fbpx

Innovátorok Napja – fókuszban a mesterséges intelligencia

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 december 13.

Robert Bosch és Richter Gedeon nemcsak egy napon születtek, de innovációikkal megváltoztatták a világot. Előttük tisztelegve, a Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. hagyományteremtő céllal tartotta meg az Innovátorok Napja rendezvényét, mely fókuszában a mesterséges intelligencia állt. A szervezők hisznek benne, hogy a két vállalat alapítói közös inspirációt jelentenek a jelen és a jövő generációi számára.

A mesterséges intelligencia jelentősen átalakítja az iparágak működését, melynek köszönhetően termelékenységi boom várható. A digitalizáció jótékony hatásaként gigantikus adatmennyiségből tanítható be az AI technológia, ami hozzájárul a pontosabb döntéshozatalhoz. A siker érdekében azonban jól kell feltenni a kérdéseket: pl. hol vannak a határterületek az ember és a gép között, kik látják, hogyan használható fel az AI, és hogyan maradhat a döntés továbbra is az ember kezében – mondta köszöntőjében Kiss Ádám, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Kiss Ádám
Kiss Ádám

Tegyük jobbá, fenntarthatóbbá és biztonságosabbá a világot!

Az éghajlatváltozás, a korlátozott erőforrások, a változó mobilitási szokások mind-mind olyan összetett problémák, amelyek átfogó, innovatív válaszokat igényelnek. „Az emberek elvárásaival összhangban a Boschnál nap mint nap azon dolgozunk, hogy innovatív technológiáinkkal, köztük a mesterséges intelligenciával jobbá, fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tegyük a világot. Ehhez olyan partnerek szükségesek, akikkel közösek az értékeink és céljaink” – hangsúlyozta dr. Szászi István, aki a Bosch csoport vezetője hazánkban és az Adria régióban.

A Boschnak olyan innovációkat köszönhetünk, mint a Robert Bosch által 1902-ben feltalált nagyfeszültségű mágneses gyújtórendszer. Ez áttörést jelentett a gépjárműipar számára, hiszen a gyújtógyertyával kombinált nagyfeszültségű gyújtómágnes valamennyi ismert gépjárműtípusba beépíthetővé vált. Emellett többek között az ablaktörlő és az ABS blokkolásgátló fékrendszer is a vállalat nevéhez fűződik, amelyet a Boschnak sikerült véglegesíteni. Az e-bike rendszere pedig új dimenziót nyitott a kerékpározásban, a testmozgásban.

Dr. Szászi István
Dr. Szászi István

Orbán Gábor
Orbán Gábor

Fókuszban a partnerekkel való együttműködés

A Richter vállalat több mint 120 éves múltja is jól tükrözi, hogy a partnerekkel való együttműködésekben születnek a legjelentősebb innovációk, a kimagasló tudományos és üzleti sikerek. Már maga az alapító is aktívan részt vett az üzleti együttműködési lehetőségek felkutatásában és a partnerségek kialakításában. Ez a tevékenység mai napig meghatározó a Richter Gedeon Nyrt. működésében. „Hisszük, hogy a jövőnket meghatározó innovációs trendekről szóló párbeszéd akkor lehet igazán eredményes, ha azt a partnerrel összefogva kezdeményezzük. Örömömre szolgál ezért, hogy a Bosch és a Richter egymásra találtak ebben a küldetésben” – mondta Orbán Gábor. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az elkövetkező pénzügyi ciklusban mintegy 80 milliárd forintot terveznek költeni innovatív megoldásokra.

A Richter Gedeon innovációi között található az 1911-ben szabadalmaztatott Hyperol szilárd fertőtlenítőszer, amellyel az első világháborúban számos ember életét mentették meg. A Cavinton (1977) a vállalat egyik ikonikus terméke, amely értágító hatásának köszönhetően megoldást nyújthat az agyi vérkeringési zavarok kezelésében. A Cariprazine (2015) pedig az első magyar fejlesztésű originális készítmény, amely az USA piacán blockbuster termékké vált, és a 34. legnagyobb forgalmú kismolekulás gyógyszer az Amerikai Egyesült Államok piacán.

A magyar lakosság MI iránti innovációs kultúrája és nyitottsága

A technológiai fejlődés már jó ideje az életünk része, az eddig elért eredmények számos hasznát láthatjuk a mindennapjaink során. Ezt támasztja alá a Bosch és a Richter közös kutatása is, amelyet a két vállalat megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végzett 18 és 65 év közötti magyar lakosok között online kérdőíves felméréssel.

A tanulmány eredményeivel kapcsolatban Sági Ferenc, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. kutatási igazgatója elmondta, hogy eszerint a magyarok közel kétharmada pozitívan gondolkodik az innovációról (63%), és szinte senki (2%) nem vonja kétségbe az innováció hasznosságát. Az innovatív fejlesztéseknek ma három fő küldetést tulajdonít a hazai lakosság: a környezetszennyezés mérséklését (46%), a mindennapi élet kényelmesebbé tételét (43%) és a hatékonyabb energiafelhasználást (42%).

A Bosch és a Richter egyetért abban, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem korunk egyik legnagyobb kihívása. Az emberek ezért joggal várják el a vállalatoktól, hogy technológiai megoldásokat kínáljanak erre a problémára.

