fbpx

Egy új korszak kezdetén

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 március 04.

Rendkívül mozgalmas és feladatokkal, valamint programokkal teli évet zárt a CSAOSZ.

A 2021. év fontosabb eseményei

A 2021. év áttekintéséhez és a feladatok megértéséhez visszább kell lépnünk a megelőző évre. 2020 végén fogadta el a Parlament a hulladéktörvény módosítását, amely számos új elemet tartalmaz. Bevezette a koncesszió fogalmát, leírta a kiterjesztett gyártói felelősség minimumkövetelményeit, és kitért a kötelező visszaváltás rendszerére is.

A CSAOSZ alapos szakmai és jogi elemzésnek vetette alá a hulladéktörvényt. Megállapításainkat a társszervezetekkel való egyeztetést követően az MGYOSZ Környezetvédelmi Bizottsága útján eljuttattuk minden érdekelt döntéshozó és döntés-előkészítő szervezetnek, és megkapta a köztársasági elnöki hivatal is.

Ismeretes, hogy a köztársasági elnök – elfogadva a szakmai szervezetek által megfogalmazott alkotmányossági (és egyéb jogi) aggályokat – az Alkotmánybírósághoz fordult. A taláros testület ugyan csak egy alkotmányellenes rendelkezést azonosított, de így is fontos, hogy a gazdálkodó szervezeteket közvetlenül is érintő szabályozáselem módosítására kényszerült a jogalkotó. Erre 2021 elején sor is került. Az év további részében kiírásra került a koncesszió, és jelenleg is tart a koncessziós szerződés előkészítése. Tehát még nincs végeredmény, a rendszer felállítása még nem kezdődött meg. Hiányoznak még a 2023. január elejétől működtetendő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer részletszabályai (ez komolyan érinteni fogja a jelenlegi környezetvédelmi termékdíjas szabályozást is), és nem ismertek a 2023 közepétől bevezetni tervezett kötelező visszaváltási rendszer modelljének részletei sem. Ezek végrehajtása pedig a koncesszor faladatkörébe tartozna.

E szabályozások nemcsak a CSAOSZ ez évi feladatait determinálják, hanem a csomagolóipar jövőbeni működése szempontjából is meghatározóak lesznek.

A 2021. év másik nagy jelentőségű jogalkotási eseménye a „SUP” irányelv néven elhíresült, egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelvet a hazai jogrendbe bevezető két – 301/2021 és 349/2021 – kormányrendelet megjelenése volt. Az uniós eredetű szabályozás bonyolult, nem hozott következetes rendelkezéseket, ezért nemcsak a végrehajtása hordoz sok-sok bizonytalanságot, de már a kötelezettség alanyának meghatározása is vitákra ad okot. A CSAOSZ a rendeletek megjelenése óta már több alkalommal is segítette az érintetteket a szabályozásértelmezésében.

A CSAOSZ a jogalkotással kapcsolatos érdekképviseleti, érdekvédelmi és tájékoztatási feladatain túl az új szakmai ismeretek elterjesztésére is több programot szervezett. GS1 szakmai napot tartottunk, online előadásokkal kapcsolódtunk be a Logisztika napja eseménysorozatba. Júniusban és novemberben is konferenciát szerveztünk, utóbbit már hibrid formában tettük a szélesebb szakmai közösség számára elérhetővé.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny 38. eseményének nyertesei közül a WorldStar világversenyen indulók hat világdíjat érdemeltek ki. A Soproni Egyetem és az Óbudai Egyetem hallgatói 14 elismerő oklevelet kaptak a WorldStar Student diákoknak rendezett világversenyen.

A szakmai programokról, feladatokról adott áttekintés után nem mehetünk el szó nélkül a csomagolóipar valamennyi ágát érintő drasztikus áremelkedés és alapanyaghiány mellett, amely nemcsak a magyar és az európai, hanem az egész világ gazdaságát érintette. Az okok sokrétűek és nem is e cikk feladata a helyzet teljes körű elemzése.

Az áremelkedés egybeesett ugyan a covid-járvány világméretűvé válásával, de az okok csak részben írhatók a pandémia rovására. A politikai, gazdasági, szociális és környezeti tényezők egybeesése idézte elő a drasztikus áremelkedést, amely az alapanyagokból – köztük a csomagolóanyagok – kiindulva az értékteremtő lánc valamennyi szakaszán bekövetkezett.

A csomagolástechnikát tekintve a zöldmozgalmak által kikényszerített környezetvédelmi intézkedések gyors és teljes körűen át nem gondolt bevezetése is hozzájárult az áremelkedésekhez és az áruhiány kialakulásához.

A 2022. év kilátásai

Az idei év jogalkotással kapcsolatos érdekképviseleti munka témaköreiről az előzőekben már írtam. A feladat ismert, az időzítés azonban nem. Pár hónap múlva, áprilisban parlamenti választás lesz. Kérdéses, hogy addig a kormány benyújt-e hosszabb távra érvényes, nagyléptékű és hangos vitákra alkalmat adó jogszabály-tervezeteket. Nyáron, de leginkább ősszel várható a jogalkotás felpörgése – csak győzzük majd a munkát.

A cikk elején használt, „Új korszak kezdetén!” szlogennek is beillő hangzatos főcím nem hatásvadász akar lenni, hanem a szemléletváltás szükségességét kívánja kifejezni. A Csomagolási Világszövetség (WPO) a bécsi Alkalmazott Tudományok Egyetemével és az ECR nemzetközi szervezettel együttműködésben kidolgozta az újrahasznosítási (recycling) szemléletű csomagolástervezési útmutatóját, amely a körforgásos gazdaság szellemiségének megfelelő termék- és csomagolástervezéshez kínál hasznos ismereteket. A kiadvány jelenleg angol nyelven érhető el, magyar fordítását a CSAOSZ segítők bevonásával megkezdte, és azzal az év során (mielőbb) szeretne egy nagyszabású szakmai program keretében a szakmai közösség elé lépni.

Addig is, februártól már készülünk a HUNGAROPACK Student idei versenyére, amelyhez kellő inspirációt ad a tavalyi indulók sikere. Március végén a HUNGEXPO által szervezendő SIRHA kiállítás keretében tartunk csomagolástechnikai délelőttöt, áprilisban ismét bejelentkezünk a Logisztika napja eseménysorozatba, májusban pedig a PPDexpo-n való megjelenés és szakmai programok adnak feladatot. A június és a nyár a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny jegyében telik, ősszel pedig a Magyar Csomagolási Évkönyv szerkesztését kezdjük, és készülünk a november elejére tervezett éves szakmai konferenciára is.

A CSAOSZ nemzetközi feladatai is gyarapodtak. Január óta Szövetségünk vette át a CEPI-ben (Confederationof European Paper Industries) a hazai papíripar képviseletét.

Már bizonyossá vált az is, hogy a 2023. évi Interpack (világ)kiállításon a CSAOSZ közösségi standot hoz létre a BoxPrint-FSD Packaging, a Lászlópack, a Pandan és a Sipospack Kft. részvételével.