nagy ablak jóvoltából a termék jól látható a vásárló számára. A csomagolás előnyös az élelmiszergyártóknak, mivel a kartoncsomagolás minden oldala nyomtatható. A zsűri véleménye szerint a megoldás egyszerű, innovatív és az élelmiszert higiénikusan védi, mivel hermetikusan zárt. Nagyszerű és új anyag ezen a területen a műanyag csomagolás kartonnal való helyettesítésére.

Jean Leon – Vintage-Retro-Koffer

 

 • Nevezés tervezés, dobozgyártó: Grafopack
 • Márkatulajdonos és grafika: Jean Leon
 • Kartongyártó: Stora Enso

Az exkluzív bőrönd kraftkartonból és mikroflute kartonból készült, amelyre matt laminátum került, ezzel sikerült régimódi megjelenést kelt. A bőrönd zárja és a bőrfogantyú kézműves megjelenést eredményez. A csomagolás a Vintage-Retro-Koffer prémium-borosüvegekhez, amely az eredeti bőröndöt másolja, amelyet Jean Leon, használt, amikor az USA-ba utazott, ahol életének egy új szakasza kezdődött. A borospalackok kiürülése után a kis bőrönd egyéb dolgok tárolására is felhasználható. A csomagolás az értékesítés helyén mutatós, és felkelti a vevők figyelmét. A zsűri egyszerűnek és szokatlannak tartotta a csomagolást, amely rendkívül figyelemfelkeltő. A tervezők nyilván jól kitalálták, hogy milyen legyen egy idős ember bőröndje és a részleteket is ennek megfelelően alkották meg. Mindezzel elérték, hogy a csomagolás mutatós és nem mindennapi.

ZOE & ZAZU kecskesajtcsomagolás

 

 • Nevezés dobozgyártó, tervező: Modell
 • Márkatulajdonos: Emmi Schweiz
 • Grafika: Sophie Griffiths, Soho Square
 • Kartongyártó: Metsä Board

A Zoe & Zazu innovatív csomagolás, amely a vevőt lebilincseli és egy történetet is bemutat, amely a csomagoláson belül látható. A két kecske Zoe & Zazu maguk szállítják az értékes kecskesajtot. A doboz egyszerű, ragasztások nélkül készül és egy zárólemezzel visszazárható, belső oldalát PET fóliával laminálják. A Fiber Evolution-System der Model AG, italos kartonokat is reciklál, a PET fóliával bevont kartont is tudja reciklálni. beschichteten Verpackungen. A dobozt ofszetnyomással gyártják, nyolc csekély migrációt eredményező festékkel. A felület nemesítése prégeléssel, UV-lakkal és fényes lakkal történik. A háromszögletű doboz jól halmazolható. A dobozkonstrukció egyszerű, a nyitás és zárás is megfelelő. Járulékos előnye még, hogy a vevővel való kommunikációra még a doboz belsejét is felhasználták, ahol a termék történetét ismertetik.

Pop Up Cup

 

 • Nevezés: Snel dobozgyártó
 • Márkatulajdonos: Fonkels
 • Tervező: Aad Hoekstra
 • Kartongyártó: Stora Enso

Az egyutas poharakból évente több milliárdot gyártanak, ennek fokozott hatása van környezetre. Mindez nemcsak a gyártáshoz felhasznált nyersanyagok miatt, hanem azért is, mert ezeket rendszerint eldobják. A Pop Up Cup pohár valószínűleg a legfenntarthatóbb ivópohár. Az útközbeni italfogyasztásra előnyös, hűtött italokhoz és otthoni használatra is megfelel. Kezelése egyszerű és szívószállal is használható. A poháron ablak van, így látható az ital mennyisége. Kartondobozból és benne egy műanyagtasakból áll, könnyen szétválasztható, így szelektíven gyűjthető. A megoldás új és ökológiai szempontból előnyös, mindkét része reciklálható.

