fbpx

Egyedi csomagolású papír sakk készletet tervezett a fiatal hallgató

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 27.

Csetneki Fanni az idén végzett a Visart Művészeti Akadémián, ahol a négyéves művészeti főiskolai képzés végén francia akkreditált diplomát kapott. Előtte azonban még tervezett egy olyan rafinált papír sakk készletet, ahol a csomagolás megidézi a játékmezőt.

 

 

A papír sakk készlet egy év közbeni csomagolástervezési projekt keretein belül készült – írta a hallgató az Octogonnak. Az alapötlete az volt, hogy létrehozzon egy olyan készletet, amiben a már jól ismert figuráknak egy formailag leegyszerűsített változatával lehet játszani.

A figurák átfogó alakja viszonylag gyorsan végleges lett. Próbálta úgy megtervezni azokat, hogy a magasságok eredeti arányát megtartsa, illetve hogy a figurák a már megszokott attribútumaik alapján felismerhetők legyenek.

A lefelé keskenyedő formák megköveteltek egy olyan táblát, ami biztosítja a stabilitásukat, hogy a figurák ne boruljanak fel parti közben. Ez elméletben viszonylag gyorsan megszületett, gyakorlatban azonban már kevésbé volt haladós a folyamat.

 

 

Miután összeállt a tábla, annak a hajlékonyságából jött az ötlet, hogy egy nyolcszögletű hasábba legyen behajtva, aminek a belsejében egy ugyanilyen alakú tartóban legyenek a figurák. Így formailag is kihozta a legtöbbet, és a szállítás is egyszerűbb, mert könnyebben elfér egy táskában.

Mivel a készlet minden része papírból készült, így ez inkább mint prototípus üzemel, és nem mint forgalomba hozható készlet. Maga a szerkezet kibír több játszmát is, és az sem probléma, ha hónapokig nincs kihajtva a tábla, de alapanyagából adódóan mégiscsak könnyebben sérülhetnek az elemek.

Tárgyfotós: Kocsis Bence (targyfotozas.com)

Kép forrása: Kocsis Bence