fbpx

Töretlen az STI Petőfi Nyomda Kft. sikerszériája

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 27.

Évek óta számtalan csomagolási díjjal gazdagodott az STI Petőfi Nyomda Kft. Az idei év eredményeiről, a jövő generációjának felkarolásáról és a kft. társadalmi szerepvállalásáról Kolozsvári György értékesítési igazgatóval beszélgettem.

Lassan itt az év vége! Hogyan értékeli a 2019-es üzleti évet?

– Az első tíz hónap adatai alapján azt mondhatom, hogy jól alakul az évünk. Közel 10%-os forgalomnövekedéssel számolunk, ami a mi léptékeinket tekintve milliárdos nagyságrendű többletbevételt jelent. Meglepő módon a szokásosan erős exportnövekedés mellett idén a hazai forgalom is jelentősen bővült. Tavaly, illetve tavalyelőtt nehéz időket éltünk, hiszen az alapanyagok folyamatosan drágultak, ennek egy részét kénytelenek voltunk áthárítani a partnerekre. Viszont ezzel szemben nagyobb fókusz került a „legendás petőfis szervizre”, mert ebből nem engedhetünk. Az STI Csoport kiemelt figyelmet fordít a megfelelő partnertámogatásra, proaktívak vagyunk, folyamatosan fejlesztünk, és üzleti modelleket pontosítunk a megrendelőink igénye szerint.

Minden évben szép eredménnyel zárják a WorldStar versenyt. Idén a 36. világdíjukat vették át. Az idei Hungaropack Magyar Csomagolási versenyen 3 termékkel indultak, és a Hermes fűmag szórására alkalmas csomagolásuk nagydíjat nyert. Ezzel készülnek a 2020-as WorldStar megmérettetésre is? Más termékükkel is indulnak a világversenyen?

– Valóban három termékkel indultunk, és ezek közül a Hermes doboz kapta a nagydíjat a hazai megmérettetésen. Azonban a másik két nevezésünket is különdíjjal jutalmazták, így a szabályoknak megfelelően ezeket is nevezhetjük – sőt, már neveztük is – a világversenyre. A Hermes fűmag szórására alkalmas csomagolás tökéletesen tükrözi azt, hogy termékfejlesztésünk milyen hatékonyan tud együttműködni az ügyféllel, és hogy személyre szabott megoldásaink akár komoly versenyelőnyhöz is juttathatják az adott terméket. Az alapelképzelésből végül egy olyan egyedi csomagolást alkottunk, amely funkciójának köszönhetően kiemelkedik a versenytársak közül. A csomagolás népszerűségét partnerünk elmondása alapján a kiskereskedelmi és fogyasztói visszajelzések is igazolják. További két nevezésünk pedig a Schladerer promóciós italcsomagolás, amely a Nyomda- és Papíripari Szövetség különdíját nyerte el, illetve a Trade Magazin különdíjával jutalmazott NatureBox Valentin-napi díszdoboz. Őszintén reméljük, hogy a nemzetközi zsűri tetszését is elnyerik majd. Idén májusban kihirdették „Az Év Gyára 2018” verseny győzteseit. A legjobb menedzsmentfolyamatok kategóriagyőztese az STI Petőfi Nyomda Kft. lett!


Kolozsvári György értékesítési igazgató

Mit jelentett ez az elismerés önöknek?

– Igen, két év alatt három kategóriában bizonyultunk a legjobbnak, ami hatalmas elismerés számunkra. Sokatmondóan hangzik a „legjobb menedzsmentfolyamatok”, és mindenféle álszerénység nélkül mondhatom, hogy azt gondolom, az „Év Gyára” ebben a kategóriában a vállalat irányítását és annak mikéntjét díjazza. Erre büszkék vagyunk! Tapasztalt menedzsment és bejáratott folyamatok jellemzik cégünket. Hiába vagyunk nagyvállalat, a viszonylag lapos szervezetnek és egyszerű, logikus folyamatainknak és hierarchiánknak köszönhetően gyors döntéshozatal és hatékony működés jellemez bennünket.

