fbpx

A termékcsomagolás megtévesztette a vásárlókat

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 24.

Férfiaknak szánt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból és hívott vissza a fogyasztóktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, illetve a termékcsomagoláson feltüntetett információk hiányosan voltak megadva, ezzel megtévesztették a vásárlókat.

Étrend-kiegészítőnek minősített termék
Egészségkárosodást is okozhat orvosi ellenőrzés nélkül (fotó: internet)

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül

A csomagoláson található információk szerint az étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

Azonban a termék összetételét megvizsgálva megállapítható, hogy a szildenafil gyógyszerhatóanyagot is megtalálható benne, a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít.

Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25-100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Komoly egészségkárosodást is okozhat a termék

A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület, ilyen mértékben – orvosi ellenőrzés nélkül – alkalmazva egészségkárosodást is kiválthat.

Kiemelték, gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg.

A fentiekre hivatkozva a hivatal minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül azonnali hatállyal elrendelte, hogy a terméket vonják ki a forgalomból és hívják vissza a fogyasztóktól.

Szlovák forgalmazó, kínai előállító

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a csomagoláson feltüntetett jelölés szerint szlovák vállalkozás, maga a termék Kínából származik. A hatóság megtiltotta a készítmény további behozatalát, valamint az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

Az ügyben eljárás folyik, a Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

Az eset érdekessége, hogy a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, azonban a bekért termék mellett – a webáruház által ajándékba küldött – étrend-kiegészítőt is bevizsgálták.

Forrás: Nébih