Bezárás

Útlezárással demonstráltak a hulladéktörvény ellen Zalában

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 29.

A hulladéktörvény elleni tiltakozásként traktorokkal és szemétgyűjtő edényekkel zárták le a Zala megyei Bocskán helybéliek és környékbeli települések lakosai több mint kétszáz méter hosszan a 74-es főút egy sávját szombat délután.

 

Útlezárással demonstráltak a hulladéktörvény ellen Zalában

 

Strausz Tibor, a 70-80 résztvevővel tartott megmozdulás egyik szervezője az MTI-nek a helyszínen elmondta: azért döntöttek a demonstráció mellett, mert január óta negyedévente kötelezően 9300 forintot kell fizetnie minden háztartásnak egy 240 literes gyűjtőedény heti egyszeri kiürítéséért. Igazságtalannak tartják, hogy mindegy, hányan élnek egy háztartásban, a díj egységes, és az sem számít, hogy megtelik-e a szemetesedény.

 

A múlt év végéig az önkormányzat átvállalta az akkor még kéthetenkénti lakossági hulladékszállítás teljes díját, de az idén ezt már nem tudta megtenni. A település több mint 300 lakosának különösen nagy terhet jelent a díj, mert eddig csak az évente 10 ezer forintos kommunális adót kellett kifizetniük, vagyis jelentősen nőttek a költségeik – jelezte Strausz Tibor.

 

A demonstráció szervezője azt mondta: a hulladéktörvény a kistelepüléseken élőknek azért is igazságtalan, mert míg a házaktól méretlenül viszik el a szemetet, addig a hulladéklerakáskor a szállító csak a leadott mennyiség után fizet lerakási díjat. A háztartásoknak ezért nem is érdekük, hogy igénybe vegyék a faluban kihelyezett szelektív gyűjtőedényeket, mivel a 240 literes háztartási gyűjtők a hulladék szétválogatása nélkül sem telnek meg minden héten.

 

Csák Szilvia, Bocska független polgármestere a demonstrációval kapcsolatban sajtóközleményt adott ki, amelyben az áll: a tiltakozók “jogkövető magatartást tanúsítva elismerik a kötelező közszolgáltatásért történő fizetés jogszerűségét, azonban a heti hulladékszállításra való áttérés következtében kialakult árakat – jogosan – sokallják”. Az önkormányzatnak már nincs lehetősége a díjak részleges vagy teljes átvállalására, a lakosság jó részének pedig jelentős anyagi terhet jelent a díjfizetés – írta.

 

A településen élő egyedülálló kisnyugdíjasok, a minimálbérből élők, alacsony fizetésért dolgozók vagy szociális segélyből élők számára a jogszabály által előírt heti hulladékszállítás megfizetése “a létbizonytalanságot jelenti”- fogalmazott közleményében a polgármester.

 

A tiltakozók rendőri biztosítás mellett állítottak le egy-egy traktort a kétórás demonstráció idejére, és az út egyik sávjában egymás mellé 10-15 szemétgyűjtő edényt raktak ki. A járművekre és az edényekre egyebek közt “Tiltakozunk az igazságtalan szemétdíj ellen!”, “Nem egyformán telik a kuka”és “Szemét-ügy! Mutyi – Ön hogy gondolja”szöveggel ellátott nyomtatott lapokat és kézzel írt feliratokat helyeztek ki.

 

MTI 2013. július 27.