fbpx

Mesterséges intelligenciával erősít a BMW

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 02.

A bajor prémiumgyártó BMW Goup az NVIDIA technológiai vállalat közreműködésével emeli új szintre logisztikai robotjai észlelési, elemzési, koordinációs és megbízhatósági képességét.

Kép forrása: BMW Group

 

A BMW Group a jövőben egyre szélesebb körben hasznosítja logisztikai folyamataiban a nagyteljesítményű számítógép-technológia – azon belül is főként a mesterséges intelligencia – lehetőségeit.

A müncheni központú vállalatcsoport e téren elsősorban az intelligens logisztikai robotok továbbfejlesztésére, a komplex adatelemzés gyorsítására és a logisztikai folyamatok nagyfelbontású szimulációjára helyezi a hangsúlyt. A mesterséges intelligenciát hasznosító alkalmazások segítségével a BMW Group még tovább optimalizálja robotizált munkafázisait és a tömegtermeléshez szükséges alapanyagok, illetve alkatrészek gyáron belüli ellátását, a folyamattervezési és -fejlesztési szimulációkat pedig új szintre emeli.

Az első, házon belül végzett kísérlet részeként a BMW Group nagyteljesítményű számítógép-technológiával és speciális mesterséges intelligencia modulokkal szerelte fel logisztikai robotjait és intelligens szállítórobotjait. Az innovatív technológiával jelentős mértékben javult a robotok automatizált koordinációs készsége, és minden korábbinál jobban felismerik az embereket és a tárgyakat. A navigációs rendszer adatelemző technológiájának tovább fejlesztésével a robotok gyorsabban és könnyebben különböztetik meg egymástól a gyárban dolgozó embereket, targoncákat és szállítóvonatokat, így akadály esetén a másodperc törtrésze alatt képesek alternatív útvonalakat találni. A mesterséges intelligencia azt is lehetővé teszi, hogy a robotok tanuljanak korábbi tapasztalataikból és egyre ösztönösebben reagáljanak a különböző akadályokra.

A BMW Group csúcsteljesítményű mesterséges intelligencia és vizualizációs technológiák alkalmazásával forradalmasítja a logisztikai folyamatait, olvasható a jarmuipar.hu oldalán. Együttműködésük az NVIDIA technológiai vállalattal lehetővé teszi, hogy kiaknázzák a legkorszerűbb technológiákban rejlő lehetőségeket, fogalmazott Jürgen Maidl, a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának logisztikai vezetője. A csúcstechnológiai megoldásokkal tovább optimalizálhatják a logisztikai innovációkat és folyamatokat.

A BMW Group jelenleg ötféle mesterséges intelligenciával működő logisztikai robot kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel jelentős mértékben javítja logisztikai folyamatait. Ilyenek a korábban említett automatizált anyag- és alkatrészszállításra tervezett szállítórobotok, valamint az alkatrészt kiválasztó, felemelő és továbbító logisztikai robotok, illetve a teherhordó robotok. A fejlesztések alapját az NVIDIA ISAAC elnevezésű robotikai szoftver adja, a robotok észlelési, szegmentációs és elemzési képességeit pedig számos komplex adathálózat teszi lehetővé.

Virtuális logisztikai tervezéséhez a BMW Group már most is nagyteljesítményű számítógép-technológiát és mesterséges intelligenciát használ. Utóbbi a háromdimenziós szkennerek segítségével képes megkülönböztetni egymástól a tárolóedényeket, a más-más gépeket és az eltérő épületrészeket, majd az adatok összehangolásával virtuális rétegekként felvinni azokat a nagyfelbontású háromdimenziós épülettervekre.

A technológia lehetővé teszi a tervezőmérnökök számára, hogy szabadon mozgassák az egyes tárgyakat a virtuális térben, így minden korábbinál könnyebben tudják megtervezni és optimalizálni a gyártócsarnokok logisztikai folyamatait.