fbpx

A mesterséges intelligencia a csomagolóiparban és a logisztikában

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 02.

A mesterséges intelligencia sok területen már beépült a mindennapi életünkbe: vannak, akik a jövő legfontosabb technológiájának tartják. A vártnál gyorsabban fejlődik, és bizonyos esetekben már felülmúlja az emberi döntéshozatalt. A beszélő eszközöktől, a digitális asszisztenseken, a kooperatív robotokon és az autonóm járműveken át, a drónokig. Már jelen vannak a munkahelyeken, és rutinfeladatokat látnak el.

A mesterséges intelligencia (MI) számos új lehetőséget jelent a csomagolóiparban is. A fenntartható gyártás, a tervezés és fejlesztés egyaránt jelentős hatékonyságnövekedést tapasztal az MI használatával.

Mi is az a mesterséges intelligencia?

Az MI a gépek és számítógépek azon képessége, hogy feladatokat tanulnak meg, és szimulálják az emberi gondolkodást. Ehhez olyan algoritmusokat, adatokat és matematikai modelleket gyűjtenek, amelyek lehetővé teszik a gépek számára, hogy felismerjék és megtanulják a mintákat. Ez magában foglalja az adatokon alapuló összetett döntések meghozatalát, a minták és összefüggések felismerését, az önálló tanulást és az új helyzetekhez való alkalmazkodást. A mesterséges intelligencia a számítástechnikának az intelligens viselkedés automatizálásával foglalkozó ága.

Az MI alkalmazása a csomagolási folyamatokban, gyártásban

Az MI optimalizálja a csomagolási folyamatokat, például az anyagszükségletekre vonatkozó előrejelzések, az ellátási láncok figyelésével és a gyártási folyamatok kiigazításával. A gépek képesek önállóan reagálni, minimalizálni a szűk termelési keresztmetszeteket, és minőségellenőrzésre is használhatók. Egy másik lehetséges alkalmazás a fenntartható anyagválasztás és az energiahatékonyság. A csomagolás kialakításának és anyagainak optimalizálása csökkentheti a környezeti hatásokat, az automatikus csomagolásellenőrzés és -optimalizálás pedig minimalizálhatja a csomagolóanyag-pazarlást.

mesterséges intelligencia

Az MI segíthet erőforrás-takarékos csomagolási megoldások kidolgozásában. Ezenkívül a gépek energiatakarékosabb üzemmódok használatára programozhatók csúcsidőn kívül. Az MI további fontos alkalmazása a csomagolóiparban a fogyasztási szokások és a piaci trendek előrejelzése. A mesterséges intelligencia alapú előrejelző modellek segítségével a vállalatok termelési terveiket és stratégiáikat a jövőbeli kereslet alakulásához igazíthatják, és ezáltal javíthatják üzleti eredményeiket.

Az MI alkalmazása a csomagolástervezésben

A csomagolásfejlesztésben a munka nagy részét valójában továbbra is emberek végzik, és munkájukat hatékonyan támogatja az MI. A mesterséges intelligencia különféle adatforrásokban kereshet, hogy azonosítsa a jelenlegi tervezési trendeket, és inspirációt biztosítson az új csomagolási tervekhez. A fogyasztói adatok elemzésével az MI személyre szabott csomagolásterveket hozhat létre az egyéni preferenciák és a demográfiai adatok alapján. Az MI automatikusan generál rakományképzést, így a felhasználók időt takaríthatnak meg, és gyorsabban vizualizálhatják a különböző lehetőségeket. Az MI segíthet a színpaletták és betűtípusok kiválasztásában, hogy vonzó dizájnt hozzon létre. Az MI 3D-s vizualizációkat és maketteket hozhat létre a csomagolásról, amelyek segítenek valósághűen ábrázolni a végterméket. Az MI képes elemezni a versenykörnyezetet annak biztosítására, hogy a csomagolás kialakítása kitűnjön más termékek közül, és kiemelje az egyedi értékesítési pontokat.

Hogyan segíthet az MI a fenntarthatóságban?

Környezetbarát anyagok fejlesztése

A mesterséges intelligencia segíthet új, fenntartható csomagolási anyagok azonosításában és fejlesztésében. Az anyagok összetételére és tulajdonságaira vonatkozó adatok elemzésével környezetbarát alternatívákat lehet találni.

Az újrahasznosíthatóság elemzése

A mesterséges intelligencia az anyagok (társított vagy monoanyag) összetételének elemzésével képes értékelni a csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát. Ez segít az újrahasznosítás szempontjából kedvezőbb csomagolás kialakításában.

A hulladék csökkentése

Az MI segíthet optimalizálni a csomagolás méretét és formáját a hulladék minimalizálása érdekében. A precíz tervezés és a testre szabott csomagolás kevesebb anyagpazarlást jelent.

MI a logisztikában

Az előrejelzésen alapuló karbantartás, az ipari képfeldolgozás és a csomagolórobotok vezérlése mellett az MI egyre inkább utat talál a belső és külső logisztikában. Nagyobb léptékben a vezető nélküli ipari teherautók hasonló feladatokat látnak el, mint a robotok, a járművek közvetlenül egy magasabb szintű informatikai rendszertől kapják a parancsaikat (például amikor a raktárból kell anyagot szállítani a gyártósorra). Ezeket a feladatokat aztán teljesen önállóan látják el. A magasabb szintű logisztikai folyamatok esetében az előrejelző elemzés képezi az alapját az anyagáramlás várható jövőbeli alakulására vonatkozó pontos előrejelzéseknek. Az MI-alapú folyamatokat például a beszállítók kockázatelemzésében a nemzetközi beszerzések árfolyam-ingadozásainak előrejelzésében, valamint a lehetséges szállítási problémák és azok termelésre gyakorolt hatásának előrejelzésében használják. Jelenleg az ellátási láncban az összes folyamatnak csak körülbelül 12%-át támogatják az MI-alkalmazások.

robot kéz

Az ellátási lánc optimalizálása

Az MI elemzésnek köszönhetően az ellátási láncok rendkívül hatékonyakká válnak. Ez kevesebb szállítást, alacsonyabb energiafogyasztást és összességében kisebb környezeti hatást eredményez. Az MI képes elemezni a termék teljes életciklusát a gyártástól és a felhasználáson át, az ártalmatlanításig. Ez lehetővé teszi a gyenge pontok azonosítását és jobb fenntarthatósági stratégiák kidolgozását. A mesterséges intelligencia optimalizálhatja a gyártósor folyamatait az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. A pontos ellenőrzés és előrejelzések révén a vállalatok erőforrásokat takaríthatnak meg. Az MI elősegítheti a nyersanyagok és termékek nyomon követhetőségét, biztosítva az átlátható ellátási láncot és az átlátható fenntarthatósági információkat.

A tervezők véleménye szerint az „ember által készített” minőség marad a jövőben is. Remélhetőleg az intuíció és az érzelmek nem lesznek olyan gyorsan helyettesíthetők. Rövid távon azonban a logikai, technikai és ismétlődő feladatokat már nem ember végzi el.

Kiss Rozália