fbpx

A nyomathordozók új családja: a szintetikus nyomathordozók

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 22.

Az alkalmazásoknál sok helyen megjelenik a nedvesség, a különböző kémiai anyagok, vagy a szakító szilárdság nagy fontosságú, esetleg extrém hőmérsékleti viszonyok lépnek fel, a szintetikus nyomathordozókat ezeken a területeken sikeresen lehet alkalmazni. Ezek az anyagok nagyon jól ellenállnak a különböző behatásoknak, de nyomtatásuk és tovább feldolgozásuk a papírokhoz hasonlóan történhet.

 

 

A szintetikus nyomathordozók főbb típusai a Papyrus Deutschland GmbH ajánlatában

 

  • Polyart

A Polyart polietilén fólia, mindkét oldalán matt papírt utánzó felülettel. Ezt a szintetikus nyomathordozót klór és lágyító nélkül állítják elő, ezért jól megfelel a környezetvédelmi és egészségvédelmi előírásoknak.

  • Pretex

A Pretex igen strapabíró és időtálló szintetikus nyomathordozó. Gyártása során cellulóz és textil rostokat kombinálnak. Jellemző tulajdonsága a kiváló ellenállás vizes állapotban is. Jól nyomtatható ofszet és digitális eljárással egyaránt.

  • Neobond

A Neobond mindkét oldalon simított papír hatását képes kelteni. Kiváló tulajdonságait a cellulóz és a textil rostok kombinációja eredményezi.

  • EnDURO

Ez a típus papír és fólia kombinációjából készül. Tapintása papírszerű hatást kelt, tartóssága a fóliákra emlékeztet. A nyomathordozó közepén található fóliaréteg általában poliészter. Ofszet nyomtatással vagy digitális nyomtatással egyaránt jól nyomtatható.

  • Tyvek

Polietilén típusú rostokból egy különleges húzási eljárással készítik, és ezáltal jön létre különleges felületi struktúrája. A Tyvek egyik oldala sima, a másik porózus, nyomtatáshoz a sima felületet ajánlja a gyártó.

  • Teslin

A Teslin egy simítatlan felületű polietilén fólia, relatíve nagy mennyiségű szilikon származékokkal. A Teslin különleges előállítási folyamata biztosítja hogy a felületén a nyomdafesték rétegek kiválóan kötődnek, tapadnak. A Teslin mikroporózus felülete a festék vagy tóner részecskéket jól megköti, és ezáltal kiváló dörzsállósági tulajdonságokat biztosít ennek az anyagnak. Digitális inkjet és termo nyomtatáshoz is alkalmazható.

  • PicoFilm

A PicoFilm egy poliészter fólia, amely a hagyományos nyomtatási eljárásokhoz valamint lézer nyomtatáshoz alkalmazható. Beszerezhető transzparens fehér, valamint matt és fényes felületű változatokban. Ez a szintetikus nyomathordozó igen jó hőmérsékleti és dimenzió stabilitási tulajdonságokkal rendelkezik.. Alkalmazható kültéri dekorációhoz is.

 

A szintetikus nyomathordozók különleges tulajdonságai

 

A szintetikus nyomathordozók különleges összetételük és gyártásuk miatt általában nem rendelkeznek olyan szívóképességgel, amely a hagyományosnak mondható ofszet nyomtatás egyik fontos feltétele. Felületük kialakítása miatt a nyomdafesték nem tud behatolni és ott megkötni. Alkalmazásukkor általában csak olyan nyomdafestékek jöhetnek szóba, amelyek erős oxidációs száradási tulajdonságokkal rendelkeznek. A fóliákra történő zavartalan nyomtatáshoz speciális fólia festékek állnak a felhasználók rendelkezésre. Digitális nyomtatás alkalmazásánál (lézer vagy inkjet technológia) a szintetikus nyomathordozót gyártó cég erre vonatkozó előírásait kell figyelembe venni.

 

A szintetikus nyomathordozókra történő nyomtatás egyik fontos feltétele, hogy az adott anyag megfelelő polaritású felületi töltéssel rendelkezzen. Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a nyomdafesték, a tóner vagy az inkjet festék jól megtapadjon a műanyag felületen. Ezt az elektrosztatikus töltés felhőt a szintetikus anyag felületén egy speciális eljárással az un Corona kezeléssel hozzák létre. A Corona kezelés nélkül a nyomdafestékek nem vagy csak rosszul nedvesítik a nyomathordozó felületét, és így nem jön létre nyomat kép tapadása A gyártónál végzett Corona kezeléssel a nyomtatáshoz szükséges felületi tulajdonságokat létrehozzák.  Napjainkban azonban már ismeretesek olyan nyomógépek is, melyek a nyomtatási folyamat előtt, az adott nyomógépen belül hozzák létre a megfelelő Corona kezelést.

 

Felhasznált irodalom:

Steckbrief synthetische Drucktraeger, Papyrus Deutschland GmbH.