Áruvédelem járványban is: DorPack!

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 09.

A csomagolás az élelmiszerek érintetlenségét és hosszas eltarthatóságát hivatott szolgálni

A csomagolás az élelmiszerek érintetlenségét és hosszas eltarthatóságát hivatott szolgálni, képes védelmet nyújtani a megvásárolt termékeknek. Nemcsak azért kell, hogy kvázi legyen miben hazavinni az élelmiszert, hanem elsősorban élelmiszerbiztonsági szempontból fontos. Az egyik legfőbb feladata, hogy a lehető legmagasabb szintű termékvédelmet nyújtsa a boltokban kapható élelmiszereknek. Megóvja az árut a külső környezeti hatásoktól, baktériumoktól, vírusoktól, szennyeződésektől, és növeli az eltarthatósági időt, így a vásárlók is inkább a becsomagolt termékeket preferálják ebben az időszakban. A DorPack mélyhúzó csomagológépek által alkalmazott csomagolástechnika kiválóan alkalmas ellátni az élelmiszeripari és egyéb termékek áruvédelmét.

A járvány ideje alatt nagyban megnövekedhet a vásárlók körében a megfelelő termékvédelemmel becsomagolt élelmiszerek iránt mutatott igény. Fontos azonban, hogy a csomagolások eltávolítását követően is megfelelően mossuk meg a kezünket, és gondoskodjuk arról, hogy az étel az elkészítés során megfelelő hőkezelést kapjon!

A vírusok sajnos a felületeken is megmaradnak, és akár fertőzhetnek is, viszont az eddigi rendelkezésre álló információk szerint a koronavírus esetében attól nem kell félni, hogy a csomagolás külső fólia rétegén keresztül is képes lehet fertőzni. A felépítéséből arra következtetnek, hogy a környezeti hőmérsékletre, az UV-fényre és a beszáradásra érzékeny ez a vírus. Ha esetleg mégis a csomag felületére kerülne, az életképes vírusok mennyisége nagyon gyorsan elpusztul, akár a felére is csökkenhet, és a maradék már nem képes fertőzést okozni. A hosszas életben maradáshoz élő szövetekre és élő sejtekre van szüksége. Az élelmiszeripari gyártó- és feldolgozó üzemekben ma is különös figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására, így a szigorú szabályok betartása mellett a feldolgozás és becsomagolás során nem kerül szennyeződés a termékekre. Kulcsfontosságú azonban az elővigyázatosság a polcokról, pultokból kapható, csomagolással nem rendelkező, friss áruk esetében. A vállalkozásoknak meg kell előzniük, hogy az esetlegesen fertőzött emberek tüsszentéssel, köhögéssel vagy a kezükkel fertőző anyagot juttassanak az előállított produktumra. Fontos továbbá kerülni a nem megfelelően tisztítható alapanyagok felhasználását, és nagy figyelmet kell fordítani a zöldségek és gyümölcsök folyó vízben történő gondos megtisztítására és a csomagolások eltávolítását követő kézmosásra!