fbpx

Díjnyertes innováció – falevélből papírt

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 29.

Az ukrán startup vállalkozás, a Re-Leaf Paper a lehullott falevelekből gyárt papírt. Ezzel az innovációjával elnyerte az „Alternatív anyagok” kategória első díját a ThePackHub 2023-as Packaging Startup Awards-on. A díj, a közelmúltban a London Packaging Week keretében került átadásra. 

A projekt 2019-ben kapott szabadalmat „a levelek újrahasznosításának technológiájára az azt követő papírgyártással”, és 2021-ben alapították a Research and Production Enterprise Re-Leaf Technology LLC-t. Jelenleg a vállalat évi 5000 tonna gyártási kapacitással rendelkezik. A Re-Leaf papír négylépéses eljárással készül. Elsőként a lehullott leveleket összegyűjtik és a feldolgozó üzembe küldik. A cég fontosnak tartja az erdő ökoszisztémájának a megőrzését, ezért onnan származó leveleket nem dolgoznak fel. Az alapanyagot a városi parkokból, terekről, utcákról gyűjtött falevél szolgáltatja. Második lépésként a feldolgozó üzembe kerülést követően megtisztítják és egy speciális eljárással „szálasítják”. Ez a rost képezi az alapját a későbbiekben előállított papírnak.A harmadik szakaszban a szálak többszöri mosáson megy keresztül, hogy eltávolítsák a papírgyártáshoz nem használt idegen struktúrákat. Ezt követően darálással készítik elő a harmadik fázishoz. Mivel a cég nem használ kéntartalmú vegyi összetevőket, a mosási folyamat nagyon egyszerű és olcsó. A Re-leaf szintén nem használ klórt sem a gyártási folyamat során. Végül a rostos pépet biológiai töltőanyagokkal keverik össze. A feldolgozóüzemben egy gép a pépet tömör vászonba gyűjti, majd papírtekercsekké szárítja. A Re-leaf fő terméke a papír, amelyet 70-300 g/m2 sűrűségtartományban tud előállítani. Az így előállított papír, számos területen felhasználható, beleértve a papírzacskók, kartonpapírok és hullámkarton termékek, például táblák és dobozok gyártását bélésként és töltőanyagként egyaránt. Az előzőeken túl a Re-Leaf technológiája megoldást kínálhat a növényi hulladék hasznosításának problémájára a városi ökoszisztémában.

A Re-Leaf által gyártott minden tonna papír 17 ki nem vágott fának, valamint 2,3 tonna levél hasznosításának felel meg. A Re-leaf papírból készült termékek teljes mértékben újrahasznosíthatók, 30 napos biológiai lebomlási időszakkal. Minden lehullott levelekből készült zacskó vagy doboz többször felhasználható, majd könnyen lebontható. 30-40 napon belül teljesen lebomlik a talajban.A cég távolabbi víziója az, hogy a lehullott levelekből történő papírgyártás technológiája minden kontinensen elérhető legyen. Ennek érdekében vegyesvállalatokat szeretnének létrehozni, aktív partnerekkel a világ minden tájáról.