fbpx

Fachpack 2013 – Nürnberg

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 22.

 

Fontos események

 

A szakember válogathatott az értékes szakmai rendezvények között: Packbox Forum, Hullámpapírlemez fórum, Packaging Design Bemutató, gyógyászati és gyógyszer csomagolás témaparkja, innovatív logisztikai megoldások piaca, Német Csomagolási Múzeum kiállítása, Német Csomagolási Verseny díjkiosztása és a díjazottak kiállítása, Packaging business Club.

Kiállítók Magyarországról

 

Minden Fachpackon jelennek meg magyarországi kiállítók, az idén is ott voltak visszatérők és újak egyaránt. A Fachpackon először jelent meg a Mikropakk és a Paperfox, a Kecskeméti Petőfi Nyomda szokásos módon a német tulajdonos az STI standján szerepelt termékeivel. További magyar kiállító volt még a Hacona, a HokPlastic és a Proform.

Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft.

 

A vállalat megalakulása óta a korszerű műanyag záróelemek és csomagolóeszközök piacvezető gyártója. Legfontosabb termékeik a gyógyszer-, kozmetikai-, élelmiszer- és háztartási ipar számára kidolgozott csomagolási megoldások, valamint fejlesztője és gyártója a bonyolult műszaki alkatrészeknek a vegyiparban, az építő- és az elektronikai iparban. A Mikropakk ügyvezetője, Fazekas Gábor fontosnak tartotta mindig a kiállítások látogatását, többször járt munkatársaival a FachPackon, és az idén először kiállítóként is megjelentek. Az igényesen kivitelezett egyedi standjuk sikert aratott. Megjelenésükkel nemzetközi jelenlétüket kívánták megerősíteni és meglévő németországi vevőkörüket szélesíteni. Nürnbergben főleg a gyógyszer- és az élelmiszer-ipar területéhez tartozó záróelemeket és csomagoló-eszközöket állítottak ki. A két-komponensű aeroszolos rendszerek területén a PUR- habok adagolására kifejlesztett megoldásaikra volt nagy érdeklődés, különböző szakterületekről például hajfesték, lakk. A sztenderd termékek és bérgyártás mellett főleg a saját fejlesztésű termékekre koncentráltak, ezért nem csak az értékesítő, hanem mérnök munkatársak is várták a szakmai érdeklődőket.

 

Paperfox

A cég egyszemélyes vállalkozásként indult és napjainkra az állandó fejlesztés és fejlődés révén Európa számos országában jelen van. Profiljuk papírfeldolgozó gépek tervezése gyártása, forgalmazása. Honlapjuk tizenkét nyelven olvasható és a Nagytarcsán működő cégnek Európa húsz országában és az Egyesült Államokban van képviselete. A siker a rendkívül kreatív tulajdonos Fürcht Zoltán és a Paperfox Team munkájának eredménye. Minden évben 1-2 kisméretű, új papírfeldolgozó gépet fejlesztenek. Fürcht Zoltán fáradhatatlanul járja a szakmai kiállításokat. A Paperfox kis standját mindig körülállják az érdeklődők, ahol maga a tulajdonos, az alkotó elmondja és be is mutatja a gép működését. A FachPackon a választékból a vágás, lyukasztás, hajtogatás műveleteihez gyártott gépeken kívül legújabb fejlesztésű gépeiket is bemutatták. A Fachpack alkalmából a csomagolóipart lepte meg egy újdonsággal, a Box-Maker-rel. A Box-Maker olyan praktikus szerkezet, amellyel szaktudás és gyakorlat nélkül bárki készíthet egyedi dobozokat hullámpapírból. A látogatók is örömmel próbálták ki a gépeiket.

Fürcht Zoltán a Paperfox honlapján így vall munkájáról: „Büszke vagyok rá, hogy alkotásainkkal nemcsak a hazai vevőink elismerését sikerült kivívnunk, de már a világ több mint 50 országában használják gépeinket, nagy megelégedettséggel.”

 

STI Petőfi Nyomda Kft.

 

Az STI Group jelenleg 2.000 alkalmazottat foglalkoztat 18 országban, illetve 12 telephelyen. A cég vezető szakértő a karton- és hullámkarton csomagolási megoldásokban, illetve elismert displaygyártó és -szolgáltató. Az STI-csoport 250 m2-es standdal jelent meg a FachPackon, amelyen a Petőfi Nyomda termékei – népszerű teásdobozok és csokoládé-csomagolások -, illetve munkatársai is jelen voltak. Az STI Group számára a FachPack a legfontosabb európai szakvásár, ebben az évben az új fejlesztési eredmények mellett a kereskedelem számára egy témanaptárt mutatott be. Az STI Group marketing igazgatója, Claudia Rivinius elmondta: „Egy új szezon, új alkalmat jelent a vásárlásra. Mindannyian ismerjük a minden évben ismétlődő termékhirdetéseket. A szezon a farsanggal kezdődik az év elején, majd jön a húsvét, az anyák napja majd az év végén a karácsony. Csúcsesemény lesz 2014-ben a Labdarúgó Világbajnokság Brazíliában. Ezek a témák fontosak megrendelőinknek”. A kiállításon az STI Group ezzel kapcsolatban bemutatott olyan csomagolásokat, amelyek eredetiek, feltűnőek és áruk is kedvező.

