fbpx

Hatékonyabb komissiózás kesztyűs kézzel

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 05.

Természetesen cseppet sem mindegy, hogy milyen kesztyű van rajtunk, és egyelőre még vannak bizonyos megkötések is annak használhatóságával kapcsolatban. Ellenben műszakonként komoly előnyre tehetünk szert a beltéri raktári targoncáiról közismert Crown cég ötletes újításával. Ez nem más, mint egy védőkesztyűbe épített távirányító bizonyos targoncatípusokhoz.

Próbából költséghatékonyabb működés

A Jumbo Supermarkten 1921-ben alakult, és mára az egyik legnagyobb hollandiai, magántulajdonban lévő szupermarketlánccá nőtte ki magát. Az összesen hét stratégiai elhelyezkedésű elosztóközpontból több mint 580 üzletet szolgálnak ki országszerte Hollandiában. A Jumbo igen közkedvelt, amely „a legszélesebb választékot, a legalacsonyabb áron” filozófiára épül. A vásárlók kiszolgálásának folyamatos minősége itt is az elosztási lánc megbízhatóságától függ. Természetesen a Covid időszak a Jumbonál is ráerősített a minél gyorsabb, de költséghatékony házhoz szállítással történő online értékesítésre.

A vegheli központi raktárból mintegy 1,4 millió darab nem élelmiszer jellegű és friss árucikkeket válogatnak össze, és szállítanak ki heti szinten.

raktár

A kihívás

A boltok megszokott ellátásán túl az online rendelések bevezetésével a késedelem nélküli szállítás egyre fontosabbá vált, és a vásárlói elégedettség függvénye lett a gyors és zökkenőmentes működés és rendelés-kiszolgálás a teljes elosztási láncban.

Az AGV-kel (autonóm szállítójárművek, targoncák) végzett kísérletek – amelyek jelentős beruházási költségekkel jártak volna –, a termelékenységben csak csekély javulást eredményeztek. Ezért egy költséghatékonyabb megoldást kezdtek keresni, amely hatékonyság-növekedést eredményez, miközben csökkenti a dolgozók fáradtságát, és növeli termelékenységüket úgy, hogy a munkavállalók is elégedettek.

És a megoldás

Miután egy kiállításon megismerték a Crown QuickPick® Remote technológiáját, Martijn Vogelzang, a Jumbo projektmenedzsere felkérte a Crownt, aki egy sor gyakorlati kísérletet végzett számukra a GPC 3000-es komissiózó targoncák QuickPick® Remote rendszerrel való alkalmazásával kapcsolatban. Ezek nagy sikert arattak, és az 5–7%-os kezdeti termelékenység-növekedés mára 7,5%-ra nőtt. És ami még ennél is fontosabb, hogy a személyzet kisebb mértékű fáradtságról számolt be, mert kevesebbet kellett gyalogolniuk az állványok, a komissiózó ketrecek és a targonca vezetőállása között.

Egy átlagos műszakban egy normál, vezetőplatformos vagy vezetőállásos komissiózó targoncát használva, a kezelőnek szinte minden egyes tételhez fel- és le kell szállnia. Ez napi szinten körülbelül 1200 alkalom. Ezt a fáradtságot és időveszteséget a QuickPick® Remote távirányító rendszer akár 70%-kal is képes csökkenteni, mivel a kezelő a targoncát mindig az optimális komissiózási helyzetbe állíthatja anélkül, hogy folyamatosan fel- és le kellene szállnia.

Az előnyök összegzése

Egy Crown GPC 3000-es flotta kipróbálására optimalizált, QuickPick® Remote rendszer kétszámjegyű termelékenység-növekedést eredményezett a Jumbo Supermarkten vegheli logisztikai központjában. Ezért a döntés egy új, erre a feladatra alkalmas Crown-flotta megvásárlására meglehetősen egyszerű volt.

order picking frozen, order-picking-technology-quickpick

A targoncavezetők visszajelzései meggyőzőek voltak: a targoncákat könnyű vezetni és a közlekedő folyosókon pozícionálni. És ami a legfontosabb a termelékenység szempontjából, hogy a vizsgált QuickPick® Remote-ot használó gépkezelők 90%-a szerint kevesebb fizikai erőfeszítést igényelt a munkájuk.

A kísérletek során a GPC komissiózó targonca volt az operátorok számára az első új típus, amely még a QuickPick® Remote felszerelése nélkül is kedvező fogadtatásra talált a könnyű és precíz elektronikus kormányzásának, a díjnyertes X10® kezelőfogantyúnak köszönhetően, ami lehetővé teszi az összes funkció egyidejű működtetését egy kézzel, valamint az alacsony belépőszintet a vezetőállásba.

Minden Crown GPC 3000 négy rollkonténer szállítására alkalmas, és a színkódolt rendszer lehetővé teszi a kezelők számára, hogy egyszerre több helyszínről rakodjanak árukat, hozzájárulva a 7,5%-os általános termelékenység-javuláshoz, miközben csökken a fizikai megterhelés.

Végül fontos megjegyezni, hogy a távirányítós kesztyű egyelőre csak normál vagy frissárus hőmérséklet esetén használható. A mélyhűtött raktárakban a védőkesztyű fölé felvehető csuklópántos változat ajánlott. Ugyanakkor háromféle targoncához alkalmazható: a már említett GPC raklapemelő komissiózóhoz, a magas emelésű MPC-hez és a TC vontató targonca típusokhoz.

Kiss Bertalan