fbpx

Megkezdődött az első teljesen elektromos tehergépkocsi üzemi tesztelése

Írta: Kristóf Imre - 2019 január 02.

A DAF Trucks átadta az első teljesen elektromos tehergépkocsit a Jumbo nevű holland áruházláncnak. A CF Electric típust a DAF és a VDL közös vállalkozásban fejlesztette, és a Jumbo ezzel látja el áruházait Hollandia déli részén. Az első DAF CF Electric normál üzemi használatba vétele fontos mérföldkövet jelent a DAF Trucks, a VDL és a Jumbo számára. A teljesen elektromos DAF haszonjármű átadása hosszú távú üzemi tesztsorozat kezdetét jelzi teljesen elektromos és hibrid tehergépkocsikkal.

 

Elektromos tehergépkocsik városi területekre

A szállítási szektor jelentős változás előtt áll – hangzott el az átadási ünnepségen. Az elektromos tehergépkocsik felkészültnek látszanak arra, hogy normává váljanak a városi területekre való szállításban. Nem ma és nem jövőre, de a belátható jövőben mindenképpen. A DAF együtt dolgozik a VDL-lel és a Jumboval. Ennek a projektnek köszönhetően hasznos adatokat és tapasztalatokat gyűjtenek össze technológiai és üzemeltetési szempontból egyaránt. A megállapítások alapján biztosítható lesz, hogy a végső, sorozatban gyártott típus ideális megoldást kínáljon a jövőbeni piaci követelményekhez.

Kibocsátásmentes és alacsony zajkibocsátású

A Jumbo, a DAF és a VDL a kibocsátásmentes szállítás fejlesztésére és a zajszintek csökkentésére irányuló munka úttörőivé vált. A terveik szerint ez a módszer gyakorlattá válik a városi területeken. A VDL E-Power technológiáját alkalmazó DAF CF Electric ideális megoldást biztosít a szállítók szükségleteire, és komoly lépést jelent a fenntarthatóság elérése tekintetében az áruszállítás és -terítés terén.

A VDL és a TNO felméri a zöld töltés lehetőségét

A DAF CF Electric 50 kilométeres körzetben képes szállítani nulla helyi károsanyag-kibocsátás és minimális zajszennyezés mellett. Egy, a tehergépkocsi töltésére szolgáló töltőállomást létesítettek a vergheli Jumbo elosztóközpontban. A V-Storage, a VDL Groep és a Scholt Energy Control közös vállalata a TNO nevű kutatóintézettel együttműködve méri fel a töltőállomás napelemekkel való táplálásának a lehetőségét.

A DAF CF Electric sorozat

A DAF CF Electric egy 4×2-es hajtásképletű nyergesvontató, amelyet városi területeken végzett közúti szállításra fejlesztettek 37 tonnáig, és amelyhez egy- és kéttengelyű pótkocsi is rendelhető. A jármű a DAF CF járműre („A 2018-as év nemzetközi tehergépkocsija”) épül, és a VDL E-Power technológiája révén elektromos hajtásrendszerű. Az intelligens erőátvitel középpontjában a 210 kW teljesítményű elektromos motor áll, amelyet a 170 kWh összkapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag lát el energiával. A CF Electric mintegy 100 kilométer hatótávot kínál, ami alkalmassá teszi nagy térfogatú szállításra a városi áruterítési piacon. Az akkumulátor 30 perces gyorstöltésre biztosít lehetőséget, és 1,5 óra alatt éri el a teljes töltését.

A következő lépés a fenntarthatóság felé

Ennek az új elektromos tehergépkocsinak a bemutatása a következő lépés afelé, hogy fenntartható stratégiát valósítsanak meg a járműflottához. A végső céljuk, hogy elektromos járművekkel lássák el üzleteik 45%-át és 2020-ig a Jumbo járműflottájának CO2-kibocsátását 50%-kal csökkentsék a 2008-as szinthez képest.