fbpx

Autóipari szállító ILLIG UAR 155g típusú Twinsheet géppel gyárt puha, hőformázott légcsatornákat

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 04.

Heilbronn – Egy spanyol, világszerte ismert autóipari beszállító immár a harmadik ILLIG UAR 155g típusú hőformázóját állította üzembe. Ezzel a berendezéssel légcsatornákat gyártanak ún. twinsheet eljárással, térhálósított PE-habokból (XLPE). Ezek kiválóan alkalmasak járművek belsejében légkondicionáló rendszerek alkatrészeiként. Ez a beszállító Észak-Spanyolországban, a baszkföldi Álava tartományban működik, és szigetelések, zajcsökkentő komponensek habokból történő gyártására specializálódott. Az extrém könnyű csatornák, melyekben forró és hideg levegő áramlik, hőformázó eljárással készülnek, s különösen jól kielégítik az autóipari szektor kívánalmait. A fúvott, fröccsöntött, kemény PP-csatornákhoz viszonyítva, melyeket még mindig széles körben alkalmaznak, határozottan előnyösebbek a habosított alkatrészek.

Az XLPE habok twinsheet hőformázása során két anyagot melegítenek fel formázási hőmérsékletre 2 fél héj formában a szerszámban, vákuum segítségével, majd a két felet összehegesztik a külső kontúr mentén. Az ILLIG által kifejlesztett rendszerben a formázott alkatrészek a szerszámban közvetlenül kerülnek kivágásra, a hűtési idő végét követően. A felső szerszámrész kitolható/visszahúzható, fűrészfogas késekkel van felszerelve. Az alsó szerszámrészben pedig barázdák vannak kialakítva, melyekbe a kések vágás közben bemerülnek. A kivágott alkatrészeket bizonyos helyeken kialakított függesztő pontok tartják meg, melyek helyben tartják a terméket, míg az anyag elhagyja a formázó állomást. A hőformázó gépen kívül tehát csupán a csatornák csatlakozó részeit kell aztán levágni – mint a fúvott eljárással készült termékek esetében.

Hasznos tulajdonságok – testreszabott hőformázó technológia

XLPE-habból (sűrűsége kb. 70-80 kg/m3, alkalmazástól függően) gyártott légcsatorna nem csupán lényegesen kisebb súlyt jelent, mint tömör PP-ből készített csatorna (melynek sűrűsége kb. 0,9 g/cm3, avagy 900 kg/m3), hanem egyéb más tulajdonságok mellett, lényegesen alacsonyabb hővezető képességgel és jobb akusztikus gátlással is rendelkezik szerkezetének köszönhetően. Emiatt a hab alacsonyabb hővezetése és hőkapacitása minimalizálja a kondenzvíz-képződést a légcsatornában a légkondicionáló rendszer kikapcsolását követően. A légcsatorna magas elaszticitása és jó rugalmassága további előnyöket biztosít, úgymint könnyű szerelhetőség, nyikorgás és kopogó zajcsökkenés, még kisebb rendelkezésre álló beépítési hely esetén is.

Az XLPE légcsatorna hőformázásához két anyagtekercs szükséges (3-4 mm vastag), melyeket a formázó egységben max. 200°C felületi hőmérsékletig melegítenek fel. Ezután a fűtőernyő gyorsan elhagyja a formázó állomást – mozgási idő kevesebb, mint 3 sec – annak érdekében, hogy az anyag hűlése minimális legyen a formázási folyamat kezdetéig. Következésképpen, a felső és alsó szerszámasztal mozgatása is kifejezetten gyors, akár 500 mm/s mozgásra van tervezve, még asztalonként 1 t szerszámsúllyal is.

Az ILLIG hőformázós technológia további előnye az extrúziós fúvással szemben, hogy egy nagy felületű szerszámmal (az UAR 155g formázási felülete max. 1.450 mm x 1.200 mm) akár különböző méretű és geometriájú, több alkatrészt is lehet gyártani egyszerre. Ez légcsatornánként nagyon rövid ciklusidőt jelent. Így a habból gyártott légcsatorna gyártási költségek vonatkozásában is versenyképes a kemény, fúvott PP csatornával – a fajlagos gyártási költségek összehasonlíthatóak.

ILLIG piacvezető globális gyártó a nagyteljesítményű hőformázó gépek és szerszámok tekintetében, csakúgy, mint a csomagolásipari megoldásokban. A cég termék- és szolgáltatásportfóliója magába foglalja összetett gyártósorok és komponenseinek fejlesztését, tervezését, gyártását, telepítését és beüzemelését. Több mint 80 országban, különböző ágazatokon és helyi kereskedelmi képviseleteken keresztül van jelen ILLIG a világpiacon. Több mint 70 éve családi vállalkozásként szolgálja ki ügyfeleit globálisan, mint komplex, precíziós, hőre lágyuló műanyag termékek felülmúlhatatlan minőségben, innovatív technológiával történő, költséghatékony gyártóinak megbízható partnere és teljeskörű, világszerte szolgáltató szerviz-támogatója.

További információ:
Georg Sposny,
Corporate Communications, Press and Public Relations
ILLIG Maschinenbau GmbH & Co. KG, Robert-Bosch-Straße 10, D-74081 Heilbronn
Phone: +49 7131 505-784, Fax: -1784, Mail: [email protected]; www.illig.de

Magyarországi kapcsolattartó:
Baksa György
Ferry Contact Kft., 1195 Budapest, Vas Gereben u. 4/f.
Phone: +36 1 348 6000, Fax: +36 1 348 6001,
Mail: [email protected]
www.ferrygrp.com