Minden évben részt vesznek a fiataloknak szóló pályaválasztási kiállításon. Mivel ösztönzik őket, hogy forduljanak a nyomdaipar felé? Látnak-e pozitív változást az elmúlt évekhez képest? – Sajnos a továbbtanulási trend sokat változott az elmúlt években. A nyomdász is hiányszakma lett, egykét kiemelt képzőközpontot leszámítva az ország nagy részén nem jellemző, hogy a fiatalok a nyomdaiparban szeretnének tanulni sem közép-, sem felsőfokon. Pedig a lehetőségek az elhelyezkedésre megvannak, ma már egy jó gépkezelő gépmester vagy egy jól képzett, nyomdaiparra szakosodott mérnök kiváló lehetőségeket talál magának a munkaerőpiacon. A kereslet megvan a szakemberek iránt, így a kínálat növelésén kell az iskoláknak és a vállalkozásoknak dolgozniuk. Manapság egy gyakorlattal rendelkező gépmester az országos bérátlag közel kétszeresét is keresheti, ez bizonyítja, hogy komoly szakmáról van szó. Ez már nem a filmekben látható, nyakig festékes, „mocskos” közeg, mint egykor. A digitalizáció révén egy nyomógép irányítópultja lassan úgy néz ki, mint egy komolyabb repülőgép pilótafülkéje. Nem véletlenül használok ilyen példákat, hiszen a hagyományos szakmák közül sokan, köztük mi is, azzal küzdünk, hogy a fiatalok számára érthetőbb, szerethetőbb formában mutassuk be a világunkat. A Z generáció tagjait másként kell megközelíteni, mint az azt megelőzőket, erre a területre nagyon figyelünk.

Benne vannak a duális képzésben is. Hogyan segítik a jövő nemzedékének szakmai oktatását?

– Az utóbbi időben egyre több információ derül ki a szakképzés átalakításáról. 2020 szeptemberétől a korábbi több mint 400 OKJ-s szakmaszám 175-re csökken. Nagyon sok iparág áldozatául esik az összevonásnak. A nyomdaipar számára jó hír, hogy az érettségit adó 5 éves technikus képzés, valamint a 3 éves nyomdászképzés megmarad, így nagyobb változás nélkül vihető tovább a szakmai képzés. A képzések gyakorlatilag duális képzéssé alakulnak. A technikumban 2, a szakiskolákban 1 év ágazati alapképzést követően 3, illetve 2 éves gyakorlati képzéssel megszerezhetők a szakképesítések. A nyomda lehetőséget kínál mind a technikumban, mind a szakképző iskolákban nyomdaipart tanuló fiataloknak a szakmai gyakorlat letöltésére. Cégünk aktívan részt vesz a városban folyó felsőfokú duális képzésben is. A Neumann János Egyetemmel állunk kapcsolatban, és több szakról is várjuk minden évben a jelentkezőket. Három hallgató már sikeresen államvizsgázott is, de az alsóbb évfolyamokban jelenleg nyolcan töltik a gyakorlati időszakot a Petőfi Nyomdában. Az egyetemen végzettek diploma szempontjából nem nyomdász szakemberek lesznek, azonban a 7 félév alatt itt töltött másfél-két éves duális gyakorlat nagyon sok tekintetben nyomdászokká teszi őket. Ez a rendszer legnagyobb előnye. A diploma megszerzése után bekerülnek a céges környezetbe, azonban nem az alapoktól kell kezdeni a hallgatók oktatását.


„Jövőd a Tét!” címmel rendezett pályaválasztási tanácsadást a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméten 2019 októberében, ahol a Petőfi Nyomda is jelen volt. (Kép forrása: baon.hu)


A Petőfi Nyomda duális hallgatói rendszeresen képviselik a céget a kiemelt városi rendezvényeken is