fbpx

Automatizált tárolástechnika

Írta: - 2024 február 05. -Hirdetés

A Béres Gyógyszergyár Zrt. a legnagyobb, legismertebb hazai vállalatok közé tartozik. 2023 augusztusában fejeződött be szolnoki gyárában egy jelentős intralogisztikai fejlesztés, melyben a Jungheinrich is vezető szerepet játszott.

Váratlanul jelentkező új kihívás

A Béres Zrt. menedzsmentje a COVID járvány alatt észlelt jelentős keresletnövekedés miatt a késztermék-raktározási kapacitás növelését, illetve a rendelések kiszedési időigényének csökkentését határozta el.

A cég szakemberei és a felkért szakértők egy 6000 raklap tárolására alkalmas automata raktár, és az ehhez kapcsolódó technológiai területek – árufogadó, komissiózó, árukiadó – koncepcióját dolgozták ki. Az elképzelés fontos része volt, hogy komissiózó területeknek automatizáltak legyenek. Mindennek 18 hónap alatt kellett megvalósulnia.

Kedvező tapasztalatok

Az automata raktár, illetve az ehhez szükséges technológia tervezésére és megvalósítására a Béres szakemberei olyan technológiai beszállítót, illetve technológiát kerestek, ahol garantált volt az időkeret betartása. További szempont volt az is, hogy a technológiai szállító rendelkezzen megfelelő tapasztalattal, referenciával és nem utolsó sorban szervizháttérrel. Mindezek alapján a Jungheinrichre esett a választás. A döntésben a gazdaságossági szempontok, illetve az ár/érték arány mellett szerepet játszott az is, hogy a Jungheinrich eszközei és szolgáltatásai nem voltak ismeretlenek a Béres szakemberei számára, hiszen a cég részt vett a Béres jelenlegi raktárainak szűkfolyósóssá alakításában is, aminek során kitűnő együttműködés alakult ki.

Automata tárolótéri technika

A Béres Zrt. új, automata raktára egy erre a célra tervezett, új épületben valósult meg. Ennek megfelelően a konkrét technológia tervezése és megvalósítása, az épület kivitelezése, majd a technológia telepítése egy rendkívül szoros ütemterv alapján, részben párhuzamosan valósult meg.

targonca állványrendszer raktár

A raktárban, a terveknek megfelelően, 2100 m2-es tárolási kapacitás valósult meg, ahol 9 folyosóban 3 EKX 516a típusú automata, szűkfolyosós targonca üzemel, melyek kiszolgálására telepítésre került egy automatizált szállítópálya is.

18 hónap alatt, erős koordinációval, feszített munkával határidőre elkészült a Béres Gyógyszeripari Zrt. új raktára, ahol az intralogisztikai folyamatok egységes koncepció szerint működnek.

Fejlett informatikai megoldások

Az automata tárolási technológia megvalósítása lehetetlen lenne fejlett informatikai megoldások nélkül.

A raktárban dolgozó EKXa automata targoncák WLAN segítségével kommunikálnak a fölérendelt vezető- és vezérlőrendszerekkel. Az automata targoncák személyvédelmi szkennerei garantálják a biztonságot.

A raklapok helyzetét, valamint fizikai méreteit a szállítópályán elhelyezett szenzorok és a kontúrellenőrzést végző kapu ellenőrzik. Amennyiben a kontúrellenőrzés során hiba merül fel, a raklap az erre kijelölt pályára kerül, ahol ellenőrizhető, hogy milyen hibát talált a rendszer, ami miatt nem valósult meg a betárolás.

Ezután a teljesen automata magasraktári targoncák a WMS szoftvertől kapott információk alapján a megfelelő helyre betárolják a rakományt. A raktár ellenőrzését és működtetését a Jungheinrich WCS (Warehouse Control System) rendszere végzi.

szállítópálya raklap állványrendszer

Kedvező tapasztalatok

Bár az automata raktár indulása óta eltelt néhány hónap nem teszi lehetővé hosszú távú következtetések levonását, annyi már most is kijelenthető, hogy az automata tárolótéri technológia képes teljesíteni az elvárt paramétereket a be- és kitárolás időigényét tekintve, sőt a ciklusidők mindegyike jobb, mint a tervezett érték. Az üzemeltetési tapasztalatokhoz hozzátartozik az is, hogy a rakatokra vonatkozó szigorú követelmények segítettek és segítenek a termékek raklapos csomagolásának javításában. Emellett azt is meg kell említeni, hogy a raktárban dolgozó személyzet munkateljesítménye, valamint motiváltsága javult, és büszkék arra, hogy egy ilyen modern technológiával dolgozhatnak.

További információ itt!