fbpx

Ha professzionális vágógépet szeretne, válassza a Kongsberget!

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 19.

A partners Kft. csomagolástechnikai és reklámdekorációs nyílt napokat tartott új, budapesti irodájában, ahol az érdeklődő szakemberek a hasznos előadások mellett saját szemükkel győződhettek meg a Kongsberg X22 kivágóasztal munkájának kiváló minőségéről.

A világszerte legmeghatározóbb gyártókat mi képviseljük

A partners Kft. októberben csomagolástechnikai és reklámdekorációs nyílt napokat tartott, amelyeknek ideális helyszínt biztosított a nemrég átadott irodájuk. A négynapos rendezvénysorozat első napjára látogattunk el, amely fókuszában a Kongsberg kivágóasztal állt.

A partners Kft. a nyomda- és csomagolóipar, valamint a sign & display területén világszerte a legmeghatározóbb gyártókat képviseli. Ezek közül is a legnagyobb és talán legmeghatározóbb az Esko, valamint az arról két évvel ezelőtt levált Kongsberg – mondta köszöntőjében Ratkovics Péter ügyvezető. Az Esko a teljes csomagolási láncot lefedi termékeivel: alapvetően szoftverorientált, de néhány termék is szerepel a portfóliójában, különösen a flexo- és a digitális nyomtatáshoz kapcsolódóan. Portfóliójukban továbbá a DuPont flexo lemezkészítési rendszerei, a Mark Andy keskenypályás címkenyomó flexogépei, és a sign & display piacon a Kongsberg mellett AXYZ marógépek is megtalálhatók.

Szépkuthy Eszter
Szépkuthy Eszter kereskedelmi vezető bemutatja a Kongsberg X22-t, ami az iparág vezető kivágóasztala

Kongsberg – több mint 50 éves tapasztalat

A világszerte 114 országban jelen lévő Kongsberg eddig több mint 11 500 telepített berendezést tudhat magáénak a csomagoló-, sign & display- és egyéb iparágak területén. Hazánkban mintegy 100 installációjuk található. A Kongsberg vágóasztalok többféle méretben a legkülönfélébb anyagok (például fa, karton, hullámkarton, reboard, műanyag, műszaki habok, méhsejt kartonok, habosított PVC stb.) vágására, marására, bígelésére, rajzolására alkalmasak mintakészítés, valamint kis- vagy nagypéldányszámú gyártás céljából. A különleges gyártási eljárások megvalósításához pedig több mint 20 féle speciális eszköz áll rendelkezésre a legkülönfélébb anyagok megmunkálásához.

A Kongsberg méltán vált a kivágási/stancolási gépek piacvezető eszközeinek gyártójává. Az iparág legköltséghatékonyabb berendezései ma már összehasonlítási alapul szolgálnak a megbízhatóság, a termelékenység és sokoldalúság tekintetében – hangsúlyozta előadásában Szépkuthy Eszter kereskedelmi vezető, aki a gyártó termékei közül két családot be is mutatott.

Kongsberg X és X Edge – vágás, marás kompromisszumok nélkül

A Kongsberg asztalok változatosan alakíthatók. Felépítésüknek és méretüknek köszönhetően a digitális utófeldolgozás megbízható, sokoldalú eszközei. A mintakészítéshez, valamint kis- és középszériás gyártáshoz ajánlott Kongsberg X család valamennyi csomagolási és reklámdekorációs anyag esetében kiváló minőséget garantál, miközben gyors és pontos munkát végez. A nyomtatott anyagok pontos megmunkálását kameraregisztrációs rendszer segíti.

Kongsberg C és C Edge –megbízható működés mindenkor

A Kongsberg C asztalai a digitális utómunka során sebességben és minőségben is legyőzhetetlen megoldást kínálnak a vágási és marási feladatokhoz. Robusztus felépítésük, könnyű kezelhetőségük, megbízható működésük lehetőséget kínál a nagyformátumú nyomtatások utómunkáinak elvégzésére is. Az egyedileg konfigurálható Kongsberg C digitális utófeldolgozó asztalok tökéletesen igazodnak a vállalkozások igényeihez.

Szoftveres megoldásokelőkészítésre, kalkulációra,automatizálásra

A rendezvényen arról is szó esett, hogy milyen módon illeszthetők az egyes gépek a komplex technológiai folyamatba, milyen szoftveres megoldások lehetnek segítségünkre.