Autóipar, gyártás és egészségügy

A legtöbben a mesterséges intelligencia szakmai alkalmazását jelenleg az internetes keresőmotorok, az önvezető járművek, a navigációs eszközök és a gyárak működésének optimalizálása területén látják. Kevésbé nyilvánvaló a válaszadók számára, hogy a mesterséges intelligencia már jelen van az orvosi berendezések tervezésében, a biztonsági megoldásokban, a gyógyszerek, oltások fejlesztésében és az energiaellátás szabályozásában is.

A Bosch és a Richter a társadalmi elvárásokat előre felismerve, jó ideje nagy hangsúlyt fektet az ígéretes új technológiák fejlesztésére és bővítésére.

A mindennapokban

Mire használnák szívesen az emberek a mesterséges intelligenciát a minden- napokban? A válaszadók elsősorban általános információkeresésre használják vagy használnák a mesterséges intelligenciát. Ez nyilvánvalóan összefügg az utóbbi idők ChatGPT-boomjával, és ez lehet a mögöttes oka annak is, hogy sokan a mesterséges intelligenciát a munkájuk megkönnyítésére is igénybe vennék. Szintén jelentős azok aránya, akik az egészségügy területén, a betegségek diagnosztizálásába vonnák be a mesterséges intelligenciát.

A mesterséges intelligencia jövője – az orvosi terápiáktól a biztonságos közlekedésig

A jövőre vonatkozóan a válaszadók közül legtöbben azt remélik, hogy a mesterséges intelligencia hozzájárul majd a ma még gyógyíthatatlan betegségek terápiájának kifejlesztéséhez. Az orvosi diagnózisok pontosabbá tétele, valamint a gyógyító munka általános megkönnyítése szintén a fő célok között szerepel. A mesterséges intelligenciától sokan várják a környezetvédelemben való előrelépést, az emberi munka hatékonyságának javítását és a közlekedés biztonságosabbá tételét.

Ezek azok a területek, ahol a Richter és a Bosch is – a folyamatos innovációk és a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása révén – jelentős eredményeket ért el.

A mesterséges intelligenciába vetett bizalom

Miközben a magyarok általánosságban kifejezetten bíznak a technológiában és az innovációban, maga a mesterséges intelligencia felvet néhány kérdőjelet a válaszadókban. A megkérdezettek több mint fele egyelőre bizonytalan a mesterséges intelligencia hasznosságában. Ugyanakkor azok, akik hasznosnak tartják a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, túlsúlyban vannak a szkeptikusokhoz képest.

A Boschnál és a Richternél is tisztában vannak vele, hogy a kevésbé ismert új technológiák eleinte számos nyitott kérdést vethetnek fel. Éppen ezért mindkét vállalat elkötelezett, hogy a mesterséges intelligencia iránti társadalmi nyitottságot és bizalmat tovább erősítse.

Richter innovációk az életminőség szolgálatában

A Közép-Európa legnagyobb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központjával rendelkező Richter elkötelezett, hogy innovatív termékeivel hozzájáruljon az egészség és az életminőség javításához. Originális kutatási tevékenységével a vállalat a neuropszichiátria területén a kielégítetlen orvosi igényekre keres terápiás megoldásokat. A nőgyógyászati területen arra törekszik, hogy innovatív gyógyszeres kezelési lehetőségeket kínáljon a leg- gyakoribb női egészséget érintő betegségekre. A cég biotechnológiai és generikus fejlesztéseinek célja pedig, hogy magas hozzáadott értékű, megfizethető készítmények révén biztosítsa a betegek számára a gyógyszerekhez való hozzáférést.

A vállalat a kutatás-fejlesztési és gyártási folyamatok hatékonyságának további növelésében a mesterséges intelligencia által kínált megoldásoknak is komoly szerepet szán.

A Bosch szintet lép a mesterséges intelligencia alkalmazásában

A Bosch a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában a fenntarthatóság, a mobilitás és az ipar 4.0 területeire összpontosít, és élen kíván járni a technológia használatában. Az elmúlt öt évben a Bosch több mint 1000 mesterséges intelligenciával kapcsolatos találmányra nyújtott be szabadalmi bejelentést, amellyel a vezető szereplők között található Európában. A Boschnál a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők jelenleg több mint 60 konkrét felhasználáson dolgoznak. Például a generatív mesterséges intelligencia platform egy Boschon belüli változatán, amely hozzáférést biztosít a legkülönbözőbb adatforrásokhoz. A Bosch kidolgozta saját mesterséges intelligencia etikai kódexét, amely a vállalat termékeiben történő MI felhasználását szabályozó irányelv. A Bosch etikai megközelítése az innovációra való törekvést ötvözi a társadalmi felelősségvállalással.

A Bosch az autóipari technológiák területén vezető szerepet betöltő vállalatként elkötelezett a járművek és a közlekedés intelligens biztonsági megoldásainak fejlesztése iránt. A vállalat ezzel is szeretne segítséget nyújtani az emberek mindennapi életéhez, így nemcsak a jövőben, de már ma is meg kíván felelni a felhasználók elvárásainak. A Bosch emellett a fenntarthatóság kihívásával is foglalkozik, és szilárdan elkötelezett az olyan ígéretes technológiák mellett, mint a hidrogénelektrolízis.