 

Innovációk, újdonságok

A vállalatok általában új fejlesztési eredményeiket mutatják be a Fachpackon, szinte minden standon láthatók voltak újdonságot, közülük tallózva ismertetünk néhányat.

Mondi: Aroprotex, Stac-Pac®, SmartID Bag

„A csomagolási folyamat inteligensebb lesz”: ezzel a szlogennel indította útnak a Mondi új fejlesztési eredményeit, amelyek közül hármat ismertetünk. A multinacionális csomagolóanyag és papírgyártó – 380 m2-es standján – az Aroprotex nagy záróképességű, fémmentes csomagolófóliáját mutatta be. Az új fólia papírszerű, aromazáró, vízgőz- és oxigén elleni védelmet nyújtó, élelmiszercsomagolásra alkalmas.

A Stac-Pac® időjárásálló szállításra és tárolásra alkalmas nehéz hullámkartonlemezből készült csomagolás, amely jól terhelhető, ökológiailag előnyös, és különböző változatban kapható.

A SmartID Bag-en az egyértelműazonosítás érdekében Data-Matrix-Code szerepel. A kód beolvasásával a töltők, a disztribútorok és a végfelhasználók egy adatbankba betáplált információkat elérhetik.

 

DS Smith Packaging

Az üres aerosol palackok biztonságosabb szállítására fejlesztett csomagolást a DS Smith Packaging. A hullámpapírlemezből készült 70 literes szállítási csomagolás csökkenti a robbanásveszélyt. A csomagolást veszélyes anyagok szállítására való vizsgálat után már gyártja a Krüger Behältersysteme. A csomagolásban a begyűjtött üres palackok az égetőhelyre szállíthatók. A csomagolás fedele többször levehető és visszarakható. A megsemmisítéskor a palackokat a csomagolással együtt égetik el. Az üres aerosolos palackok szállítása veszélyes, mert gázok keletkezhetnek és robbanás történhet. A csomagoláson szellőző nyílások vannak, amelyek a kielégítő légcserét szolgálják. A csomagolás belsejét PET réteggel vonták be, hogy a palackokból kilépő folyadék ne áztassa át a kartont. A csomagolás alján, pedig vlies réteg van, amely 0,8 liter folyadék felvételére alkalmas. Kiegészítő biztonságot jelent az üvegszálakkal erősített polipropilén ragasztószalag, amely hozzájárul a csomagolás stabilitásához. Az eddig alkalmazott műanyaghordókkal és az egyéb alternatív hullámpapírlemezből készült csomagolásokkal szemben előnyösebb, mert jobban szellőzik és könnyen kezelhető.

 

Weidenhammer

A kombidobozok gyártója a Peel-off-top speciális zárást alkalmazott hengeres karton dobozaihoz, amelyek ezáltal fémdobozokhoz hasonlítanak. A záróelem fémből készült, az alumínium-membránt speciális fémgyűrűvel kombinálják, majd a záróelemet a dobozra rögzítik. A zárás védi a terméket az oxigéntől és az érzékeny termék megőrzi arómáját is. A peel-of-top zárás különösen alkalmas kávé, diófélék, tejporok csomagolására és olyan termékekhez, amelyeknél szigorúak a higiéniai követelmények. Az előnyöket elismerik a gyártók, az amerikai Heinz két bébi-tejporánál is áttért a peel-of-top zárásra.

 

Knüppel Verpackung

Az 1919-ben alapított papírnagykereskedő vállalkozás napjainkra az ipari csomagolások multinacionális gyártójává fejlődött. A fejlesztéskor mindenkor figyelembe veszik az ökológiai követelményeket.

A FachPackon mutatták be a WrapPak PS papírpárnák gyártására alkalmas gépüket. A papírpárnák a terméket a szállítási igénybevételektől és különböző károsodásoktól (pl.: karcolódás, deformálódás és törés) védik meg. A mozgásgátló, párnázóanyag ezen kívül még esztétikailag is növeli a termék megjelenését, a megrendelő kívánságára (amennyiben még jobban hangsúlyozni kívánja az áru értékét) párnák felülete fehér papírból is készülhet.

A WrapPak PS csomagológép kedvezően beilleszthető a csomagolási folyamatba, integrálható a rendszerbe, a papírpárnák pedig újrahasznosíthatók és ezért környezetkímélő megoldást jelentenek.

 

Schumacher Packaging

A cég Németországban egyike a legnagyobb családi vállalkozásoknak, dobozokat gyártanak, kartont és hullámpapírlemezt dolgoznak fel. A FachPackon legújabb fejlesztésüket innovatív, moduláris, kisméretű termékek tárolására és szállítására alkalmas hullámpapírlemezből készült termékcsaládukat mutatták be. A tervezéskor figyelembe vették a felhasználók igényeit, a kisebb és nagyobb elemek változatos használatára és a halmazolhatóságára. A rendelkezésre álló tálcákat különösen az intralogisztikában lehet jól használni. A méretezésnél figyelembe vették, hogy euro rakodólapra lehessen rakni. Műanyagrekeszekkel összehasonlítva is előnyös, mert stabilitásuk ugyanúgy megfelel a követelményeknek.