fbpx

Gyümölcsfeldolgozás és csomagolás

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 22.

Pacific Oceán Kft.

Magyarországon a lekvár-, dzsem- és édes öntet piac legnagyobb szereplője a Pacific Óceán Kft., amely 2010-ben ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. Sikerük titka az állandó termék- és csomagolásfejlesztés.

A „Háziasszony módra” készülő dzsemek a Pacific Óceán Kft. legrégebben gyártott piacvezető gyümölcsdzsem termékcsalád, amely 8 féle terméket jelent. Eredetileg is tetszetős volt a csomagolásuk, amelyet most továbbfejlesztettek. A hatszögletes üvegre nem tettek címkét, így jól látszik a tartalom. A záróelemre a hagyományos befőzéshez hasonló kimetszett papír került, amelyen a grafika és a címkefelirat van. Az eredeti csomagolást tovább fejlesztették, az üveg palástjára a PACIFIC feliratot és gyümölcsábrákat helyeztek el az üveg gyártószerszámának megváltoztatásával. A záróelemnél a gyümölcsnek megfelelő grafikát és feliratot alkalmaztak, hogy a feliratos fedőpapír eltávolítása után is azonosítható legyen a termék.

 

Fotó: Pacific Óceán Kft.

Koltay házaspár – Aggtelek

 

A Koltay házaspár (Krisztina és Gábor) Budapestről költöztek Aggtelekre, ahol családi vállalkozásba kezdtek, gombát és különféle erdei és a környéken termő gyümölcsöket dolgoznak fel, kézműves lekvárokat készítenek.

A lekvárfőzés, például a szilvalekvár főzése hagyományos módon történik: a megmosott, kimagozott (besztercei) szilvát üstben főzik, ez 4-8 óráig tart, amíg a kanál megáll a lekvárban A nem magvaváló szilvát, (a durkót) két fázisban főzik, először addig keverik az üstben, míg a hús le nem dől a magjáról, utána kilyuggatott fakalodában átpaszírozzák (forrón, mert hidegen beköt). A többi vadgyümölcsöt (somot, kökényt, csipkebogyót) pedig üstbe téve felfőzik és hagyományos módon, szitaszöveten átpasszírozzák, hogy a mag fennmaradjon. A kész lekvárt üvegekbe töltik, fémkupakkal zárják majd száraz dunsztba rakják.

A csomagolások stílusa összhangban van a természeti környezettel és a termékekkel. Az üvegre egyszerű, de mutatós címkét ragasztanak, amelyen a gyümölcs szerepel valamint a megnevezés, amelynek betűi, kézírásos grafikával készültek. A dekoratív megjelenés érdekében még színes krepp-papír is kerül a kupakra, amelyet raffiával kötöznek le.

A termékek a Koltay házaspár „Nyitott Parasztudvarában” vásárolhatók meg.

 

Fotó: Siller Irén és Turcsányi Gábor

Kaldeneker Lekvárosház

 

A vállalkozás tulajdonosának vonzódása a befőzéshez és lekvárkészítéshez már gyermekkorában kezdődött. Sok idő telt el, amíg Kaldeneker György gyermekkori álmát meg tudta valósítani, és megalapította a Lekvárosházat. A termékek kis üzemben, kézműves technikával készülnek, a tulajdonos szakács múltjából származó, merészen alkalmazott ízkombinációkkal.

Kaldeneker Lekvárosház csomagolásai szintén merészek és egyediek. A négyzetes hasáb alakú (quadro) üvegekkel jól megkülönböztethetőek a termékek. A 312 ml-es befőttes üvegek teljes felületén jól látható a lekvár színe és konzisztenciája, és a látvány vásárlásra csábít. A címkézés megoldása sem mindennapi, az üveg nyakára erősített függőcímke tartalmazza a szükséges és elégséges információkat, és szemben a ragasztott címkével nem takarja el a terméket. A címkék mértéktartó egyszerű grafikája elegáns. A diabetikus készítményekre külön kerek kimetszett címkét tesznek. A Lekvárosház még papír reklámtáskát is ad a vevőnek, nagyobb forgalmú boltokban pedig a termékeket display-n kínálják.

 

Fotó: Kaldeneker Lekvárosház