fbpx

Mit ér a vezető, ha nő?

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 29.

A nők vezetői pozícióba kerülésének előnyei jól dokumentáltak, és számos tanulmány kimutatta, hogy a vezetői nemek közötti sokszínűség jobb pénzügyi teljesítményt eredményez a vállalatok számára. Ennek ellenére a nők továbbra is jelentősen alulreprezentáltak a vezetői szerepekben egyes iparágakban és országokban.

MVÜK (Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége) Női Vezetői Klub legfrissebb – október hónapban elvégzett – piackutatásának eredménye a közelmúltban került bemutatásra. A felmérés során 221 szenior vezetőt kérdeztek meg. A minimum 100 millió forint éves árbevételű cégek vezetőinek véleményére épült ez a hiánypótló kutatás.

A kérdésekre adott válaszokból egyértelműen az derül ki, hogy a női vezetőknek többet kell teljesíteniük az elismerésért, mint férfi társaiknak. Ennek ellenére az Eurostat adatai arról tanúskodnak, hogy a női vezetők óránként 17,3%-kal kevesebbet keresnek jelenleg hazánkban. Az elmúlt 3 évben a vállalatok nagy részében alig változott a női vezetők aránya, pedig a válaszadó vezetők 55%-a egyetért azzal, hogy a nők szerepvállalása a vezetésben konkrét üzleti haszonnal jár. Az online kérdőívet kitöltő nők 66%-a egyetért azzal az állítással, hogy többet kell tennie a szakmai előmenetelhez, mint férfi társaiknak.

Az online kérdőív és a két fókuszcsoportban zajló kutatás résztvevőinek 69%-a nő, 31%-a férfi volt, mintegy fele több mint 15 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik, átlagéletkoruk 49 év. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy továbbra is bőven van teendő a nők munkapiaci esélyegyenlősége felé vezető úton.

A vezetői pozíciókban lévő nők számának növelése érdekében a vállalatoknak és szervezeteknek proaktív lépéseket kell tenniük azoknak az akadályoknak a leküzdésére, amelyek megakadályozzák a nők vezetői szerepkörbe jutását. 

Az egyik stratégia a célzott toborzási és megtartási erőfeszítések megvalósítása. A vállalatok azon dolgozhatnak, hogy azonosítsák a tehetséges nőket és biztosítsák számukra a szükséges támogatást és erőforrásokat, hogy sikeresek legyenek a vezetői szerepekben. Ez magában foglalhat mentorprogramokat, vezetői fejlesztési lehetőségeket és rugalmas munkarendet, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy egyensúlyt teremtsenek a munkahelyi és családi kötelezettségeik között.

A nemek közötti sokféleség előnyei a vezetésben túlmutatnak a pénzügyi teljesítményen. Szintén erős üzleti érvek vannak a nemek közötti sokszínűség előmozdítására a vezetésben, az alapján, hogy ez milyen pozitív hatással lehet az alkalmazottak elkötelezettségére, termelékenységére és megtartására. 

A kutatások azt is kimutatták, hogy a változatos vezetői csapatokkal rendelkező vállalatoknál magasabb az alkalmazottak megtartásának aránya. 

Czékus Mihály

Forrás: www.mvuk.hu