fbpx

Aggasztó jelentés egyes csomagolóanyagokról Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 31.

Ha ma megszűnne a PFA-k kibocsátása, akkor is nemzedékeken át velünk lennének ezek az anyagok. Sőt, amit lenyelünk, az tartósan megmarad a szervezetünkben…

pohár
Fotó: Technology Networks

Tartós és eltakaríthatatlan

A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) több ezer mesterségesen előállított vegyi anyag gyűjtőneve. Ezeket az anyagokat az ipar széles körben alkalmazza. Az egyik legerősebb kémiai kötéssel bírnak, vagyis a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben, így könnyen eljutnak nagy távolságra a gyártás-felhasználás helyétől. Friss kutatások szerint máris mérhető a talajvíz, a felszíni vizek és a talaj PFA-kal való szennyeződése, ráadásul ezek megtisztítása technikailag bonyolult és költséges. Ha a PFA-k kibocsátása tovább folytatódik, akkor egyre nagyobb mértékben fognak felhalmozódni a környezetben, az ivóvízben és az élelmiszerekben – áll az Európai Vegyianyag-ügynökség jelentésében.

Évtizedekig mérgezhetnek még…

A PFA-kat főleg a repülés, az autóipar, az élelmiszerekkel érintkező anyagok, a textil, a bőr és a ruházati ipar, az építőipar és háztartási termékek, az elektronika, a tűzoltás, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás, az orvosi cikkek terén alkalmazzák. Az elmúlt évtizedekben a globális gyártók elkezdték a hosszú láncú PFA-kat más PFA-kal vagy fluormentes anyagokkal helyettesíteni. Ennek oka az, hogy rájöttek a hosszú láncú PFA-k káros hatásaira az emberi egészséget és a természeti környezet épségét érintően.

A PFA-k ugyanos tovább megmaradnak a környezetben, mint bármely más ember alkotta anyag. Ennek következményeként, amíg a PFA-k a környezetbe kerülnek, az emberek és más fajok egyre nagyobb koncentrációban lesznek kitéve a PFA-nak. Még ha holnap megszűnne minden PFA-kibocsátás, továbbra is jelen lennének a környezetben és az emberekben az elkövetkező nemzedékeken keresztül. Az egyik fogyasztóvédelmi portál úgy fogalmaz: amit ma beviszel a szervezetedbe, évtizedekig ott marad… Kibocsátásuk és mobilitásuk a vízben és a levegőben a talajvíz és az ivóvíz szennyeződését okozza, amit nehéz és költséges elkerülni. Bizonyos PFA-k felhalmozódnak az élőlényekben, és mérgezően hatnak a reprodukcióra, károsíthatják a magzat fejlődését, számos PFA okozhat rákot vagy hormontermelési zavarokat az emberben.

Mindenütt ott van

A PFAS-ok közvetlen és közvetett forrásokból, például PFAS-t használó professzionális és ipari létesítményekből, fogyasztási cikkek (pl. kozmetikumok, síviaszok, csomagolások, vagy ruházati cikkek) használata során, valamint élelmiszerekkel érintkező anyagokból kerülnek a környezetbe. Az emberek minden nap ki lehetnek téve ezeknek otthon, a munkahelyükön és a környezeten keresztül, például az elfogyasztott élelmiszerek és az ivóvíz miatt.