fbpx

Drónokkal innoválnak hazánkban az autóipari beszállítók

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 03.

Az SEG Automotive (Starters E-Component Generators Automotive) – más néven S.E.G.A. Hungary – magas minőségű hajtáslánc-komponenseket fejleszt és gyárt személyautókhoz és haszongépjárművekhez, világszerte. Az SEG Automotive 14 országban mintegy 6000 alkalmazottat foglalkoztat. A magyarországi kirendeltségük egy közel 50 000 m²-es fejlesztési és gyártó leányvállalat, amelyből a logisztikai központ körülbelül 25 000 m².

Az innováció kiemelt jelentőségű a vállalatnál

Az SEG Automotive nagy hangsúlyt fektet az innovációra annak érdekében, hogy folyamatosan optimalizálja folyamatait. Emellett szigorú szabályzatokkal is rendelkezik a dolgozók egészségének és biztonságának védelme érdekében:

• a vállalati szabályzat nem engedi, hogy a munkatársakat oldalra mozgassák, amikor a targoncákon vannak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tevékenységek sokkal hosszabb időt vesznek igénybe,

• a magyarországi telephelyen optimalizálni kívánták az általános működési költségeket, beleértve a leltározást is, • cél volt felülvizsgálni és továbbfejleszteni a raktári folyamatokat,

• lehetővé akarták tenni, hogy a raktári műveletek a lehető legjobban szolgálják a termelést.

Az előző években több mint 200 embernek kellett részt vennie az egész raktárkészlet-ellenőrzésben. Ezenfelül eszközöket is kellett bérelnünk – például targoncákat – annak érdekében, hogy három nap alatt befejezhessük a leltározást” – mondta Osváth Imola, az S.E.G.A. Hungary projektmenedzsere.

raktár, drone

Az Aeriu drónjaira esett a S.E.G.A. Hungary választása

Az S.E.G.A. Hungary az Aeriu raktári drónjai mellett tette le a voksát a leltározási céljainak megvalósításához. Előtte a szigorú előírásaik alapján átvizsgálták a teljes megoldást, hogy biztosan megfeleljen a legmagasabb elvárásaiknak. Elvárás volt az is, hogy könnyen integrálható legyen a meglévő folyamatokba és munkafolyamatokba, valamint zökkenőmentesen működjön a Warehouse Management Systemükkel (WMS). Összesen 4+1 drónt (egy tartalékot) vásároltak az Aeriu-tól. Az Aeriu gyári DJI drónokat alkalmaz, melyek nagyon versenyképes áron kaphatók, illetve kiváló repülési időt biztosítanak. Az S.E.G.A. Hungary több raktárkészlet-ellenőrzéssel tesztelte az Aeriu-t. Az egyik ilyen tesztre meghívta az egyik „Big 4” tanácsadói céget, hogy jóváhagyást kapjon egy harmadik féltől is. „Egy olyan dokumentumot szerettünk volna összeállítani, amely tartalmazza az összes fontos információt, lehetőleg minél egyszerűbb formátumban. Ezt szem előtt tartva alakítottuk ki a készlet dokumentum-tartalmát és -formátumát a tesztelési körök folyamán. A végső formátumot a hivatalos készletellenőrzés során értük el, amikor a tanácsadói cég képviselője is jelen volt. Pozitív visszajelzést kaptunk az új technológiáról, és a dokumentációt is érvényesnek találták” – tette hozzá Osváth Imola.

Az Aeriu átfogó képzést biztosít a drón pilótáknak

A pilótajelölteknek kétnapos képzésben volt részük. Először elméleti oktatást kaptak az aerodinamika alapjairól – például, hogyan működnek a drónok, milyen törvények és szabályok vonatkoznak a használatukhoz. Az első délutánon a résztvevőknek lehetőségük nyílott összeszerelni a drónokat és megtanulniuk az irányítás alapjait. A következő napon bonyolultabb mozgásokat gyakoroltak. Ellátogattak a raktárba is, hogy kipróbálják, miként történne a tényleges munkavégzés – ismertette Kós Bence, az S.E.G.A. Hungary egyik drónpilótája. Veres Gábor, az S.E.G.A. Hungary logisztikai csoportvezetője óriási szerepet vállalt az Aeriu bevezetésében: „Nagyon gyorsan megtaláltuk a közös nevezőt. Kiváló szakemberekkel találkoztam, és nagyon köszönöm nekik a rugalmasságukat.

Az volt a fő elvárásunk, hogy csökkentsük az egészségügyi és biztonsági kockázatokat, növeljük a hatékonyságot, és természetesen csökkentsük az raktárkészlet-ellenőrzés költségeit. A négy hónapos tesztelés során egyre jobb eredményeket értünk el, ami nagy bizalmat adott számunkra.”

raktár, drone

Sok raktári dolgozó önként jelentkezik drónpilótának

A bevezetés részeként az Aeriu segített kalibrálni a világítási körülményeket és az internetkapcsolatot a raktárban. Az Aeriu megjelölte az ideálist helyet, ahol kialakították a drónoknak a bázist, ahol azokat úgy tölthetik fel a pilóták, hogy nem veszítenek sok időt a raktárban való közlekedéssel. A raktári készletezés gyorsabbá, pontosabbá és költséghatékonyabbá vált, és kevesebb emberi erőforrást, eszközt igényel – mondta Fánya László, az S.E.G.A. Hungary logisztikai igazgatója. Veres Gábor kiemelte a biztonsággal és az erőforrás-menedzsmenttel kapcsolatos előnyöket: „Nagy előrelépést értünk el, hiszen minimalizáltuk a személyzet bevonását. A leltározáshoz 80%-kal kevesebb műszaki felszerelést vettünk igénybe, és a részt vevő kollégák számát is 35%-kal csökkentettük.”

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy a kollégák lelkesednek a drónokkal való munka iránt. Sok raktári dolgozó önként jelentkezik drónpilótának, és nagyon könnyűnek és intuitívnak találják az irányításukat. „Ez remek módja annak, hogy a munkát szórakoztató tevékenységgé tegyük. A drón irányítása felelősséget igényel, de nem nehéz megtanulni. A raktárkészlet-ellenőrzési feladatok világosak és egyszerűek lettek” – mondta Kós Bence.

Hatékonyabb logisztikai folyamat

Az Aeriu bevezetésével egy időben az S.E.G.A. Hungary logisztikai csapata teljes átvilágítást végzett a készletellenőrzési folyamatán. Ezzel sikerült karcsúsítani, és egyes lépéseket digitalizálni, minimalizálva az emberi hibalehetőséget. Igaz, hogy az új módszer több előkészületet igényel, de a leltározásban részt vevő emberek száma jelentősen csökkent, ami megkönnyítette a meglévő személyzet koordinálását. Emellett minimalizálta a hibákat, például a hibás feliratok számát, ezzel csökkentve a dokumentáció későbbi érvényesítéséhez szükséges korrekciók számát – mondta Osváth Imola. Az S.E.G.A. Hungary emellett sikeresen át tudott helyezni bizonyos munkafolyamatokat a raktárból az irodába. A leltározás eredményét az Aeriu Cloud rendszerben könnyű ellenőrizni, amelyhez akár távolról is hozzáférhetnek. Az Aeriu eredménye számszerűsítve: 80%-kal kevesebb eszközigény és 35% -kal kevesebb személyzet szükségeltetik a készletellenőrzéshez.