fbpx

A betiltandó műanyagok egy részének van alternatívája

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 19.

Éves szinten több mint 10 ezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma. A döntés több iparágat is sürgős lépéskényszerbe hoz.

Kép forrása: Kickstarter

Hamarosan dönthet az Országgyűlés egyes egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A Semjén Zsolt által benyújtott törvénytervezet elfogadása esetén Magyarországon 2021. január 1-től tilos lenne egyebek mellett az eldobható műanyag étkezési eszközök, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalmazása.

Amennyiben a tilalmat a jelenleg ismert formájában vezetik be, akkor az a hazánkban évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag-csomagolás 2-3%-át érinti, ismertette Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára. Ez évi 7-9 ezer tonna, de tekintve, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakoribb az ételkiszállítás, és több műanyagzacskó is fogy, 2020 végére ez a szám jelentősen nőhet, bőven elérheti a kétszámjegyű tartományt.

Az oxidatív úton lebomló műanyagok, valamint a polisztirol alapú ételdobozok, étkezési eszközök tilalma ellen a szakma sem emel kifogást, mert léteznek optimális helyettesítői.

A súlyosan környezetterhelő műanyagok kiváltása 90%-ban papírral, kisebb részben pedig komposztálható műanyaggal történik, mondta Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője. A szigorodó szabályoknak megfelelő a gyártósorokat forgalmazó cégnél is előbbiben látják a megoldást. Berendezéseik újrahasznosított hulladékpapírból is képesek olyan csomagolásokat és evőeszközöket előállítani, amelyek maguk is újrahasznosíthatók.

A száműzés előtt álló anyagok kapcsán a kormány is az alternatívák gyártását javasolja. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a törvénytervezet ismertetésekor elmondta, hogy a tiltás körébe vont termékeket gyártó cégeknek 2020-tól kezdve évente 5 milliárd forintot biztosítanának technológiaváltásra, gépek beszerzésére.