Egyszerűen főzni

 

 • Nevezés és tervezés: Alexir-Partnerschaft
 • Grafika: B und B
 • Karton és doboz: WestRock

A Simply Cook Meal Kit (egyszerű főzés) a fogyasztó számára éttermi minőségben teszi lehetővé az étel elkészítését otthonában, a leírt recept alapján. A csomagoknak rendkívül funkcionálisnak kellett lenniük, és a hasonló készítményektől jól megkülönböztethetőknek. A könyvszerű megoldás érdekében speciális hajlításokat és ragasztásokat kellett alkalmazni. A grafikán a vevő olyan tájékoztatást kap, amely vásárlásra ösztönzi. A csomagolásban a leírás segíti a felhasználót az adalékanyagok kiválasztásában, ha otthon főz. Ez a csomagolás ezt tetszetősen oldotta meg úgy, hogy a felhasználó számára mindezt megkönnyíti. A színes grafika és a termék története vásárlásra készteti a vevőt.

BOOJA-BOOJA SIX csokoládé

 

 • Nevezés: Coveris dobozgyártó
 • Márkatulajdonos: Booja-Booja
 • Tervezés: Booja-Booja | Coveris
 • Kartongyártó: Stora Enso

A Booja-Booja Rainbow-Kollektion (Szivárvány kollekció) csokoládécsomagolás luxus és pompás fogyasztói élményt nyújt. A csomagolást úgy tervezték, hogy kimagasló megjelenést és jobb funkcionalitást eredményezzen, kevesebb kartonból, így kisebb környezetterheléssel. A záróelemet is gondosan alkották meg: a nyitás és a zárás optimalizálása érdekében. Az egy ívből készült dobozon néhány érdekes dizájn elem van, amelyek hozzájárulnak a termék luxus színvonalú külső megjelenéséhez. A világos kétoldali nyomás fóliabevonattal és a tetszetős Booja márkaelemekkel. A világos színek, a nyitás és a zárás praktikus megoldása, valamint a csokoládék elhelyezése a dobozban hozzájárulnak a termék sikeres értékesítéséhez. A doboz felakasztható, amelyet a termék kommunikációhoz alkalmaznak. A csomagolás egyszerű, ugyanakkor hatásos.

BERLIN-CHEMIE, MENARINI – MEZYM

 

 • Nevezés, tervezés: rlc-verpackungs csoport
 • Márkatulajdonos: Berlin Chemie, Menarini
 • Kartongyártó: Internationales Papier

A gyógyszercsomagolásoknál a feltűnő felületek kevésbé elterjedtek, ez a termék azonban eltér ettől. Az OTC termékeknél azonban fontos, hogy a vevő figyelmét felkeltsék. Ha pedig már megfogják, kézbe veszik a terméket, akkor már a vásárlás következhet. A homlokfelületen a 3D-hatás azonnal figyelmet kelt és a hamisítás elleni védelmet is biztosít. A lencsét precízen, egy fémes felületre vitték fel. A stilizált ábra azonnal érzékelteti, hogy a termék mire alkalmazható. A zsűri elismerte a doboznak felhasználóval való kommunikáció megvalósítását. A doboz felületén lévő nyomat, a színek és ezek kombinációi, valamint a minimális grafika segíti a felhasználót a termék hatásának felismerésében.

INKANTO

 

 • Nevező: Posson Verpackung
 • Márkatulajdonos: Rüstung
 • Dobozgyártó: ITF PLV37Tervező: T hibault Palluau
 • Kartongyártó: Internationales Papier

Egy megoldás több termékhez.

A megrendelő olyan csomagolást keresett, amely egy megoldással a teljes termékpalettához használható. A megoldás egy innovatív karton öv volt, amelyet három különböző módon lehet zárni, és így két-, három vagy hat terméket lehet összecsomagolni. Ráadásul még egy külön elemmel a két csomagolást össze is lehet fogni, így a darabszám tizenkettőre növelhető. Két egység kombinációja révén végül egy rombuszforma, három esetén trapézforma, hat esetén hatszögű forma keletkezik. Mivel kis mennyiségekről van szó, a csupán egyfajta csomagolás révén a hulladék mennyisége is csökkenthető. Minden elemet – az övet, fogantyút és a dobozt – egy ívre nyomtatnak, ezáltal egyetlen nyomtatási művelet és egyetlen kimetszés elegendő. A zsűri még kiemelte, hogy a csomagolás formája felkelti a figyelmet, és hogy a moduláris megoldás több méretet tesz lehetővé. A színes grafika remekül kiegészíti a csomagolás konstrukcióját és a terméket.

 

Eiler Olga