fbpx

Elektromos kisteherautó alumíniumból

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 18.

Az újrahasznosított, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alumínium alkatrészekkel épített elektromos kisteherautók valósággá válnak az elektromos járműveket gyártó Watt Electric Vehicle Company (WEVC) és az innovatív és fenntartható alumínium megoldások szakértőjének számító Hydro Extrusions, napokban megkötött partnerségnek köszönhetően.

Az eCV1 egy könnyű, elektromos haszonjármű. A beépítésre kerülő alumínium elemek jelentősen csökkentik a jármű tömegét. A jármű gyártását a tervek szerint 2025-ben kezdik meg és a jármű lesz az első a kategóriájában, amely kizárólag újrahasznosított, alacsony szén-dioxid kibocsátású alumíniumot használ az alvázában. Ez azt eredményezi, hogy a gépjármű gyártási szénlábnyoma 50 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a versenytársaké.

teherautó
Ez a jármű lesz az első a kategóriájában

A környezeti adatokat egy független harmadik fél hitelesíti és azok Környezetvédelmi Terméknyilatkozat formájában állnak majd rendelkezésre.

A WEVC-vel kötött megállapodás másik fontos része az a kölcsönös szándék, hogy más lehetőségeket is feltárjanak a környezeti lábnyom minimalizálására, mint például a zárt hurkú újrahasznosítás a gyártás során és a jármű élettartama végén történő újrahasznosítása.

A vevőtől származó gyártási hulladékot zárt körben összegyűjtik és közvetlenül visszaküldik az újrahasznosító üzembe. 

Az extrudált alumínium alkatrészek autókban való felhasználása várhatóan növekedni fog a következő években. Az autógyártók továbbra is keresik a módot arra, hogy autóik tömegét a lehető legalacsonyabb szinten tartsák, hogy helyet adjanak az elektromos járművek nehéz akkumulátorainak, miközben betartják a magas biztonsági követelményeket.

Czékus Mihály