fbpx

Romlott a nemzetközi helyzet, jön az üzemanyagár-emelés

Írta: Farkas Imre - 2024 április 16.

A múlt hétvégi nemzetközi események miatt, minden esély van arra, hogy a következő héten emelkednek az olajárak, és így a hazai üzemanyagárak is.

üzemanyag szintjelző
A benzinesek drágábban tölthetik tele a jármű tankját

Irán támadást indított Izrael ellen, a hosszabb távú következmények attól fognak függeni, hogy Izrael és a Nyugat milyen válaszlépést tesz a támadást követően. Irán szerepe az olajpiacon egyre erősebb, mivel a Joe Bideni kormányzás ideje alatt az ország növelte olajexportját. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, idén már közel 18%-ot nőtt az ár. Sajnos a forint sem tud segíteni a helyzeten, ugyanis az árfolyam a dollárral szemben gyengült, egy hét alatt 3%-ot. A jelenlegi árfolyam 369,07 HUF/USD.

Így a holtankoljak.hu előrejelzése szerint inkább áremelésre kell készülni a hazai kutakon a héten. Egyelőre a fenti események és árfolyamok hatása szerdán még kis mértékben csapódik le a hazai üzemanyag nagykereskedelmi árakban. Szerdától még csak a benzin nagykereskedelmi ára változik: bruttó 2 forinttal emelkedik a literenkénti ár. A gázolaj árához most még nem nyúltak.

A hét közepén az alábbi átlagárakkal számolhatunk a hazai kutakon:
95-ös benzin: 643 Ft/liter
Gázolaj: 653 Ft/liter