Ha meg akarjuk érteni, hogy mi is történik egy állománnyal, mielőtt gyártásba kerül, fontos tisztázni, hogy mit jelent az, hogy nyomdai anyag. Az ilyen fájloktól azt várjuk, hogy feldolgozható formában tartalmazzák a számunkra szükséges paramétereket – ismertette Sándor Géza szoftverspecialista.

Nagy mennyiségű adat áll rendelkezésünkre, de ez önmagában még nem elég. Kulcsfontosságú, hogy az adatot információvá alakítsuk, ami nem más, mint egy jelentéssel bíró adat. Olyan szoftveres alkalmazások adhatnak megoldást a felmerülő kihívásokra, amelyek képesek részletek értelmezésére és egymásnak átadására – így alkotva egy teljes rendszert.

A csomagolóiparban CAD alapú megoldások terén az Artios CAD ebben páratlan. A legnépszerűbb tervező szoftverként minden felmerülő igényre választ ad, valamint a tervekhez kötődő metaadatokat adatbázisba rendezi további felhasználásra. Erre építve grafikai anyagainkat könnyedén felhelyezhetjük fotórealisztikus makettre a Studio plugin segítségével, mindenféle konvertálás nélkül. Majd ugyanezzel a könnyed átadással a releváns paramétereket vizualizáljuk, hogy átláthassuk a digitális anyagunk teljes életciklusát a WebCenteren keresztül – beleértve a gyártást megelőző jóváhagyási folyamatok egyszerű levezénylését egy szintén 3D-s és vagy nyomdai fájlok megjelenítését támogató online felület segítségével. Így adhatunk át információt a Kongsberg asztaloknak is. Az alapanyagra támaszkodva minden szükséges beállítást automatikusan társít a rendszer.

Középpontban a Kongsberg X22

Ifj. Ratkovics Péter kereskedelmi képviselő a Kongsberg új vezérlő szoftverét mutatta be, amelyet az i-cut Vision PRO és XL-Guide szoftverek modernizálásával fejlesztettek. Az új, felhasználóbarát IPC-szoftver alapfunkcióhoz tartozik a kamera, gépbeállítás, szerszámfelismerés, kalibrálás és a szerszámbeállítások, de automatizációs megoldásokkal is felruházhatók. Az IPC azon kevés hasonló szoftverek egyike, amely PDF-ből is képes dolgozni.

Ezután következett az élő gépbemutató, amely során az iparág vezető kivágóasztal, a Kongsberg X22 munkájának kiváló minőségéről és gyorsaságáról győződhettek meg a vendégek.

Immár két évtizede képviseljük hazánkban az Esko és Kongsberg vállalatokat

A partners Kft. 1990-ben alakult, és egészen a közelmúltig bérelt irodában működött. Néhány hónappal ezelőtt azonban birtokba vehették saját tulajdonú telephelyüket Budapesten, a Magtár utcában. Ratkovics Pétert (ügyvezető) arra kértem, mutassa be az idáig vezető utat.

Ratkovics Péter ügyvezető
Kolozsvári György, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatója

– A kezdetekben különböző újságkiadók számára fejlesztettünk szerkesztőségi rendszerszoftvereket. Így kerültünk a nyomdaipar közelébe, és később saját nyomdai előkészítési stúdiót valósítottunk meg. 2000-től a nyomdai előkészítést az ofszet nyomdák végezték, amibe mi is igyekeztünk a szoftvereinket beintegrálni, és abban az időben mozdultunk el a csomagolástechnika irányába. A flexonyomtatás és a csomagolástechnológia területén számos fejlesztést végrehajtó Esko 2001-ben alakult, azóta képviseljük hazánkban. Így vált fő tevékenységi területünkké a flexonyomtatás, valamint a digitális utófeldolgozás. Cégünk erőssége, hogy a termékek mellé szoftverrendszerek és hardverek tekintetében is komoly támogatást nyújtunk. Három évtized után, idén nyáron befejeződött az irodánk és telephelyünk felépítése, ahol egy bemutatótermet is kialakíthattunk. Ez a jövőben kiváló alkalmat teremt a maihoz hasonló nyílt napok szervezéséhez, és hogy a szakma képviselői találkozhassanak.

Csomor Zsolt