fbpx

Díjazták Ugrin András kitartó, fáradhatatlan munkáját

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 18.

Az idei évben Pirityi László, Seenger Viktor és Ugrin András kapta az „A csomagolóipar haladásáért” Díjat. A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) 2016-ban döntött úgy, hogy „A szakmáért” életműdíj mellett ezt az elismerést  is odaítéli az arra érdemes szakembereknek.

 

Saját fejlesztésű géppel kezdte

Ugrin András a hazai hajlékonyfalú csomagolószer-gyártás egyik közismert alapító tagja – habár borász üzemmérnök végzettségű, e szakmáját csak 15 évig űzte. Nagy munkabírású, fáradhatatlan ember, aki első, csomagolással foglalkozó vállalkozását kb. 40 évvel ezelőtt, saját fejlesztésű gépével kezdte.

ugrin andrás ugrinpack
Ugrin András, az UgrinPack-Erdősi Kft. alapítója (Kép forrása: CSAOSZ)

 

Nevéhez fűződik a rendszerváltás idején alapított UgrinPack Kft., amely hajlékonyfalú csomagolószerek nyomtatására, konfekcionálására szakosodott. Társasága igazi családi vállalkozás, eleinte felesége, ma már azt három gyermeke irányítja.

Tisztelettel emlékezik korábbi üzlettársára, Homoki Attilára, aki szaktudásával sokat segítette az akkori vállalkozás sikereit, az innovatív gondolkodást. Közös munkájuk eredménye pl. a szaloncukor „csavarható” polipropilén csomagolóanyagán a hidegen hegedő lakk bevezetése.

A fejlesztések közé sorolható a melegen hegedő bevonatkészítés technológiájának kidolgozása, amelyet budapesti élesztőgyár használt fel.

A részben családi tulajdonban lévő UgrinPack-Erdősi Kft. a műanyagbevonatos papírpoharak hazai gyártója.

Ugrin András ötlete alapján alakult meg az OmniPack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter, amely napjainkban is működő és elismert akkreditált minősítésű, jelentős külföldi kapcsolatokkal rendelkező szervezet. Több mint egy évtizede elhivatottan dolgozott a szakmai középfokú oktatás kialakításáért, amely a hajlékonyfalú csomagolóanyagok gyártására összpontosít. Az Ő rendkívül kitartó és aktív munkájának is köszönhető, hogy Magyarországon 2020-ban megindulhatott a csomagolástechnika középfokú oktatása.

Sokáig aktív sportoló volt, ötven évesen a birkózó öregfiúk világbajnokságán 4. helyezést ért el, sokáig gyermekek számára vezetett edzéseket.

Ars poétikája: nem az a boldog ember, aki azt csinálja, amit szeret, hanem az, aki szereti, amit csinál.