fbpx

A gepárd inspirálta e gyors robot kifejlesztését

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 13.

A világ leggyorsabb szárazföldi állata által inspirált puha szerkezet egy másodperc alatt 2,7 testhossznyi utat képes megtenni, ráadásul ügetésre és vízen közlekedésre is képes.

Forrás: Észak-karolinai Állami Egyetem

Az Észak-karolinai Állami Egyetem tudósainak puha robotja szilárd felületen és vízen egyaránt lenyűgöző sebességgel képes közlekedni. A szerkezetben alkalmazott technológia felhasználása ráadásul gyártási környezetben is célszerű lehet, mivel a munkadarabokat jelentős erő kifejtése mellett is rendkívüli gyengédséggel lehet kezelésbe venni a segítségével.

A gepárdok a leggyorsabb szárazföldi teremtmények. Ezek az állatok a gerincük hajlítgatásából merítik a sebességüket és az erejüket is, mondta Jie Yin, az Észak-karolinai Állami Egyetem gépész- és repüléstechnikai mérnök adjunktusa, az új puha robotokról szóló értekezés szerzője. Mint mondta, a gepárd inspirálta őket egy olyan puha robot létrehozására, amely rugós meghajtású, bistabil gerinccel rendelkezik, vagyis két stabil állapota van. Ezek között a stabil testhelyzetek között úgy tudunk gyorsan váltogatni, hogy a puha szilikonrobotba vájt csatornákba levegőt pumpálnak.

A pozitúrák közti váltogatás jelentős mennyiségű energiát szabadít fel: ez teszi a lehetővé a robot számára a gyors erőkifejtést a talajra. Mind ennek következtében a robot a szárazföldön akár ügetésre is képes, ami azt jelenti, hogy bizonyos pillanatokban az összes lába elválik a földtől. A korábbi puha robotok csak mászni tudtak, mert a talajjal megszakítatlan fizikai kapcsolatban maradtak, ami korlátozza a sebességüket, nyilatkozta Yin.

Mostanáig a leggyorsabb puha robotok szilárd felületen csak maximum 0,8 testhossz/másodperc sebességgel tudtak közlekedni. Az új típus akár a 2,7 testhossz/másodperces tempót is képes elérni, és meredek lejtőn akár hegymeneti irányban is képes a futkározásra, olvasható az Interesting Engineering cikkében, valamint a GyártásTrend fordításában. Yinék robotja nem csak talajon emelkedik ki a mezőnyből. Uszonnyal felszerelve a vízben másodpercenként 0,78 testhossznyi, avagy több mint 10 százalékkal hosszabb utat tud megtenni az elődökhöz képest.